Strandhäng

6/05/2011

Ja, det har det blivit en del i helgen. Men vi har inte varit där på dagen, utan åkt till stranden framåt eftermiddagen och tagit med oss engångsgrillar. I tordags mötte vi upp Sabina, Joel och Wille på Kattrumpan, en badplats inne i centrala Kalmar.

Barnen badade och vi kunde sitta på filten och koppla av. Så skönt! Hade packat ned lite crostini, svart tapenade, miniknäcke och färskost som vi mumsade på före maten. Och söta härliga jordgubbar!

Testade ett nytt sommarvin från Kiviks Musteri. Vinet ska vara halvtorrt, men jag tycker det var lite sötare än så. Det hade en god smak av sommaren med smak av rabarber, fläder och krusbär. Personligen tycker jag att det passar bäst som fördrink. Det hade varit ännu godare om det hade haft lite bubblor tror jag.


Eftersom jag kom direkt från jobbet så gjorde vi det enkelt för oss och grillade korv. Jag är inte så glad i korv med bröd, för sedan man fick barn har man ätit ett helt livs konsumtion av korv under 5 år. För är det något småbarnsföräldrar är glada i att bjuda på så är det korv med bröd. Gärna Hot Dogs dessutom, som jag tycker är blande de läbbigaste korvarna. Innehåller de kött överhuvudtaget? Jag hade nu hittat ett par från Stensåkra charkuteri och deli med 95% kötthalt, "sunt korvförnuft från Småland". Nu snackar vi korv :-)

Vi har dessutom i helgen testat en rad olika engångsgrillar. Det var en som klart stack ut och det var Solstickans engångsgrill. Stort plus för fina briketter med lång glöd och för medföljande grilltång. Som ni ser är det ett manligt göra att fjutta på ;-)

Under söndagens eftermiddag styrde vi bilen över bron mot Öland för ännu mer sol och bad tillsammans med Nettan, Markus, lille Alexander och Agaton Tax.

Så igår åt vi middag på stranden i Lökenäs. Var så varmt att vi satt i badkläderna tills vi åkte hem straxt efter klockan nio på kvällen. Jag hade gjort laxrullar och seranorullar som vi åter innan vi tände grillarna.

Laxrullar med färskost, 10-12 bitar
200 g kallrökt lax i skivor
100 g färskost med smak av salladslök/gräslök
1 lime, i klyftor

Lägg ut laxskivorna lite omlott på en bit plastfolie. Bred ut osten över laxen, men inte ända ut på en av långsidorna. Rulla ihop tajt med hjälp av plastfolien och snurra in rullen i plasten. Förvara i kylen fram tills servering. Skär i skivor genom plastfolien. Pressa över lime vid servering.

Serranorullar med mozzarella och soltorkade tomater, 10-12 st.
100 g serranoskinka (eller annan lufttorkad skinka)
125 g (1 kula) mozzarella, skuren i tunna skivor
½ dl pesto (hacka ihop ett par kvistar persilja och basilika med lite pinjenötter, 1 vitlöksklyfta och olivolja)
½-1 dl strimlade soltorkade tomater

Skärbort fettkanten på skinkskivorna. Lägg ut dem lite omlott på en bit plastfolie. Lägg mozzarellaskivorna på ena halvan av skinkan. Fördela sedan pesto och soltorkade tomater över mozzarellan. Rulla ihop tajt med hjälp av plastfolien och snurra in rullen i plasten. Förvara i kylen fram tills servering. Skär i skivor genom plastfolien. Granera med lite strimlad basilika vid servering.

Nettan hade tagit med kex och ostar. Marquis är en av mina favoriter, en krämig rödkitt ost. Och så hade hon gjort en ostcreme med gräddädel och crème fraiche som var så god.

Jag var lite lat och hade köpt färdiga mariander. Har inte inte gjort det på flera år och nu kommer jag definitivt inte göra det på flera år... Tills jag kanske återigen glömt bort hur trista de är. Gör egen marinad, så enkelt är det! Det blev kycklingspett till barnen. Använde urbenad kycklinglårfilé, mycket saftigare än filé.

Vi vuxna fick grillade räkspett och pilgrimsmusslor och till detta gjorde jag potatissallad med kronärtskockshjärtan och aiolidressing. Sparrisen jag hade med glömde jag...

Sedan får man försöka med alla knep att inte få sand i alla glas och i maten med tre barn och en tax springandes omkring...

Hoppas ni alla har haft en finfin helg. Lördagens middag får komma i ett eget inlägg när värdparet delat med sig av recepten. För den middagen är värd ett eget inlägg.

10 kommentarer:

  1. Åh, vilka härliga sommarbilder!

  2. Åh, vad ni verkar ha haft det härligt med strandhäng och god mat. Nu längtar jag ännu mer till havet :) Vi har också grillat en hel del i helgen. Håller med om att det är bäst att göra egen marinad. Men jag fuskar också emellanåt fastän det knappt är värt det...

  3. Vilken härlig stund på stranden. :-)
    Vi äter sällan grillkorv hemma, sonen 5 år nobbar gärna korven... han vill ha grillat kött, gärna lite rosa innuti, istället. ;-)

  4. åh, här har jag massor av läsning att ta igen mig på, vad kul! det ser ut som att ni har haft en riktigt fin ledighet, minsann :=)

  5. Slurp! Det är väldigt lockande att slicka på skärmen just nu! :-D
    Rullarna... de ska jag definitivt göra!

  6. Gud så härligt ni har haft det, så mycket gott ni har satt i er. (annat än flaskan med vatten och melonen vi tog med oss ner på stranden idag...)
    Marquisosten är en av Håkans favoritostar också, finns med på de flesta ostbrickor här hemma.

    Hoppas veckan fortsätter lika bra!

  7. En riktig lyxpicknick minsann! Ska nog hålla utkik efter den där korven, verkar vara en höjdare.

  8. Vad härligt det ser ut! Lax- och skinkrullarna, osten (en av mina favvos också, supergod!), ädeloströran... Nom nom nom!

  9. En sån massa gott! Och mysigt med sån värme. Vi var också lovade värmebölja, men den uteblev, antar att den drog till Sverige. :)

  10. Vilken lyx picnic-BBQ! Laxrullarna såg onekligen väldigt goda ut. Extra piffigt med limen till. :)

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.