Får jag locka med soppa?

11/02/2011

Idag har jag handlat inför lördagens äventyr. Då är vi fem par som ska hyra en flotte som har en badtunna och en bastu. På denna ska vi roa oss i drygt två timmar. Och nej, jag tänker inte hoppa i och doppa håret. Även om jag är extremt fåfäng när det kommer till att blöta ned håret, så kan jag så här års faktiskt skylla på att huvudet blir för kallt. Efter bastubadandet bär det av hem till Berra och mig på middag. Jag ska inte avslöja hela menyn, men jag kan säga så mycket att Moma har hjälpt mig med inspirationen. Ha! Nu log ni allt! För nu anar ni vad det kommer vankas för smaker i bistron på lördag. Den som väntar på något gott...

Dagens recept hittade jag i senaste numret av Mersmak och kunde bara inte låta bli att testa. Det är en soppa där kyckligen får småkoka tills köttet nästan faller av benen. Mycket gott. Fast jag kunde gott tagit dubbel mängd av kryddorna som rostas för jag behövde den större mängden vatten för att täcka min kyckling.


Kycklingsoppa från Guatemala, 4 pers.
10 svartpepparkorn (20?)
10 kardemummakärnor (20?)
4 kryddnejlikor (8?)
2 kg kycklingdelar med ben alt. 1 hel kyckling delad
1 ½-2 liter vatten
50 g skalad riven färsk ingefära, 3 cm
1 msk salt
6 tomater
1 dl färsk koriander
1 dl färsk mynta
5 finhackade salladslökar
2 finhackade vitlöksklyftor

Rosta kryddnejlikor, svartpeppar och kardemummakärnor i torr het stekpanna 2–3 minuter. Stycka kycklingen i bitar och skölj dem i kallt vatten. Lägg kycklingdelarna i en rymlig gryta och slå på vatten så att det täcker. Tillsätt de rostade kryddorna, färsk ingefära och salt. Låt allt koka  i 1 timme. Sila ned buljongen i en gryta och låt den koka ihop. Plocka köttet från kycklingen. Skär ett kryss i tomaterna och sänk ner dem i kokande vatten 2–3 minuter. Skölj dem i kallt vatten och dra av skalet. Mortla eller hacka ihop tomaterna med de färska örterna, salladslök och vitlök. Vänd ner blandningen tillsammans med kycklingbitarna i buljongen. Spetsa med grön chilisås

Grön chilisås, ca 2 dl
10 gröna chili alt. byt någon mot lite grön paprika
5 dl vatten
1 tsk salt

Koka chilin i vatten och salt cirka 10 minuter. Häll av kokvattnet men spara 0,5 deciliter. Mortla, eller mixa med en stavmixer, till en slät sås.
Jag tog 6 jalapeno och 1 liten grön paprika, men det blev alldeles för mesigt för vår smak.

12 kommentarer:

  1. Hahaha, jag är så nyfiken på vad du hittat på :-)

  2. Det där låter spännande!!! Mycket smaker!

  3. åh vilken soppa! precis i mon smak :)

  4. Spännande!

  5. För min del får du gärna locka med soppa!
    Vad kul men inspiration från Centralamerika, det ser man inte så ofta.

    Låter hemskt trevligt med bastu-flotte! Och med Moma&Remsan-mat kan det ju bara bli succé.

  6. Vilken spännande helg att se fram emot! Ha det så trevligt!

  7. <vilken cliffhanger!!:)

  8. Anar att det kommer att serveras mat med en viss hetta i... kan kanske behövas efter ett dopp i vattnet:)
    Hoppas ni får en trevlig dag och kväll!

  9. Det verkar kanon! Jag byter ut koriandern mot annat och smaskar i mig! Slurp ;)
    Efter badet är den så klart toppen!
    Kram på re!

  10. Låter som en riktigt spännande soppa med häftiga smaker! Jag blir en riktig soppfantast på hösten!

  11. Spännande att se vad Moma har inspirerad dig till ;) Hoppas ni får det härligt på flotten, med eller utan blött hår!

  12. Soppa säger jag ju aldrig nej till. Den här ser både god och nyttig ut. Helt i min smak. Trevlig Helg!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.