Mingel med lingon

9/16/2011

Idag har Helena och jag pratat om vad man kan använda lingon till, mer än att koka sylt på i P4 Kalmar. Vi bjöd på olika snittar och mumsbitar smaksatta med lingon.Och så här på fredagen passade vi så klart på att bjussa på drinkar, även de med lingon i. Om ni skulle råkat missa oss så hittar ni oss i lyssnararkivet efter kl 11. Så här såg det ut i studion idag.
Jag hade gjort viltsnittar med chèvre och lingon. Eftersom jag fick liten bit getost över så tog jag även med mig små delikatessknäcke och en lingon- och rödlökscumberland till osten.

Viltsnittar med chèvre och lingon, ~20 st.
2 rektangulära tunnbröd
200 g kantskuren chèvre
1 ½ msk riven pepparrot
½ msk flytande honung
1 krm svartpeppar
1 dl frysta lingon
150 g rökt viltkött eller hamburgerkött i lövtunna skivor
1 näve ruccola

Blanda chèvrè med pepparrot, honung och svartpeppar. Bred oströran i ett jämnt lager på bröden. Strö över lingonen. Lägg köttskivor på 3/4 av varje bröd  lämna sista biten tom så att oströran får fästa ihop brödet. Lägg på ett tiotal ruccolablad på varje bröd och rulla ihop till en tät rulle.  Rulla in bröden i plastfolie och lägg dem i kylen 1-2 h före servering. Skär rullarna i cirka 2 centimeter tjocka skivor.

Miniknäckisar med chèvre och lingon- och rödlökscumberland,~20 st
15-20 små delikatess knäcke (jag tog min favorit Yngdens delikatessknäckisar)
100 g kantskuren chèvre
½ dl Ridderheims rödlökscumberland (är en rödlöksmarmelad med smak av jordgubb och rosépeppar)
½ dl frysta lingon

Blanda rödlökscumberland med de frysta lingonen (de tinar sedan). Fördela osten på knäckisarna och toppa med  lingon- och rödlöksröran.

Helena hade gjort jättegod oströra med cream cheese och rårörda lingon och bredde på digestivekex. Mums! Hon tipsade även om att man kan ha i pepparkakskrydda i ostcremen till glöggminglet och även på pepparkakor.
I bakgrunden ses även Helena grymt goda Lingonmojito. Ni hör bara på namnet att den inte kan vara annat än god. Attans att jag ska jobba i helgen, annars hade detta blivit min fredagsdrink.


Jag hade lovat Mari att vi skulle vara snälla mot Anders och inte bjuda honom på för mycket alkohol, så jag tog med mig en alkoholfri variant. Men om man nu vill testa den med mousserat vin istället för läsk, så hittar ni receptet på den här (även den utan alkohol).

7 kommentarer:

  1. De där viltsnittarna snor jag receptet på rakt av, dom låter underbart goda! :-) Hoppas du får en riktigt skön helg!

  2. Ska absolut gå in o lyssna! Bra med alkoholfritt alternativ. Pluspoäng!!:)

  3. Det är så spännande att se era bakom-kulisserna-reportage! :) Tilltuggen ser finfina ut!

  4. Härligt tema, kul med lite andra idéer än bara just syltkokning. Inte för lingonsylt är fel, men vi tar hellre en lingondrink på fredagskvällen:)

    Ha en skön helg, även om den ska spenderas på jobbet.

  5. Men oj! vad kul med lite nya matidéer med lingon. Framför allt snittarna ser jätteintressanta ut. Ska helt söka upp lyssnararkivet..kul!

  6. Vad mycket fint och gott! Synd att man inte kan ratta in Radio Kalmar här, eller finns era avsnitt på webben?

  7. Å, jag måste nog försöka plocka lite lingon innan frosten kommer för detta lät verkligen gott!
    Hälsar fröken Dill

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.