Fredagsfika

9/02/2011

Efter allt gott vi stoppade i oss på jobbet i veckan (för att inte tala om på resan...) så var min plan inför helgen att kanske få mig en liten aning nyttigare mat. Jag avslutade dessutom min arbetsvecka med en otroligt inspirerande föreläsning om träning, som en av sjukgymnasterna på jobbet höll i. Så taggade till tusen var vi ett gäng kollegor som tränade ihop igår. Men det går ju inte att vara hur sund som helst, eller hur?SNör det idag vankades besök så tyckte Lowe vi skulle baka. Eftersom vi fortfarande inte ätit upp de 3 kg daim Lowe vann på Gröna Lund, så tog vi några av dessa. Tidigare i somras bad Arla ett gäng matbloggare provlaga och utvärdera något av deras recept. Jag bakade då blåbärspaj, men flera av bloggarna valde ett av deras recept på kladdkaka med just daim i. Nu blev det tillfälle även för oss att testa receptet. Jag blandade dock inte ihop smeten enligt receptet för jag tycker kladdkaka blir godast när ingredienserna bara blandas och inte vispas (råkade dessutom läsa smörmängden lite för fort...). Vårt betyg, alla provsmakare, får bli 10 av 10 möjliga! Det var den godaste kladdkakan jag ätit på vääldigt länge. Så se till att jogga ;-) förbi en mack eller kiosk i helgen och baka denna kaka, förstått?


Kladdkaka med daim, 8-10 bitar
200 g smör (jag insåg när jag skrev in receptet att jag råkat ta dubbel mängd smör!)
2 ägg
3 dl strösocker
2 ½ dl vetemjöl
4 msk kakao
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 dubbeldaim

3 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 200°. Smält smöret. Blanda ägg och socker. Blanda i mjöl, kakao, bakpulver och vaniljsocker. Rör ned det smälta smöret. Hacka daimen och blanda ner den. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter (min var inne 22 minuter). Låt svalna något. Sikta eventuellt lite kakao över den färdiga kakan. Vispa grädden tillsammans med vaniljsocker och servera den till kakan.


Ha en finfin helg. Jag ska försöka haka på pappa ut i svampskogen. Han plockade 2,5 kg kantareller för någon dag sedan! Och nu har även trattkantarellerna kommit. Kanske kan erbjuda postleverans även i år om någon vill ha.

8 kommentarer:

  1. Nä, alltså det här gååår inte längre, är det något jag skulle behöva så är det ut och jogga nu innan jag intar cylinderform...

    Så var vänlig att bara lägg upp nyttiga saker närmsta veckorna, sånt man inte behöver springa av, jag avskyr att springa.

    Trevlig helg! ;-)

  2. Gud, vad alla hittar svamp!! Får nog ge mig ut i skogen till att börja med. Eller fortsätter jag köpa på ICA:)

    Vilken kladdig kladdkaka! Precis som det ska vara!!

  3. Men jösses kosses, hur blev kakan med dubbel mängd smör egentligen? Den ser god ut i alla fall:)
    2½ kilo!!!!! Låter helt otroligt, förstår att du hakar på, vi håller tummarna. Och en ny postleverqns tackar vi inte nej till, men denna gången måste du få betalt, så det så! Kanske några korvar kan vara ett bra byte?

    HA en underbar helg,
    kram!

  4. Kakan ser så kladdigt god ut! Ha en skön helg!

  5. Vi ska också ut och plocka svamp. Det blir trattisar, jag har inte lyckats hitta något kantarellställe nämligen.

    http://smaskelismaskens.blogspot.com/

  6. vad härligt kladdig kladdkakan såg ut att vara :) jag har nog inte bakat kladdkaka på säkert tre år, så kladdkaket-suget börjar faktiskt börja komma tillbaka nu igen.

    lycka till i svampskogen och hoppas ni har en finfin helg!

  7. så jäkla gott :)

  8. Alltså ojojoj, vad den ser kladdig och god ut! Tack för besöket hos mig, vad glad jag blev =D Får nog ta och börja prenumerera på alla dina godheter <3

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.