Vad har du i din låda?

7/05/2011

Det är så roligt det där med matlådor på jobbet. Brukar ni snegla i kollegornas matlådor? Det gör jag alltid. Ger så himla bra inspiration till middagen. Jag brukar oblygt dessutom få be om att få smaka... Men det behöver inte alltid vara den mest piffiga middagen som gör att kollegorna dreglar. Detta var en sådan matlåda som fick en massa: Åh... Aaaah... Guuuud så gott.... Vad jag åt? Något så enkel och gott som Ostgratinerad stuvad blomkål och prinskorv! Japp, det ska vara både stuvat och ostgratinerat. Visst kan man köra bara på ostgratinerat, men vem har sagt att man ska snåla. Blomkålen går utmärkt att byta ut mot broccoli.


Och till stuvade grönsaker måste jag ha en god korv. Jag är lite av en korvsnobb så det måste verkligen vara finfina korvar, så små prinsar med hög kötthalt passar bra tycker jag. Eller så kan man toppa grönsakerna med knaperstekt bacon och sedan strö över ost och skjutsa in i ugnen.

Stuvningen gör ni så här:
1 stort blomkåls huvud eller 2 små (eko) eller andra grönsaker
4 dl mjölk
3 msk vetemjöl
2 msk smör

salt, vitpeppar och riven muskot

Dela blomkålen i mindre buketter och koka den nästan mjuk. Slå bort vattnet. Vispa ned mjölet i lite av mjölken. Tillsätt resten av mjölken samt smöret. Låt stuvningen koka sig tjock. Smaksätt med salt och vitpeppar och gärna muskot. Vänd ned blomkålen.

11 kommentarer:

  1. Här blir det alldeles för sällan mat över till någon matlåda för vår del. Blir det så är det Håkan som får med den, för Ankis del blir det oftast någon macka i lådan...
    Kanske vi kan lägga in en lådbeställning från Remsans Bistro?

  2. Jag har alltid matlåda med mig till jobbet sen några år tillbaka. Jag sneglar alltid ner i andras matlådor, vissas mat ser så otroligt god ut och så får man med sig en massa tips hem.

  3. Jag igen. :-)
    Hur gör man en stuvning (urdum fråga säkert)? Jag är ingen stuvningsmänniska men övriga familjen gillar det så jag kanska ska försöka igen.

  4. På mitt jobb brukar de flesta köpa lunch ute, men trekantsmackor lockar inte mig (hur fräscha de än är) så jag och några till tar med oss mat hemifrån, och speciellt fransyskorna kan man få bra tips ifrån!

  5. Glömde ju säga att denna lådan verkar hur god som helst!

  6. Å, så gott! Nu påminde du mig om stuvade morötter med persilja... Jag gillar Änglamarks prinskorv, den är jättegod!

    Hahaha, ja, jag känner igen det där med ständiga cravings :-)

  7. Smaskens, det där.
    Länge sedan jag gjorde något liknande, men det är dags igen, känner jag.

  8. Oftast låda men har varit dåligt med senaste. Självklart inspireras jag av andras. Iaf vissas....

  9. Jag ÄLSKAR blomkål! Världens bästa sak att äta stuvad och gratinerad (med broccoli på andraplats!) Jag är dålig på att ha med mig matlådor men när jag börjar jobba heltid efter semestern ska jag bli bättre på det!

  10. Såg riktigt gött ut det där! :)

  11. Anonym sa...

    I was very pleased to discover this web site.
    I wanted to thank you for ones time due to this fantastic read!
    ! I definitely savored every part of it and i also
    have you book-marked to look at new information in your website.
    Also visit my blog post :: matpresenter

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.