Karibisk tvårätters en vardag

8/02/2011

Nu kanske inte Moma skulle hålla med mig om att dessa rätter är typisk karibisk mat, men smakerna påminner mig om när vi för ett par år sedan var på Tobago och Grenada. Dels för att vi åt väldigt mycket fisk och skaldjur på vår resa. Men så var maten het, men ändå så fräsch och vi fick mycket frukt till. Laxen är kyddig och lite het, men inte så att det brinner i munnen. Ni som har testat den karibiska kycklinggrytan och gillat den, borde testa laxen. Och pilgrimsmusslorna också, för det är alltid gott  :-)


Heta pilgrimsmusslor, 4 förrätter
8 pilgrimsmusslor
smör
1 dl olivolja
2 lime, pressad saft
2 msk finhackad ingefära
1 msk mörk rom
1 röd chili, finhackad
1 kruka basilika, bladen strimlade

Salta och peppra pilgrimsmusslorna lätt. Hetta upp smör i en stekpanna tills det börjar bli brunt. Lägg i pilgrimsmusslorna och stek ½ minut på varje sida. Tillsätt olivolja, limejuice, ingefära, rom och chili. Fördela strimlad basilika på fyra tallrikar. Lägg upp pilgrimsmusslorna, skeda över såsen och kryddorna.

Karibisk lax med mangosås, 4 pers.
600 g (portionsbitar) lax
2 tsk rosépepparkorn, krossade
2 msk riven färsk ingefära
2 tsk farinsocker
2 tsk flingsalt
2 tsk paprikapulver
1 tsk cayennepeppar
1 röd chili, finhackad
1 lime, pressad saft
2 msk mörk rom

Mangosås:
1 mango, skalad och delad i mindre bitar
2 msk sweet chilisås
1 msk farinsocker
½ msk mörk rom
½ lime, rivet skal och pressad juice
½ tsk salt

Sätt ugnen på 175°. Lägg laxen i en oljad form. Blanda kryddorna med limesaft och rom. Gnid in laxbitarna med kryddblandningen. Sätt in i ugnen i ca 15 min.
Mixa mangobitarna med övriga ingredienser till en slät sås. Servera laxen tillsammans med grönsaker och mangosåsen. Vill man ha något mer till rekommenderas ris.

13 kommentarer:

  1. Åh, det låter superduper!! Tänk, jag har aldrig lagat pilgrimsmusslor, kanske dags för det snart..?!

  2. åh, den här laxen är så god!

    tack för din kommentar och respons på inlägget :) mycket tänkavärda ord du skrev. vad är du för typ av sjuksköterska? alltså, på vilken avdelning. jag beundrar ditt yrke. är det mkt nedskärningar där du jobbar? i mitt landsting har sköterskorna tröttnat sa de senast idag på nyheterna. tråkigt att det ska vara så inom en så viktig yrkesgrupp.

    du får ha en fortsatt bra kväll! kram

  3. Musslor och lax, alltså... Ja, jo. Ähurm. Det ser färgglatt och fint ut i alla fall! ;-) Puss på dig!

  4. Vi snor receptet på musslorna rakt av, låter verkligen helt och hållet som vår smak (gör ju iofs ganska mycket hos dej har vi kommit på)! Laxen låter inte så illa den heller:)

  5. Åh så gott, musslorna måste testas - jättegott!

  6. Låter fantastiskt gott!! Ser ju dessutom färgglatt och fint ut!

  7. Ser jättegott ut :) Ny tävling på min matblogg så skynda in och tävla :)

  8. Pilgrimsmusslorna är helt underbara!! Borde finnas på bordet som förrätt varje dag =)
    //Berra

  9. Åh, vilka härliga somriga rätter. Det ser så gott ut. Ha en bra dag!

  10. Låter spännande och jättegott!
    Tycker fröken Dill

  11. sv: okej, vad spännande :) jag förstår om du älskar om ditt jobb. jag tycker att det låter spännande, givande och omväxlande :)

    har du alltid velat jobba som sjuksköterska? :)

    du får ha en fortsatt bra dag! kram

  12. Vad fint (och gott) det ser ut! Jag som älskar väl tillagade pilgrimsmusslor, men har aldrig vågat prova själv. De blir ju så läskigt gummiga om det ter sig illa... Men dags för en utmaning kanske?

  13. Fantastisk matblogg! Vad jag är glad att jag hittade den - ska lägga till på bloglovin direkt så att jag inte tappar bort dig :-) Ha en fin vecka och fortsätt inspirera som du gör! //L

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.