Min midsommar

6/25/2011

Ja, hur hade vi det då på midsommarafton. Mycket bra om jag får säga det själv. Vi hade firande hemma hos oss. Jag plockade lite blommor och blad av det jag hittade i trädgården och i skogen, för att pynta bordet med. Och som ni ser fick jag användning för min tvättade ostronskal. Hade tänkt skriva namnen i, men jag hade ingen penna och som fastnade som inte var permanent (kan ju vilja variera gäster...).

Självklart hade vi sillunch när gästerna anlände. Vad de tyckte om mina sillinläggningar? Jo, de fick mycket fina ord. Jag kan oblygsamt säga att jag kände mig nöjd med smakerna. Hade även gjord en västerbottenostpaj, som jag skar i små bitar och garnerade med crème fraiche och röd stenbitsrom. Västerbottenostpaj gör vi ofta, för det passar till så mycket.

Hittade servetter med snapsvisor på när jag senast shoppade på Designtorget och nu fick jag användning för dem.


Martin gjorde marängtårta till dessert. Det är något visst med sommar och marängtårtor. Kanske för att det är så gott att toppa dem med sommrens goda bär. Och de har alltid en strykande åtgång, bland både stora och små middagsgäster.


Efter lunchen sken solen, så mammorna passade på att sträcka ut sig i varsin solstol. Där låg vi och sippade på mousserat rosévin. Livet kunde varit sämre ;-)

Men vi latade oss inte bara. Familjen Sjögren hade fixat lekar. Mitt lag vann (även om det inte ser ut så här) och vi fuskade inte det minsta...

Berra fixade en midsommarstång, eller vad man nu ska kalla hans kreation... Men den funkade finfint att dansa runt i alla fall.

Linn gjorde så fina kransar till barnen. Här pryds hon utav en själv.



Själv är jag urkass på allt vad blomsterarrangemang och kransbindning heter, men Linn var snäll och band även en till Milia. Se så fin, lilla prinsessan!


Här är sommarens finaste väska. Jag vet att flera av er ännu inte sett dessa fina boxar. Det är inte på alla systembolag de finns, men går lätt att beställa hem. Väskan finns i svart, vitt och rosa. Innehållande rött, vitt och rosé vin (här finns bild, vilket inte finns på bolagets hemsida). Jag har druckit det vita vinet och nu även rosén och tyckte båda var goda. Det röda vinet har jag inget utlåtande om, ännu :-)


Middagen bjöd på grillat. Olika sorters kött, grönsaksspett och i foliepaketet är det stjälkarna från den färska knipplöken som får gotta till sig med lite smör och kryddor. Mmm... Mycket gott, så släng inte "blasten".


Kycklingspett var smaksatta med en kretiansk kryddning (ja, den hette fasktiskt så och var inhandad på Kreta). Mycket god hur som helst. Vi grillade även lite svensk oxfilé som jag gned in i olika kryddor och penslade med rosmarinlack. (Ni ser också att Lowe hjälpt till att göra placeringskort)

Jag gjorde en potatissallad smaksatt med örter och vitlök som blandats med smulad fetaost. Linn och Martin hade gjort både aioli och chèvrecreme.

Ört­ma­ri­ne­ra­d färskpo­ta­tis med fe­ta­ost, 4 pers.
800 g färskpotatis, renskrubbad och kokt
200 g fetaost

Örtmarinad
1 dl olivolja
½ lime, saften
½ dl persilja, grovhackad
½ dl basilika, grovhackad
½ dl gräslök, skivad
½ dl rucolasallad, grovhackad
1 st vitlöksklyfta, pressad
2 krm salt
1 krm svartpeppar
rucolablad

Mixa olivolja, limejuice och örtkryddor och rucola med mixerstav. Smaksätt med vitlök, salt och peppar. Blanda med potatisen och smulad fetaost. Häll över marinaden. Blanda ned lite rucola.

Vi hade egentligen bestämt att vi inte "behövde" någon dessert efter middagen, men... Det kunde jag inte låta bli när barnen plockade årets första blåbär! Då går det ju bara inte att inte göra något gott med dessa.


Lättgjord sommardessert, 8-10 pers.
125 g smör
½ dl farinsocker
2 dl havregryn
2 dl vetemjöl
150 g Philadelphiaost
1 ½ dl florsocker
1 ½ dl vispgrädde
valfria bär i valfri mängd


Sätt ugnen på 200 °. Smält smöret till botten i en kastrull. Tillsätt sedan farinsocker, havregryn, mjöl och blanda ihop. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant. Grädda i 10 minuter. Låt svalna.
Vispa ihop florsocker och philadelphiaost. Bred det över kakans botten. Vispa grädden och bred den över ostkrämen. Toppa med en massa bär.


Inte förrän senare på kvällen föll regnet, men då gjorde det inte längre något...

10 kommentarer:

  1. Ser ut som ni haft det riktigt härligt med god mat och allt. Blåbär redan?

  2. Det synd verkligen att ni haft en underbar midsommar! :)

  3. Så härliga foton, ser ut att ha varit en fin midsommarafton ni haft. Skönt att sillarna gick hem hos er, klart man inte ska vara blygsam:)

  4. Vilken dag!! Såå mycket gott!!! Inte klokt att man lyckas få ner så mycket mat!!:)

  5. Vilken kvalitetsmidsommar! Jättehärliga bilder!

  6. Oj, oj, oj så mycket gott och fint, tummen upp för de finvilandes mammorna!

  7. Så mycket gott!! Precis så en midsommar ska vara.:)

  8. Förresten, de servetterna är skitbra!

  9. oj vilka härliga bilder!

  10. Du ser ut att ha haft en riktigt fin midsommar du också :) Håller verkligen med dig om marängtårtor, fantastiskt gott till sommarbären! Och västerbottenpaj... Det kan man aldrig äta för ofta :)

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.