Överraskande gott

11/23/2011

Idag ska jag återigen hoppa på bastuflotten, denna gång tillsammans med ett par kollegor. Ska bli så skönt att basta, bada och sippa vin så här mitti veckan. Och jag lovar att jag inte ska ramla ur badtunnan... Återkommer med bilder från kvällen!

Dagens recept var lite av en överraskning. Det är så sällan det finns några savoykål (kvar) där jag brukar handla, så när jag fick syn på ett ensamt kålhuvud kastade jag mig över det. Väl hemma funderade jag på vad jag skulle laga på kålen. Det är så typiskt mig att köpa ingredienserna först och sedan klura på själva rätten. Har tidigare testat Charlottas ribollita som är underbart god, men ville nu prova på något nytt. Av en slump bläddrade jag i Året runt på jobbet och hittar gräddkokt savoykål. Det blev så fantastiskt gott med den krämiga kålen tillsammans med parmesan och lite salta oliver! En perfekt middag med bara stekta köttbullar till.


Gräddkokt savoykål med oliver och parmesan, 4 pers.
1 savoykålshuvud, strimlat
3 dl vispgrädde
2-3 msk svensk senap
salt & vitpeppar

gröna oliver
massor med riven parmesan

Fräs kålen ett par minuter i lite smör. Tillsätt grädde samt senap och låt kålen puttra i 5 minuter. Smaka av med salt och vitpeppar.

Enkla köttbullar
500 g blandfärs
1 rödlök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 ägg
1 tsk salt
2 krm svartpeppar

Blanda färsen med lök och kryddor. Forma färsen till lite större köttbullar. Stek dem i smör.

Servera den gräddkokta savoykålen tillsammans med köttbullarna. Strö över oliver och rivet över mycket parmesan. Ät och njut!

10 kommentarer:

  1. Åh vad gott det såg ut! Har aldrig testat savoykål faktiskt. Eller är det den man har kring kåldolmar? ;-)

  2. Varför köper aldrig jag savoykål? LÅter ju smarrigt värre!!

  3. Nej men? Bastutunna en gång till?! Och jag som var avundsjuk första gången ;) Gott det låter med gräddkokt savoykål, det ska jag komma ihåg :D

  4. savoykål är riktigt gott! det gillar till och med jimmy, så då måste det ju vara riktigt gott ;) det ser gott ut det här, om man petar bort oliverna då...

    nej, familjeabstinensen är lite svår att kurera. men det brukar hjälpa lite med ett telefonsamtal iaf, eller så får man påminna sig om hur frustrerad man är efter några dagar i deras sällskap. haha ;)

  5. Det här låter riktigt gott! Hoppas du hade en skön kväll!

  6. Alltså, kan du läsa mina tankar? Har just ett savoykålshuvud som jag inte vet vad jag ska göra med. Och i helgen tänkte jag göra ett lass köttbullar! Tack snälla Remsan!

  7. Åhh bastutunna låter himla härligt (igen)! Njut och denna gången, ramla ej ;)
    Savoykålsreceptet sparar jag, gott!

  8. Ojojoj, vi håller tummarna för att det gick bra igår och att du höll dej på benen denna gången!

    Savojkål har vi inte haft hemma på en evighet, varför missar man den egentligen?

  9. Ta det lugnt på flotten!
    Det låter ju helt vansinnigt gott med gräddkokt savoy, jag ska se till att hålla ögonen öppna efter den godingen till kål.

  10. Mums, gräddkokt savoykål är så gott!! Testa gärna med lite smulat knaprigt bacon över. Gott gotti gott gott ;)

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.