Ett tips inför fredagsmyset

9/15/2011

Imorgon är det återigen dags för mig och Helena att sprida matglädje via etern. Den här gången ska vi prata om lingon, men långt ifrån syltkok och annat husmors göra. Ratta in P4 Kalmar imorgon klockan 11 så får ni höra vad vi hittat på! Kan säga så mycket som att det passar lagom till helgen ;-)

Vad som också kan passa till helgen är denna rätt. Jo, jag lovar ni överlever en fredag utan tacos. Hittade receptet hos Allt om mat och går under kategorin enkel festmat där. Så även om man inte vill bjuda några gäster på rätten, så tycker jag att den passar som fredagsmysmat med en glas vin till.
På tal om gäster så blev jag påmind om ett uttryck från min barndom, som jag nästan hade glömt bort (av Kim som är en av mina medtävlande i ÅHK 2011). När man sa att man skulle ha främmat istället för gäster. Jag brukar hoppas på att jag känner mitt främmat, förlåt, mina gäster...


Fylld lövbiff med halloumigratinerade grönsaker, 4 pers.
4 st stora skivor lövbiff
~75 g ölkorv eller liknande, hackad
2 små squash, skivade
4 tomater, skivade
½ + ½ tsk salt
½ + ½ krm svartpeppar
ett par kvistar färsk rosmarin
120 g halloumi, riven (jag hade en på 250 g och så stekte jag resten i bitar)

Sätt ugnen på 225°. Skär lite av squashen i tärningar. Fräs dem i lite olja i en stekpanna. Rör ner korven. Bred ut köttskivorna på en skärbräda och krydda med hälften av saltet och pepparn. Lägg på squashtärningarna och korven. Vik ihop och fäst med en tandpetare eller grillspett. Varva squash- och tomatskivor i en ugnsform eller på en oljad plåt. Krydda med rosmarin och resten av saltet och pepparn. Strö över osten. Droppa över lite olivolja. Stek i mitten av ugnen ca 15 minuter. Bryn köttet på båda sidor i lite olja i stekpannan. Lägg köttet bredvid grönsakerna och låt det steka med de sista 2 minuterna. Garnera med extra rosmarin.

14 kommentarer:

  1. Visst har man främmat ibland! Låter ju helt konstigt när man tänker efter.

    Kan man lyssna via nätet? Får nog kolla det i morrn. Får skaffa mig lite nya sysslor nu när jag bara går hemma och lullar...:)

  2. Vad kul att ni ska prata om lingon. Kommer det kanske något på bloggen? :)

    De där halloumigratinerade grönsakerna måste jag prova med! Eftersom jag är vegetarian för tillfället får lövbiffen vänta eller bytas ut mot något annat. Hoppas du får en riktigt fin helg :)

  3. Så gott de ser ut!!!
    Jag kommer ursprungligen från Värmland och där säger vi att vi ska ha främmat ikväll när det kommer gäster.
    Ulf

  4. Hahaha! Hemma hos oss hade vi alltid främmat också! En otroligt konstigt ord, egentligen! :)
    Det där receptet ser riktigt gott ut! Tack för det och trevlig fredag! /L

  5. Haha, främmat sa mina föräldrar också när jag var liten. Mycket mysko uttryck, egentligen. Främmat?!

  6. hahaha, en fredag utan tacos, ja, hur skulle det se ut ;) ÅH; halloumigratinerade grönsaker! Varför har jag aldrig tänkt på det? O.o Ser ju fantastiskt gott ut! Lycka till med radioprogrammet =D

  7. Men, perfekt. Funkar ju som low carbmat! Älskar halloumi! Ha en god helg!

    http://smaskelismaskens.blogspot.com

  8. Åh vad detta såg gott ut, detta måste jag absolut prova.

    Och visst hade vi främmat många gånger hemma när man var liten. Märligt ord.. :)

  9. Ha ha ha, främmat sa mina föräldrar när jag var liten. :) Viggo brukar undra när våra "fester" kommer han. :D Funkar lika bra som å kalla dem gäster, eller hur? :)

  10. Men åh vad gott! Jag har totalt snöat in på att bara steka halloumi i skivor, även fast jag vet att man kan göra så mycket annat med den. Det här ska jag prova :D

  11. Halloumigratinerade grönsaker, det lät gott det!

    Jag blev lite nyfiken på ordet främmat/främmande/gäst och sökte lite, kom så långt att jag fick veta att det kommer från tyskan. Men sen vart det så bökigt när man måste söka på tyska... så jag gav upp. Så nu väntar jag ivrigt att någon som är ivrigare än jag ska leta rätt på det :-)

    Trevlig helg!

  12. Verkar som om vi inte var ensammna att växa upp med det ordet. Finfrämmat, storfrämmat är varianter jag hört på det temat. Det här blir bara konstigare och konstigare ju mer man tänker på det...

    Jag kan bara instämma att halloumigratinerade grönsaker låter för jäkla gott!

    Nu har jag inte lyssnat på erat program (kan man göra det över webben kanske?) men det tanke på era skrivna alster så tyder det på att programmet lär vara super.

    Trevlig helg och tack för länken :)

  13. Hade helt glömt bort 'främmat', hihi, låter minst sagt lite knasigt. :) Men fredagsmyset ser riktigt gott ut!

  14. åh så gott! :D

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.