Visst var det så...

12/20/2011

Plommonet hade rätt, visst reducerar jag svagdricka för att kunna baka vörtbröd. Just nu ligger degen på jäsning, så det återstår att se hur det slutar. Men inget av Pain de Martins brödrecept har någonsin blivit misslyckat, så jag är full av hopp. Om resultatet blir bra så kan jag bjuda på vörtbröd på bloggen imorgon. Flera av gårdagens experiment är fortfarande inte klara, för den färska laxen ligger i frysen i väntan på gravning och strömmingsfiléer ligger i gravningslag för att sedan hamna i sås. Men en sillinläggning är jag klar med! Den avsmakades vid dagens frukost. Eftersom receptet presenteras här så fick det klart godkänt.
Hur går det för er? Förbereder ni någon julmat eller har ni lyxen att sätta er vid färdigdukat bord?


Citron- och lingonsill
1 burk inläggningssill, 210 g avrunnen vikt
1 dl socker
3/4 dl citronvinäger alt. vitvinsvinäger
3/4 dl vatten
½ + 1 dl frysta lingon
20 svartpepparkorn, grovt krossade 
1 rödlök, i skivor
1 citron, det gula av skalet (jag använde potatisskalaren)
Koka upp vinäger, socker, vatten och en halv deciliter lingon i en kastrull. Ta kastrullen från plattan och rör i resten av lingonen och krossad svartpeppar. Låt lagen kallna.
Skölj av sillen och låt den rinna av. Skär den i mindre bitar. Varva sillen med skivad lök och citronskal i en burk. Häll över den kalla lagen och låt dra i kylen i minst 1 dygn före avnjutning.

11 kommentarer:

  1. Jag älskar fisk men har lite svårt för inlagd, men denna ser jätte god ut!
    Önskar dig en trevlig kväll!!
    Kramkram

  2. Ahh....jag körde julöl i vörtbrödet. Blev gott!
    Gillar inte sill men den ser god ut.

  3. Lingonsill är ju så galet gott, jag kör med lingondricka i min, då blir den juligt röd :)

  4. Jag är egentligen ingen sillkännare eller sillvän men åt en fantastisk lingonsill på vårt julbord i förra veckan. Din sill ser ju ännu godare ut. Riktigt snygg bild:)

  5. Det här såg ju jättegott ut. Och jag som redan gjort alla mina inläggningar... Får se om det kanske blir en sort till i alla fall :)

  6. Hej Remsan! Jag besökte din stad i söndags med mina vuxna barn och bjöd de på mat på Stekhuset (mycket uppskattat). Tack för receptet på fudgen, det blev supergott för en fudgeälskare som mig. I år blev det köpt rökt fisk då jag inte hunnit bygga mig en rök än. Men nästa år så! /Urban

  7. Förbereder julmat? Va, va? Är det jul nu? Här är det visserligen vitt fast mest av målarfärg, kan man beställa en låda julmat, gärna med den där sillen i?

  8. Älskar sill, speciellt som gravid, gjorde det med Lo och även nu. Kroppen signalerar väl omega-3 sug eller något ;-)
    Senapssillen är min favvo med potatis, men på knäckebröd ska det vara löksill med gräddfil =)

  9. Kanonrecept för vår del, inte för att det finns mer plats för sill i kylen just nu men det kommer ju fler sillätardagar, eller hur? Lingonsill tillhör faktiskt (tro det eller ej) oprövad mark för oss!

  10. Vi kör på knytis, tycker det är perfekt.
    Kan inte påstå att jag har några betungande rätter att tillaga ;-)

    Ha det bra!

  11. Förra året försökte jag mig på en variant av lingonsill men den blev ganska smaklös och tråkig tyvärr. Men jag kan tänka mig att det är godare med citron i. Kanske värt en andra chans...?

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.