Tjejfest!

7/25/2011

I helgen var jag bjuden hem till Linn på tjejfest. Hon hade kört ut maken och sina två barn till att tälta i sina svärföräldrars trädgård (visst, Martin hävdar att det var frivilligt, för han är väl man i sitt hus...) Vi var sex tjejer som alla känner Linn, men inte varandra. Det skulle ha varit tre tjejer till, men som hade förhinder. Vilket de kommer ångra livet ut ;-) Och hon hade fixat sååå fint! Här är vår kväll med bilder och recept på all god mat. Först ut finaste värdinnan i den snyggaste klänningen.


Linn satte mig på att blanda välkomstbål utifrån vissa direktiv. Mycket gott blev det om vi får säga det själva. Och gästerna blev dragna, förlåt glada.

Sommarbål, 2 l
1,5 l Schweppes caribez
4 dl äppelvodka
1 dl Limoncello (likör)
2 lime, klyftade
jordgubbar
mynta
is

Blanda vodka och Limoncello i en karaff. Pressa limesaften ur klyftorna ned i karaffen och lägg även i klyftorna. Tillsätt jordgubbar, mynta och läsken. Låt det dra en stund. Tillsätt is och servera.



Här sitter alla gästerna och sippar välkomstbål. Värdinnan hade fixat en del lekar, så här har vi precis haft speeddating med varandra. På två minuter per person skulle vi luska reda på lite hemligheter om varandra för att kunna svara på vissa frågor/påståenden. Som tex: "Vem var det som backade på en gubbe i en Toyota på Coopparkeringen?" Svar: Emmy... Två gånger dessutom...

Istället för förrätt hade Linn gjort kräftstubbar samt en getostpaj som serverades tillsammans med päronmarmelad. Båda var grymt goda, så dessa kommer jag själv bjuda på vid något tillfälle.

Kräftstubbar, 24 bitar
200 g kräftstjärtar (avrunnen vikt)
200 g färskost med pepparrot
3 msk hackad rödlök
2 msk hackad dill
2 msk majonäs
1 ½ tsk finrivet citronskal
salt
nymalen svartpeppar
4 mjuka tunnbröd, rektangulära

Hacka kräftorna och blanda med övriga ingredienser. Smaka av med salt och svartpeppar. Fördela röran på bröden och rulla ihop dem på längden. Vira in varje längd i plastfolie och förvara i kylen fram till servering. Kantskär rullarna och skär varje rulle i sex lika stora bitar vid servering.

Getostpaj med valnötter och päronmarmelad, 10 bitar (ska gå att förvara i kylen i en vecka)
Pajdeg:
4 dl vetemjöl
150 g smör
1 tsk salt
1 ägg
2 msk kallt vatten

Fyllning:
3 gelatinblad
2 ½ dl mjölk
400 g getost
400 Philadephiaost
1 vitlöksklyfta, pressad
1 krm salt
½ dl finhackad slätbladig persilja

Garnering:
valnötter
(mynta)

Servering:
päronmarmelad

Sätt ugnen på 200°. Blanda ihop ingredienserna till pajdegen. Tryck ut den i en pajform med löstagbar kant och låt den vila i kylen i 20 minuter. Grädda pajskalet i 15 minuter, tills det börjar få lite färg. Låt svalna.
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i 5-10 minuter. Blanda ihop ostarna med kryddorna. Värm mjölken sakta och precis innan den börjar koka, ta den från värmen och rör ned de urkramade gelantinbladen. Blanda mjölkblandningen med oströran. Bred ut fyllningen i pajskalet, täck med plastfolie och låt den vila i kylen i minst en timme. Ta fram pajen 15 minuter före servering. Dekorera med valnötter och mynta. Servera tillsammans med päronmarmelad.

Vi fick olika "uppdrag" under kvällen som vi skulle utföra, för att senare försöka klura ut vem som fått vilket uppdrag. Någon skulle gapskratta på olämpligt ställe i samtalet, en annan tjatade öronen av oss om den nya arenan, en tjej (Camilla) skulle klaga på maten. Gissa vad jag fick... Jodå, jag fick komma ut från toaletten med pappret hängandes ur byxorna.


Linn hade som vanligt dukat fint och gjort placeringskort till alla. Varför är vissa så duktiga på att göra fint med enkla medel. Servetterna var så söta, tycker jag som är tokig i servetter.


Till middagen serverades en sommarfräsch sallad med blandade salladssorter och jordgubbar. Samt även färskt bröd, i den gulligaste brödkorgen.


Middagen bestod av getostfylld kyckling inlindad i prosciutto med balsamicosås. Jättegott!

Getostfylld kycklingfilé med prosciutto, 4 pers.
4 kycklingfiléer
150 g getost
100 g soltorkade tomater
12 skivor prosciutto

Sätt ugnen på 180°. Skär en skåra i varje filé, salta och peppra ned i snitten. Tryck ned grovt skuren getost och soltorkade tomater. Linda tre skivor prosciutto runt varje filé. Lägg dem i en smord ugnsform och stek mitt i ugnen i 20-30 minuter beroende på storlek.

Finns två alternativ på balsamicosås till de fyllda kycklingfiléerna. Antingen kokar ni ihop 5 dl balsamvinäger tills häften återstår. Vispa sedan ned 2 msk smör.
Eller kokar ni ihop 3 dl vispgrädde med 2 msk balsamvinäger och 1 msk kalv- eller kycklingfond. Smaka av med salt, svartpeppar samt eventuellt lite flytande honung. Red av såsen om ni vill ha den tjockare.

Som tillbehör fanns även smörstekt färsk sparris, skivade jordgubbar samt färskpotatis som kokts och sedan slungats runt i olja och färska örter.


Bilden får tala för sig själv helt enkelt. Ni känner ju mig... En sådan här rätt kan jag inte annat än älska. Så vad än Camilla sa (ha ha...) så var maten mycket mycket god.



Hela tjejgänget igen innan vi högg in på den goda maten. Vi drack vitt vin alternativt rosé till maten och de passade båda mycket bra till maten. Jodå, jag smakade på båda. Vill man servera ett rött vin till ska det nog inte vara allt för kraftigt.


Till dessert hade Linn gjort en försvinnande god moussetårta på sommarens bär med en choklad- och mandelbotten.



Bärmoussetårta med choklad- och mandelbotten, 10 bitar (max...)
Choklad- och mandelbotten:
75 g mörk choklad, smät i vattenbad alt. micron
100 g mandelmassa, fint riven
2 äggulor
1 ½ msk kakao
2 äggvitor
½ dl strösocker

Bärmousse:
5 gelatinblad
1 vaniljstång
1 ½ dl vatten
1 dl strösocker
100 g färska vinbär
200 g färska hallon
4 dl vispgrädde

Garnering:
Blandade bär

Sätt ugnen på  175°. Använd en form med löstagbar kant (24 cm i diameter). Lägg ett bakplåtspapper på bottenskivan och spänn fast, klipp av överflödigt papper. Smörj kanterna med smör.
Smält chokladen och låt svalna. Vispa äggvitorna till skum, tillsätt sockret under vispning och vispa tills du har ett styvt skum.  Vispa samman den rivna mandelmassan med äggulorna till en kräm. Rör ned kakaon samt sedan den smälta chokladen och till sist äggvitan lite i taget. Bred ut smeten i formen och grädda mitt i ugnen i 15 minuter. Låt den sedan svalna.

Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5-10 minuter. Dela vaniljstången på längden och krapa ur fröna med en kniv. Lägg vaniljstång och frön tillsammans med vatten och strösocker i en kastrull, låt koka tills sockret löst sig. Ta upp vaniljstången och lägg i de urkramade gelantinbladen. Mixa bären och vänd ned dem i sockerlagen. Vispa grädden och vänd ned i bär- och sockerlagsblandningen. Bred ut moussen över botten och låt stelna i kylen. Garnera med färska bär vid servering.

Här slutade jag av någon konstig anledning att fota, men vi hade även en musiktävling. Linn hade skrivit ned namnen på en rad artister på papperslappar. Så skulle vi sjunga någon av artisten/gruppens låtar och så fick de andra gissa namnet. Hm... ja, det är inte alltid lätt att para ihop rätt låt med rätt artist. Dessutom var det någon kvinnlig artist som fick en konstig basröst...
Vi testade även en drinkmix med vodka som heter Trojka Pink och som endast är på 17%. Vi blandade den med pressad lime och Sprite, vilket blev en mycket god drink. På grund av vissa tekniska problem med både en X-box och en playstation (vilket ska förtydligas att det inte hade att göra med att vi bara var tjejer), så fick detta bli vår sängfösare som slutet på en mycket trevlig tjejkväll :-) Tack Linn och alla ni andra!

18 kommentarer:

  1. Vilken fantastisk kväll ni ser ut att ha haft! Och vilket festbord som ni fick njuta av!

  2. Anonym sa...

    Tack för insatsen Smulan! Utan dig hade det blivit raketdrinkar och ingen sås....
    Kram!

  3. Så mkt gott! Ser ut att ha varit en riktigt toppenkväll =)

  4. Anonym sa...

    Verkar varit en kanonfest...ett roligt koncept. Alltid kul att göra nya bekantskaper. Roligt med recept och fina foton. Man blir inspirerad.

  5. Vilken härlig kväll ni har haft och så mycket gott! Mat har ju en tendens dessutom smaka än bättre i goda vänners lag :) Den där desserten ser ju underbar ut!

  6. Men hjälp, vad mysigt! Och hallå, vad är det för underbart hus ni är i?! Den där inglasade verandan alltså - give it to meeee!

  7. Wow, vilken kväll!
    Tack att även vi fick vara med på ett hörn.

  8. Oj, så mycket gott och vilka fina bilder!!

  9. Härliga bilder! Och vilken trevlig kväll ni haft med mycket godsaker!

  10. Vilken kväll! Och vad sugen jag blev på att köra ut min kille ur lägenheten och göra något liknande. Hm, jag ska se om jag kan hitta tälten i källaren...
    Ska definitivt testa sås-tipsen, älskar balsamvinäger.

  11. Vilken mysig helkvall! Perfekta vardinnan ju. :)

  12. oj, vad många goda recept du bjuder på i detta inlägg! perfekta för en kommande födelsedag. tack för tipsen!

    du får ha en fortsatt bra vecka! kram

  13. Vilken toppenhärlig kväll ni ser ut att ha haft

  14. Vilken trevlig tjejfest du verkar ha varit på, blir riktigt avis. Och god mat fick du också. Det gillas!

  15. Hejsan! Jag är en 11-åring som ska ha tjejfest på torsdag. Sökte på "tjejfest" och det här kom upp.
    Och nu är jag helt besatt av din blogg!

  16. Nora, vad roligt! Välkommen hit!

  17. Underbara bilder, hamnade här av en slump. Skulle haft recept på citronlikördrinkar. Tack för alla trevliga uppslag.

  18. Tack, Agneta!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.