Recept på begäran

11/19/2011

Var dödens trött igår och tog en tupplur till Bolibompa. Jag jobbar inte ens måndag till fredag, men lider ändå av fredagströtthet. Blev glatt överraskad när jag kollade min kalender och såg att jag är ledig även på måndag. I helgen ska jag inviga glassmaskinen. Efter att ha läst en massa glassrecept för just glassmaskin var jag lite fundersam eftersom man i de flesta recept ändå ska stoppa glassen i frysen i flera timmar. Vad är då vinsten med att göra glassen i en glassmaskin. För då kan man lika väl göra glassen med vanlig elvisp och frysa in. Jag har testat alla möjliga recept på glass, semifreddo, parfait, you name it och alla har funkat bra utan glassmaskin. Men det som visade sig vara så bra med maskinen jag vann är att man fryser in ett frysblock, blandar alla ingredienser i maskinen och kör i 30-50 minuter. Om sedan allt går vägen ska vi kunna njuta av hemgjord glass. Så jag återkommer med rapport.

Dagens recept kommer på begäran av mina kollegor. De var ett helt gäng som sneglade ned i min matlåda och efterlyste receptet. Så varsågoda! Fräscht och ruggigt gott :-)


Laxburgare med mangosås, 4 pers.
600 g laxfilé
1 liten rödlök, finhackad
1 röd chili, finhackad
1 lime, rivet skal och pressad saft
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
2 msk potatismjöl
1 ägg

Mangosås:
2 dl matyoghurt
2 msk mango chutney
1 tsk sambal oelek
1 mango, skalad, urkärnad och tärnad (uteslut om du vill ha en slät sås)

Finhacka laxen (är bäst tycker jag) eller mixa den grovt. Blanda laxen med kryddorna, potatismjöl och ägg till en färs. Forma färsen till 4 eller 8 biffar. Blanda yoghurt med mango chutney och sambal oelek. Vänd ned mangotärningarna. Stek laxbiffarna i lite olja ett par minuter på varje sida. Servera dem tillsammans med sallad och mangosåsen. Går så klart att lägga till bröd eller ris om man så vill.

13 kommentarer:

  1. Tror att glassen blir lite fluffigare efter en sväng i glassmaskinen.
    Tror jag sett något liknande recept på laxburgare med mangosås någonstans som jag blev sugen på att testa. Låter supergott!

  2. Hur fräsch som helst. Ska prova din mangosås :)

  3. åh så fint du lagt upp,nästan för fint för att ätas.Ler.
    Jag heter simone och de är så att ja är finalist i ankarsrum tävlingen och har chansen att vinna min dröm,dvs en assistent orginal.skulle bli så tacksam om du kunde lägga din röst på mig.
    Ja tävlar med min jordgubbs sockerkaka,nr 8
    http://www.facebook.com/questions/288657764501241/?qa_ref=qd

  4. Det receptet kopierar jag :)

  5. Finfina laxbiffar!
    Ett tips ang glassmaskinen är att använda sig av riktigt riktigt kalla ingredienser till smeten:-) har själv gjort misstaget att ha för "varm" smet, så glassen aldrig riktigt tar ihop...lycka till!

  6. Inte alls konstigt att de gluttar på din matlåda, vem hade inte gjort det:)
    Vi får dåligt samvete varje gång vi läser om glassmaskiner... vår hamnade i köksskåpet och sen har den inte kommit ner därifrån på lääääänge. Men de glassar vi har gjort i den har blivit bra frusna direkt i maskinen och har inte behövt ställas i frysen. Hoppas det blev lyckat med ditt premiärförsök!

  7. biffarna och mangosåsen låter suveränt goda. Jag och sambon älskar mango så vi måste bara övertyga barnen

  8. Gott med lax

  9. Vilken härlig laxrätt! Snygg och god sallad dessutom för at inte tala om såsen - vill HA!

  10. Ser fram emot en glassblogginlägget! :) Har själv ingen maskin (ännu)!

  11. Vilken god laxrätt! Och såsen till låter ljuvlig!

  12. Den där mangosåsen låter ju fantastiskt god - MUMS! Mango är farligt gott ;)

  13. Åh så gott! Vi fuskade med färdiga fiskburgare igår men denna såsen hade suttit som en smäck till dem. :)

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.