Sverige + Thailand = ?

8/31/2011

Idag när vi pratade mat på jobbet så tipsade Petra de andra kollegorna om ett recept från bloggen som hennes familj gillar skarpt. Receptet har dock ett namn som är svårt att komma ihåg, nämligen detta receptet. Blev då själv så sugen på asiatisk mat, men med mycket hetta i. Hm, men nu var det ju så att jag hade en falukorv i kylen som jag hade tänkt vi skulle äta. Familjen har längtat en del efter svenska rätter under semestern. Det fick helt enkelt bli en gryta med falukorv, fast med asiatiska smaker. Det är något som jag har saknat under resan i alla fall. Blev att vi även pratade curry, då några kollegor inte hade testat currypasta, eftersom de inte gillar vanlig gult currypulver. Mitt råd är att köpa hem en burk med en currypasta och testa om ni inte gjort det tidigare. Smaken på dessa är något helt annat. Berra äter helst grön och jag gillar röd bäst. Utöver dessa finns det andra smaker på currypasta också. I grytan kan man byta ut korven mot kyckling om man hellre vill, eller göra rätten helt vegetarisk. Ta de grönsakerna som ni tycker om, jag tog lite färska grönsaker och några på konserv. Beror helt på hur mycket tid som finns till grönsakshackande...
 
Thaifalu, 4 pers.
500 g falukorv, i mindre bitar (byt ut mot kyckling om så önskas)
250 ml kokosmjölk
½ dl sweet chilisås
½ lime, saft och rivet skal
½ msk röd currypasta
1 msk riven färsk ingefära
150 g sugarsnaps
2 morötter, strimlade
1 röd paprika, strimlad
1 burk minimajs
1 burk bambuskott
1 röd chili, finhackad

Stek falukorven lite snabbt i olja. Tillsätt kokosmjölk, kryddor och grönsakerna. Låt allt småputtra någon minut. Smaka av och krydda mer om så behövs med currypasta och limesaft. Strö över hackad chili vid servering. Jag serverade äggnudlar blandat med strimlad vitkål och en skvätt sesamolja till.

Det är så kul när jag får veta vad ni tycker om recept ni testat och vad ni gjort annorlunda. Både om ni gillat maten eller inte.

Så här såg en del av vårt fika ut på jobbet idag. Söta Malin överger nämligen oss för livet i Stockholm :-(  Hon och Anastasia hade baka en massa gott och bjöd kollegorna på igår. Tur för mig så fanns det lite fika även idag. Dock fick jag bara bild på de av Anastasias cupcakes som fanns kvar, för de tre pajer Malin bakat var redan slut. Det gäller att vara snabb när sådant här bjuds på! Men jag kan avslöja att det även fanns en ljuvlig citronpaj med marängtäcke och ett uns kola smak i. Och en underbart god chokladpaj.  Mmm... Tack tjejer!
Och ni som ännu inte kikat in på Anastasias fantastiska fotoblogg - gör det! Några av er kanske minns henne från hennes gästinlägg hos mig.

6 kommentarer:

  1. Har gjort en liknande thaifalugryta en gång. Blev riktigt smarrigt!! Bra sting i den röda curryn!

  2. Underbart namn 'thaifalu'! Jag avskyr gul curry som pesten men det är ganska sällan det används i asiatisk mat egentligen. Tror jag bara fått det i en indisk potatisrätt en gång. Currypastan smakar ju helt annorlunda och det älskar jag!

  3. Jag ser möjligheter i denna gryta barnen gillar falukorv så kan de äta falukorv. jag gillar inte falukorv en grönsaker så kan jag äta dessa. :-)

    //Lottzy

  4. Thaifalu! Snacka om nyskapande! I like!!

  5. Ha ha rolig cross-over-mat! Och vilka cupcakes!

  6. tack för det spännande receptet (som säkert går heltbra att laga med tofu eller quorn) och för länktipset, du har en fantastiskt fin blogg!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.