Småfirande

6/12/2011

När Berra fyllde år igår så ville han inte ha något kalas och bli firad. Lite trist kändes det ju ändå att inte få fixa något kalas. Jag är ju inte den som är den, när det kommer till att ställa till med fest :-) Men en liten sommardrink fick det bli för att få lite feststämning i alla fall. Nu när det finns svenska jordgubbar och mynta i landet går det lätt att svänga ihop en sommardrink. Ungefär så här, fast jag tog vit Barcardi istället för vodka.


Förslagen för födelsedagsmiddagen från familjens alla medlemmar varierade en hel del. Jag ratade några helt, som köttbullar och makaroner... Tillslut bestämde jag att vi skulle testa något nytt. Förra året hade Arla med ett recept på rabarberkyckling i sommarens receptfolder. Jag har ökat mängderna lite så att det blir mer sås, eftersom det brukar slevas in en hel del sås här hemma. Rätten är kanongod! Lowe sa att det var väldigt god mat och att det var bra födelsedagsmat. Det kom vi överens om att skriva i bloggen, så alla ni andra får veta det. Fast Berra hade någon tokig idé om att godiskyckling kanske hade varit bättre... Men man kan inte få allt, även om det är ens födelsedag.
Vill man göra denna rätt när det inte finns rabarber, så tror jag inte man ska ta rabarber i frysen för då blir det nog för vattnigt. Men däremot tror jag att krusbär eller röda vinbär passar bra. Vinbären skulle kunna tas direkt från frysen och strös över mot slutet. Rätten behöver inte heller göras i ugnen även om det är smidigt när man är många. Man kan om man vill vispa ihop ingredienserna till såsen, slå över den brynta kycklingen och låta det småputtra i 5-10 minuter på spisen.


Rabarberkyckling, 4 pers.
600 g benfri kyckling
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
3 dl rabarber, i bitar
3 dl vispgrädde
3 msk kycklingfond
2 msk honung
1 tsk sambal oelek
2 vitlöksklyftor, pressade
1 dl hackad gräslök + ev. några blommor

Sätt ugnen på 225°. Salta och peppra samt pudra över potatismjöl. Bryn kycklingen i en stekpanna. Lägg över den i en ugnsform och strö rabarberbitarna runt. Vispa ihop övriga ingredienser, utom gräslök, och häll det i formen. Tillaga i mitten av ugnen ca 15 min. Garnera med gräslök och gräslöksblommor. Servera tillsammans med färskpotatis.
 

7 kommentarer:

  1. Mycket har man hört, men rabarberkyckling... nej det var nåt nytt!

  2. Grattis till Berra! =)
    Duuu...det där Rice fatet skulle jag vilja ha!!! Har det som är mer rektangulärt..men detta har jag inte sett här i byn! =)

    Sv: Jaaa...vi har mumsat en massa gott!!! =)

    Krameli

  3. Ännu ett trevligt rabarbertips. Och jag som inte ens gjort rabarberdrickan än... Men den finns iaf på min att-göra-lista :)

  4. jag har läst om det här innan men fortfarande inte kommit till skott att prova det! tänkte prova en variant med quornfilé ist. för kyckling - borde funka lika bra, tror jag.

  5. Jag har inte riktigt vågat mig på rabarber i mat ännu (utan bara i sötsaker) men jag borde komma över den tröskeln nu känns det som. :)

  6. Det här låter ju hur gott som helst! Ska absolut lagas hemma hos mig! :)
    tack för en fin blogg! :)
    kram
    Lana

  7. Spännande med rabarberkyckling! :)

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.