Istället för förrätt

1/31/2011

Imorgon bär det av igen... Denna gången ska jag styra resan mot Malmö för kurs i tre dagar. Så nu hoppas jag skåningarna bjuder på god mat ;-) Restaurangtips och annat tas tacksamt emot. Kanske tips på pålitliga taxibolag, nu när jag hörde om en tjej som blivit våldagen av en taxichaufför i Malmö (ingen svarttaxi). Usch!

Här idag bjuder jag på små tilltugg som passar bra före maten, istället för förrätt. Lite mer mingelmat är vanlig förrätt. Så när Anna och Stoffe kom hem till oss på lite mat för någon dag sedan bjöd jag på detta, serranorullar fyllda med squash, grillad paprika och chévre. Mycket gott tillsammans med lite mousserat vitt vin eller champange.
Här finner ni en annan förrätt med fylld serranoskinka och här en favorit med lax.


Serranorulle på crostini, ca 25 st.
1 squash, 300 g, tunt hyvlad med osthyvel el.mandolin
100 g serranoskinka
salt
svartpeppar
1 grillad paprika (½ burk färdig, ca 80 g avrunnen vikt)
150 g chèvre
1 baguette, i 1 cm-tjocka skivor
svartpeppar
timjan

Hetta upp olja i en stekpanna och stek squashskivor lite i taget på båda sidor.Låt rinna av lite på hushållspapper. Lägg ut en 30 centimeter lång plastfoliebit. Lägg på serranoskinkskivorna lite omlott i en rad. Täck skinkan med squashskivorna och krydda med salt och peppar. Lägg paprikan längs ena långsidan. Skär bort de hårda kanterna på chèvren och fördela den över paprikan. Rulla ihop allt med osten i mitten. Rulla så tätt du kan och linda in hela rullen i plastfolie. Förvara i kylen fram till servering. Skär serranorullen i 1 cm-tjocka skivor. Rullen kan läggas i frysen en stund om man vill ha finare skivor.

Hetta upp olja i en stekpanna och stek brödskivorna. Lägg serranorullarna på brödbitarna, krydda med lite peppar och dekorera med timjan.

Safari på Getingen

1/30/2011

Igår var det då dags för på Safari på Getingen, vilket är som en cykelfest fast alla går istället för att cykla. För er som inte vet så går det till som så: Ett festfixargäng bjuder in en massa par som inte bor alltför långt ifrån varandra, i vårt fall från vårt bostadsområde Getingen. Sedan får alla tilldelat varsin rätt de ska laga och bjuda 2 andra hemliga par på. Så alla får äta en 3-rättersmiddag fast varje rätt på olika ställen och med olika människor. Berra och jag hade fått fördrink och förrätt tilldelat, för att sedan äta varmrätt ett par kvarter bort och slutligen efterrätt inklusive kaffe och avec ytterligare någon gata bort. Man får 1 ½ timme på varje ställe och inräknat i detta är även tiden som behövs till förflyttning mellan ställena. Det är så roligt och se alla människor som "vallfärdar" mellan husen. Igår var vi hela 53 par alltså 106 personer!
Som ni vet hade Berra och jag testat lite drinkar innan och det blev Levau Special vi bjöd på tillsammans med lite tilltugg.
Vår förrätt höll på att strula till sig en aning, då det inte alls blev som jag tänkt mig... Jag hade tänkt klä tallrikarna med serranoskina (som när man serverar carpaccio), riva över ädelost och ringla över fruktkött från passionsfrukt. När jag ska ta fram skinkan inser jag att jag har fått skivorna alldeles för tunt skurna, så det fick bli små knyten av skivorna i stället. Och osten som jag hade tänkt riva var för krämig för det, så den fick jag helt enkelt skära i skivor. Som om det inte vore nog, så när jag delar passionsfrukterna är den första tom! Men men... Så här blev det och så här gjorde jag. Ser pyttigt ut, men gott var det och det är ju huvudsaken.


Serranoskinka med gorgonzola och passionsfrukt, 4 pers.
4 passionsfrukter
100-150 g serranoskinka (eller annan favorit), ca 3 skivor/person
100 g ädelost (jag tog en ekologisk gorgonzola)
ruccola
crostini
svartpeppar

Dela passionsfrukterna på mitten och gröp ur fruktköttet ur hälften av dem. Fördela skinka, ädelost och ruccola på 4 tallrikar. Garnera med en halv passionsfrukt och ringla det urgröpta fruktköttet över salladen. Vrid något varv med pepparkvarnen över. Bjud crostini eller något bröd till.
Till detta hade systembolaget rekommenderat ett lite sötare vitt vin och en lite sötare ale. Fast alla gästerna ville ha rött vin...


Här har vi vandrat vidare för att äta huvudrätten. Till varmrätt fick vi fläskfilé kryddad med citron och örter, potatiskaka smaksatt med vitlök och till detta en ljuvlig balsamvinägersås.


Och som om det inte vore nog så bjöd de på en fantastisk ostbricka innan vi gick vidare för dessert. Fruktkompotten var smaksatt med long pepper, en mycket spännande krydda.
Desserten har jag ingen bild på (ibland är det liksom inte läge att dra fram kameran...), men det var vit chokladmousse med hallon, vit citronkladdkaka med grädde och mandelbiscotti. Jag kunde inte äta upp allt... Det gick bara inte...


Och när alla var mätta och belåtna, och mer eller mindre runda under fötterna samlades vi i en lokal för gemensam efterfest. Och vart hittar man Remsan på efterfesten? I närheten av baren... :-)


Innan vi gick hem gjorde vi ett stopp hemma hos Linn och Martin. Dock inte för att förtära någon mer alkohol. Det räcker gott som det är idag... Med på bilden är söta Elvis. Jag vill också ha en kisse!

Kärleksdrinkar

1/28/2011

Idag är det 16 år sedan Berra och jag blev tillsammans på en firmafest på restaurang Byttan. Jag vet hur det låter... Men det var så klart en alldeles alldeles underbar firmafest ;-) Vår relation känns än idag väldigt speciell, även om romantiken ibland får stå lite åt sidan när vardagen breder ut sig lite väl mycket. Fast jag kan inte skryta med att jag är någon romantiker. Jag är verkligen urkass på att göra speciella saker för min man. Det är han som är duktig på det i vårt förhållande. Så gnäll inte på era män om ni tycker de överraskar er för sällan, de vet helt enkelt inte hur man gör... I know... Min kollega Birthe har försökt (förgäves) att råda bot på min oromatiska sida. Så ett av hennes tips var att skriva små gulliga lappar och gömma lite var stans. Så jag skrev helt enkelt "Jag älskar dig" på smörpapper och stoppade i Berra matlåda en gång. Gud, vad jag höll på att rodna ihjäl mig när han berättade hur överraskat öppnat matådan tillsammans med sina kollegor.
Att komma ihåg våra jubileumsdagar är vi lika dåliga på (skönt!). Vi brukar få kika i förlovnings- och vigselringen... Men idag ska vi fira! Eller vänta... Måste kolla ringen...

Idag bjuder jag därför inte bara på en fredagsdrink utan tre! Passar bra att fira med, eller hur? Kvällen vi träffades vevade jag dessutom ned min drink i Berras kostymklädda knä... Det är nämligen så att vi ska på Safari på Getingen imorgon, vilket är som en cykelfest (dock går alla) i vårt bostadsområde som heter Getingen. Vi har då fått tilldelat att bjuda på fördrink och förrätt. Baggis kan ju tyckas, men jag har ju ingen aning om vilka 4 gäster som kommer. Och de kan vara allt mellan 30 år och kanske 70 år. Så efter mycket funderande så kommer drink och mat gå i passionsfruktens spår. Spännande! Jag har då helt enkelt inhandlat 1 flaska Passoã Passion Fruit och Absolu Mango, som jag har tänkt blanda drinken på. Så Berra och jag har testat tre olika, men liknande drinkar. Min favorit blev nummer 1 och Berras nummer 2. Det valet föll på var att vi inte är så glada i smaken från Red Bull. (Som syns på bilden blandade vi drinkarna i mindre glas med mindre mängder när vi testade)



Levau Special, 1 drink (längst bak)
4 cl Absolut Mango (alt. vanlig Vodka)
2 cl Passoã
Ananasjuice
Tranbärsjuice

Häll vodka och passoã i ett highball glas. Fyll med is till hälften och fyll sedan upp med lika delar ananasjuice och tranbärsjuice. Garnera gärna med ananas och lime skiva


Passoã Passion
, 1 drink (t.v.)
3 cl Absolut Mango (alt. vanlig Vodka)
3 cl Passoã
Sprite
Red Bull

Häll i vodka och Passoã i ett highball glasoch fyll upp med lika delar Sprite och Red Bull. Pressa lime på toppen och servera.


Emilio,1 drink (t.h.)
3 cl Absolut Mango (alt. vanlig Vodka)
3 cl Passoã
Tranbärsjuice
Red Bull

Blanda vodka, Passoã och is i ett highball glas. Fyll upp med hälften tranbärsjuice och hälften Red Bull.

Mustig gryta i den envisa vintern

1/27/2011

Idag har jag vabbat med en liten skrutt tjej. Milia kräktes igår kväll, för att sedan hosta och hulka flera gånger inatt med en tom mage. Runt 4-tiden sitter hon och skriker: -"Milia pasta!" Hur nu ungen kunde bli sugen på det. Idag har det inte gått att få i henne någon mat och väldigt trögt med drycken. Inte ens glass smakade. Bortsett från aptiten har hon pysslat om dockor och gosedjur som vanligt. Det har blivit bytta på, bjudna på kaffe, fått tänderna borstade, blivit vyssade i vagnen... Ja, ni som har barn känner säkert igen det. Barn kör på tills de stupar och det var en matt tjej som blev nattad ikväll, utan någon större mängd i lilla magen...
Detta receptet hittade jag hos Coop, men gjorde om det en liten aning. Det blev en kanongod mustig gryta, med lite lagom hetta. Passar bra nu när det plötsligt blivit isande kallt igen efter en tids plusgrader. Vill man ha den mindre het så kan man bara skippa att ha chilin och så klart slänga i en extra om man vill ha den riktigt stark. Jag satte rätten under kategorin Indien. Nu vet jag att Indien inte ligger i Afrika, men gillar man den sortens mat så gillar man denna gryta. Den kan med fördel ätas med samma tillbehör som någon indisk currygryta och gärna naanbröd. Vi år den med tillbehören nedan.


Afrikansk gryta, 4 pers.
1 kg grytbitar, av högrev eller bog
1 tsk salt
1 ½ krm peppar
2 gula lökar, i stora bitar
2 vitlöksklyftor, hackade
2 msk curry
2 msk paprikapulver
1 röd chili, skivad (uteslut om du vill ha en mindre het gryta)
2 köttbuljongtärningar
15 dl vatten
1 dl mango chutney

Att servera till och/eller strö över:
- färsk ananas, i bitar
- torkade aprikoser, i bitar eller russin
- naturella cashewnötter, rostade i en torr stekpanna
- kokosflingor, rostade i en torr stekpanna
- färsk koriander
- matyoghurt
- ris

Fräs lök, vitlök, curry och paprikapulver i en gryta.  Stek köttbitarna i smör i en panna med lite i omgångar. Salta och peppra. Tillsätt det brynta köttet i grytan tillsammans med chili, buljongtärningar, och 12 dl av vattnet. Låt koka länge på medelstark värme utan lock i 1 timme.  Rör om då och då. Späd med resterade vatten och låt koka ytterligare 30 minuter. Provsmaka en köttbit, om den är mör och faller sönder när du tuggar på den är köttet klart. Smaka av med mango chutney.
Servera köttgrytan tillsammans med tillbehören enligt ovan samt lite ris eller bulgur.

Gästbloggare med ljuvlig chokladtårta

1/26/2011

Jag har tänkt att jag skulle ha lite gästbloggare här hos mig framöver. Jag har många vänner som är matlagnings- och bakintresserade. Så det finns en stor skatt av recept som dessa människor sitter på, som jag hoppas de ska dela med sig av lite. Några håller redan på och klurar på vad de ska bjuda er på. Svårast verkar fotograferandet vara. Och det är inte lätt att fota mat, jag vet. Så även ni som är läsare av min blogg sedan en tid som inte lämnar avtryck här, men som älskar att laga mat (jag känner till er allt), är välkomna med recept.
Först ut är Jakob, eller Jake, namnet som han går under på jobbet. Vi är kollegor sedan ett par år tillbaka på kirurgen i Kalmar. Och han är en mycket frisk fläkt på vår kvinnodominerade arbetsplats. Jag tror vi alla på jobbet är överens om att Jake skulle ha en egen blogg där vi kunde följa hans vardagliga bravader. För hans status på facebook är alltid bäst och roligast. Vi delar den stora passionen för mat och hemma hos Jake lagas det allt möjligt. På kollegornas årliga Sälenresa brukar han står för en del av rätterna som bjuds. Denna gånga hade han bakat en ljuvlig, härligt kladdig chokladkaka till sina kollegor. Behöver jag säga att Jake ligger extra bra till hos alla på jobbet efter detta...


Chokladtårta med touch av after eight, alldeles för få bitar...
200 g valfri mörk choklad
200 g smör
3 ägg
2 ½ dl strösocker
3 dl vetemjöl

Chokladglasyr:

25 g smör
1 dl vispgrädde
20 plattor after eight (så försök att inte äta upp alla i asken...)

Sätt ugnen på 175°. Smörj en form (med löstagbar kant), ca 25 cm diameter. Bryt chokladen och smält den tillsammans med smöret i en kastrull på svag värme, rör om då och då. Vispa ägg och socker poröst. Rör ner mjölet i äggsmeten. Tillsätt den smälta chokladblandningen och rör till en jämn smet. Häll smeten i formen. Grädda sedan i nedre delen av ugnen ca 20 min, kakan ska ej vara helt genomgräddad. Låt den svalna innan kanten på formen lossas. Låt kakan bli kall.
Blanda sedan smör, grädde och after eight till chokladglasyren i en kastrull. Smält på svag värme. Låt den svalna och bli tjockflytande, bred sedan ut den över kakan och låt allt kallna i kylskåp. Servera med vispad grädde och/eller skivade apelsiner.



Här är Jakob tillsammans med Frida en annan kollega.

Carpe diem

1/25/2011

Jag vet att jag kanske tjatar om detta, men det är så viktigt att uppskatta det man har. Man vet aldrig när man kan mista det eller livet förändras. Nu tycker jag inte man ska gå omkring och oroa sig för det värsta hela tiden, men leva i nuet och njuta lite extra. Sedan kan det vara precis vad som helst. Att stanna upp och kramas lite extra. När kramade du din mamma eller pappa senast? Eller köp det där plagget du sneglat på. Eller ring vännen som du tänkt på i flera dagar. Ja, ni fattar... Gör det - det är en order! För det finns så mycket som kan vända upp och ned på allt så lätt.
När jag inte fyller dagarna med meningsfullhet (eller hur...), så tycker jag om att fylla saker i köket. Man kan fylla så mycket och vissa grönsaker är ju som gjorda för att fyllas. Jag skulle egentligen göra pastasås till barnen och då blev det bara så att detta blev min middag. Kamutvete tycker jag är ett gott matgryn som har lite tuggmotstånd och lite mer smak än en del andra gryn. Så detta och lite annat gott åkte ned i ett par paprikor.



Bacon- och fetaostfyllda paprikor med kamutvete, 4 pers.
4-6 paprikor beroende på storlek, urkärnade i halvor
2 portioner kokt kamutvete
2 pkt bacon, strimlat
1 rödlök, grovt hackad
1 pkt fetaost
1-2 dl crème fraiche
2 tomater, tärnade
färsk basilika
riven ost

Sätt ugnen på 225°. Koka kamutvetet enligt anvisningar på paketet. Stek baconbitarna krispiga och låt rödlöken svettas med lite mot slutet. Blanda sedan kamutvete, bacon, lök, fetaost, crème fraiche, tomater och basilika. Fördela röran i paprikahalvorna och strö över ost. Gratinera dem i ugnen i ca 20 minuter tills osten fått lite färg. Servera tillsammans med sallad.

Här hittar ni andra fyllda paprikor och här fyllda squash.

Fredagsmys à la 70-tal?

1/24/2011

På 70-talet var inte ordet fredagsmys påhittat ens skulle jag tro, fast det åts ändå särskild mat till helgen. Vad åt ni för gott på helgerna när ni växte upp? Trenderna vad det gäller helgmaten har svängt en hel del. Men alla är väl överens om att fredagens mat ska vara lätt lagad i alla fall, men gärna vara lite roligare eller lyxigare än vardagsmaten. För min del beror det på om vi ska äta själva och hur mycket tid jag har på mig. Har ju fördelen att vara ledig en del fredagar, vilket å andra sida straffar sig med att jag spenderar ett par av dessa dagar på jobbet. Ni som följer min blogg vet ju vad jag är svag för :-) Men detta är en lättlagad rätt som kan passa en fredag, men även en dag mitt i veckan. På 70-talet var gul curry vääldigt exotiskt (allt med curry i lades exotisk till namnet...) och fläskfilé ansågs fortfarande lyxigt.



Gratinerade exotisk curryfilé, 4 pers.
600 g fläsk(ytter)filé, i skivor
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
1 msk vetemjöl
1 purjolök, i bitar
1 röd paprika, i bitar
2 bananer, i skivor
3 dl vispgrädde
2 tsk gul curry
2 dl riven ost

Sätt ugnen på 225°. Stek filéskivorna i smör, krydda med salt och peppar. Lägg dem i en ugnsform och pudra över mjölet. Strö över purjolök, paprika och bananer. Vispa grädden och blanda med curry och fördela över kött och grönsaker. Strö över osten och gratinera i 15-20 minuter. Servera tillsammans med ris, jordnötter, mango chutney och sallad.

Och för er som undrat om min form så kommer den från Gerbera och är köpt i en Önska-butik. Jag har många gånger stått och håll i Rice-formar på olika resor, men det har alltid slutat med att jag inte orkat släpa på dem. Så jag beställde en form på nätet, som efter lååång väntan tills lut inte kom. Men då kom tomten med denna fina formen :-)

Middag på Koh Phangan

1/23/2011

Att vara på kurs/konferens innebär en hel del ätande och en hel del sittande, vilket är en jättebra komination, eller hur? Denna gången var maten väldigt bra och det fanns hela tiden frukt, kaffe, te och lite bröd, både mjukt och hårt för de som inte klarade sig mellan målen. Varje dag startades med att de hade en liten frukostbuffé, för alla som inte fått i sig en hotellfrukost. Vid varje lunch serverades 2-rätters och då var det desserten de hoppat över och så fanns det kaffe och kaka en liten stund senare. Ja, som ni förstår gick det igen nöd på mig.
Min första kväll efter kursen hade Anna-Märta lagat fiskgratäng och bjöd på kokta kräftor. Mums!
Min andra kväll i den stora staden mötte jag upp min bror med fru och så gick vi till Koh Phangan och åt thailändsk mat. Så mysigt ställe, det ser ut som i Thailand (nästan), men låter som om man är där. Det kvittrar fåglar, susar och ibland går åskan.  Jag tog mig en lite drink före maten, vid namn Nitnoy, med Passoa, Bacardi Limón, guavajuice, lime & Sprite.


Sedan valde jag (häng med nu...) Pat Ki Mao Taley som var whiskeymarinerade skadjur och bläckfisk i mustig thailändsk wok med chili och vitlök. Hot stod det efter, vilket skulle innebära något mittemellan på deras skala. Jag kan säga som så... att jag var glad att jag inte tog en av deras starkaste rätter :-)


Vad tycker ni om den här lilla sötnosen? ;-) Jag har ätit bläckfisk vid flera tillfällen, men detta var första gången jag vågade mig på att äta själva benen. Om ni bara har smakat bläckfisk som är segt som gummiband, så testa igen! Den ska inte vara seg utan ska gå att tugga på.


 Min bror tog en mildare rätt med kyckling, wokade grönsaker, färska böngroddar och hackade nötter. Alla grönsaker var så där perfekt tillagade så de fortfarande har kvar sin krispighet.


Själklart drack vi thailändsk öl till maten, vi valde båda chang. Hoppade över mekongdrinkarna dock...


Är inte så lätt att se på den dåliga bilden, men här är ett par som sitter i en tuk tuk och äter.


Inredningen är väldigt speciell, men svår att fota med en mobilkamera. Kika in bilderna på deras sida så syns den bättre. Me like! Här står vi och hänger över en liten bäck i mörkaste skogen som var full med småödlor.


Kvällen avslutande vi på Skybar i Skrapan med en fantstisk utsikt. "Man kan se ända till Mariannelund..." Ok, nu ljuger jag igen, men väldigt långt. Häftigt! Och framför allt goda drinka och gott snacks. Jag tog en drink som var ginbaserad med smak av lime, ingefära och kanel.


Tog ingen bild på snacksen, men vi fick lite rotfruktchips. De var inga hemska ihoppressade chips av mosade rotfrukter, utan det var tunna skivor av rotfrukter som friteras och saltats.


Utsikten från skrapan är också svår att få till med en pyttekamera. Så vackert att se ut över Stockholms kvällen.

Home sweet home

1/21/2011

Kan ni tänka er nu är jag hemma i lilla Kalmar igen efter att ha fått känna på storstadspulsen en tid. Det är alltid så skönt när man kommer hem efter en resa. Och särskilt när kontrasterna är stora. Jag tycker ändå att det är fascinerande att komma till Stockholm och myllret av människor överallt. Även om jag alltid känner mig så liten bland allt folk. Alla dessa människor som stressar mellan olika platser, en ständig ström åt alla håll. Det var underbart att kliva av på den lugna nästan ödsliga stationen i Kalmar och stosa hemåt med lite pudersnö som föll runt omkring. Har nästan bara suttit still i 3 ½ dagar så benen fattade knappt hur de skulle göra. Men det kändes så skönt...
Jag hade ju tänkt att lägga upp lite bilder från min tripp till den stora staden, men nu blev det inte så utan det får vänta tills imorgon. Ni får istället ett par recept på lite annat smått och gott, som Berra och jag åt innan jag lämnade honom ensam för ett par dagar. Denna middagen blev en mix av olika rätter jag tycker om. Jag gillar salsa av alla dess slag, just mellantinget mellan sallad och sås ger oftast ett fräscht inslag i middagen. Rösti med ordentligt med vitlök i är ju också så gott. Denna gång hade jag även i lite rotfrukter och inte bara potatis, men vill man göra med bara potatis går det så klart lika bra. 



Parmalindad fläskfilé med 2 sorters salsa, 4 pers.
600 g fläskfilé
½ tsk salt
2 krm svartpeppar
100 g parmaskinka (eller annan likande)

Sätt ugnen på 175°. Putsa köttet och bryn det runt om i lite smör. Krydda med salt samt peppar och linda skinkan runt hela filén. Lägg den i en ugnsform och stek klart den i ugnen, till 65-66°, tar cirka 20 minuter. Låt sedan köttet vila i folie i ca 10 minuter innan det skärs upp.

Tomatsalsa, 4 pers. (om enbart 1 salsa serveras)
500 g cocktailtomater, fint tärnade
1 dl rödlök, finhackad
½ dl olivolja
2 msk balsamvinäger
lite färsk basilika

Gurk- och avokadosalsa, 4 pers. (om enbart 1 salsa serveras)
1 avocado, fint tärnad
1 röd chili, finhackad
½ gurka, skalad och fint tärnad
½ kruka koriander, hackad
½ citron, pressad saft
2 msk olivolja



Vitlöksdoftande rotfruktsrösti, 4 pers./8-12 st.
500 g potatis, grovt rivna
150 g palsternacka, grovt rivna
150 g rotselleri, grovt rivna
1 gul lök, tunt skivad
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
5 pressade vitlöksklyftor
2 dl (ca 100 g) riven parmesanost

Stek potatisen, rotfrukter och lök mjuk i lite olja. Smaksätt med salt och peppar och pressa i vitlöken. Blanda ned osten. Smörj en muffinsplåt (12 hål) eller ställ ut muffinsformar på en plåt och fördela rotfruktröran i. Hit går bra att förbereda. Sätt ugnen på 250°. Baka röstin i 20 minuter tills de fått fin färg.
Vill du ha dem på en buffé så gör då dem i lite mindre formar.

Hej då Stockholm för denna gång

1/20/2011

Nu sitter jag snart på bussen hem från den stora staden. Varit tre mycket intressanta dagar, men också intensiva som det brukar vara på kurser. Lite trist är det att åka själv, eftersom inte alla deltagare är lika pratsamma. Vi har fått mycket gott att äta, inte bara onyttigt. Dock är det lite svårt att fota all mat, men jag ska försöka lägga upp lite bilder från gårdagens kväll. Idag får ni ännu ett gott brödrecept.

Här är de goda bullarna vi åt till rotfruktsgrytan häromdagen. Vem receptet kommer ifrån? Martin så klart... Även dessa är långjästa och får en lite hårdare yta och ett segt inre. Dessa är mer fibrer i för er som gillar grövre bröd. Gör degen på kvällen och baka ut bröden lagom till frukost och överraska någon du gillar. Eller varför inte kollegorna!


Rågisar, 8-10 små bröd
3 g / 2 krm färsk jäst
300 g / 3 dl kallt vatten
180 g / 3 dl vetemjöl special
120 g / 2 dl rågmjöl
50 g / 1 dl solroskärnor
20 g / 2 msk linfrö
50 g / 1 dl russin
6-9 g / -1-1 ½ tsk salt


På kvällen:
Blanda degen. Blanda ut jästen i vattnet och tillsätt sedan resten av ingredienserna. Rör tills allt blandats ordentligt. Degen ska vara ganska lös. Täck degen och låt stå i rumstemperatus i 8-10 timmar.

På morgonen:
Baka ut bröden. Sätt ugnen på 275° med en plåt stå i mitten av ugnen och en oöm plåt (alt. form) på nedre hyllan. Klicka ut degen till 8-10 bullar på ett bakplåtspapper. Peta ned russin som sticker upp, strö på lite rågmjöl, täck med en handduk och låt jäsa 30-40 minuter.
Baka av brödet. Dra upp bakplåtspappret på en bricka eller skärbräda. Låt det sedan glida in på den heta plåten och lägg några isbitar på den nedre plåten. Sänk temperaturen till 250° och låt bröden stå tills de fått fin färg, 20-25 minuter. Ta ut bullarna och låt svalna på ett galler.


En massa gott jag gillar

1/19/2011

Igår när jag hade suttit och lyssnat föreläsare hela dagen, så hade Anna-Märta som jag bor hos fixat god middag. Jag fick ett glas vitt vin i handen och så bjöd hon på fisk- och skaldjursmiddag. Hon vet vad jag gillar! Vi åt varmrätten först som bestod av en lite het gratäng med hoki och färsk pasta till. Sedan blev det så att vi åt förrätten efteråt som var kokta kräftor! Mums. Behöver jag säga att jag somnade gott sedan...
Dagens recept här är en annan god och lättlagad fiskgratäng. För sådana recept kan man ju inte få för många av.


Rosépeppartorsk, 4 pers.
600 g torskfilé, eller annan vit fisk
1 squash, skivad
3 dl grädde
2 tsk rosépeppar
1 fiskbuljongtärning
1 citron, rivet skal och saft
1 msk maizenamjöl

Sätt ugnen på 225°. Lägg fisken i en smord ugnsform. Stek squashen i lite smör. Tillsätt grädde, rosépeppar, buljong, citronskal och -saft. Låt såsen puttra ett par minuter. Vispa ned maizena utrört i lite vatten. Slå såsen över fisken och gratinera i 20 minuter. Servera tillsammans med kokta grönsaker och kanske potatis.

Lite heta smaker från Asien

1/18/2011

Efter 6 timmars underbar bussresa så anlände jag tillslut i Stockholm igår. Det som är jobbigast under resan är att man hela tiden vill äta och dricka för att fördriva tiden lite. Men man vill absolut inte gå på toa på bussen... Varför är det då extra gott med kaffe när man reser?! Tur att boken jag läser är så spännande så jag fick tankarna på lite annat. Har ni läst några böcker av Roslund och Hellström? Jag älskar deras böcker. Nu ska jag iväg och lyssna på sår i mååånga timmar.
För den uppmärksamme så har det tillkommit några kategorier i receptskafferiet. Detta vill jag tacka min läsare Lisa för och dagens recept får tillägnas henne och alla andra som är tokiga i asiatisk mat.



Asiatisknudelsoppa med heta frikadeller, 4 pers.
Buljong:
1 ½ l vatten
1 ½ grönsakstärning
1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, rivna
2 msk ingefära, riven
1 msk kinesisk soya
1 msk sesamolja
1 tsk salt
1 lime

Frikadeller:500 g köttfärs
1 ägg
2 krm salt
2 krm svartpeppar
2 vitlöksklyftor, hackade
1 chili, finhacakad
½ kruka koriander, hacakd

Till soppan:1 pkt risnudlar
1 knippe salladslök, skivat
1 chili, tunt skivad
1 klase ostronskivlingar, plocka i sär svampen
½ salladskålshuvud, strimlat
½ kruka koriander

1-2 lime i klyftor
Koka upp alla ingredienserna till buljongen och låt koka i 10 minuter. Blanda under tiden ihop ingredienserna till frikadellerna. Sila buljongen och låt den koka upp på nytt. Sänk värmen på spisen lite och tillsätt frikadellerna försiktigt. Koka ca 1 minut och tillsätt sedan nudlarna och låt allt koka ytterligare 3-4 minuter. Vänd försiktigt ned vårlök, sallad, chili, svamp och sallad. Strö över hackad koriander och servera soppan tillsammans med limeklyftor att pressa över.

♪♪... vad gör man med en måndagsmorgon?... ♪

1/17/2011

Ja, det är återigen ny vecka och nya projekt. Jag ska försöka ta mig igenom konferensens alla dagar utan att bara leva på kakor och godis, som brukar stå lite här och där för att alla ska hålla sig vakna genom alla föredragen. Kan hoppas på att det dyker upp någon liten frukt också. Och så hoppas jag på att jag ska äta lite god mat på min tripp också. Ha en bra vecka allihop! Det ska jag ha hoppas jag.
Det blir inte så ofta vi äter korv, för våra barn är inte så glada i korv (inte för att det gör mig så mycket...). Men här är en perfekt vardagsgryta med kryddiga korvar och rotfrukter som jag tycker är så gott.



Chorizogryta med rotfrukter, 4 pers.
750 g rotfrukter (jag tog blandade morötter och lite rotselleri), i stavar
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 purjolök, strimlad
5-7 dl vatten
½-1 dl chilisås (gärna Heinz)
1 grönsaksbuljongtärning
1 tsk chilipulver
1 tsk paprikapulver
500 g chorizokorv, i slantar
8-10 cocktailtomater, i mindre bitar

Stek rotfrukts stavarna i lite olja i en gryta. Tillsätt vitlök, halva purjolöken, vatten, chilisås och kryddorna. Låt allt koka under lock i 10-15 minuter, beroende på hur mjuka ni vill ha grönsakerna och hur stora stavarna är. Tillsätt korven och låt grytan koka ytterligare 5 minuter. Vänd ned tomatbitarna samt resten av purjolöken och låt allt bli varmt.

Sista kvällen med gänget

1/16/2011

Det känns alltid så trist när man ska åka iväg och vet att man inte kommer sova i sin egen säng på flera nätter. Ingen att gosa med på flera dagar. Buhu... Om jag inte får något impulsivt ryck och kramar något tant i tunnelbanan som ser snäll ut. Min mamma kommer i och för sig vara någonstans i storstaden samtidigt som mig så jag hoppas på att kunna få med mig henne och gärna även min bror på restaurang någon kväll.
Igår var vi borta på middag där Martin hade lagat mat med hela hjärtat. Finfint blev det, men ugnsbakad lax på spenatbädd med en underbart god parmesansås och till detta serverade han en god risotto. Han kan han, den där Martin. Tycker fortfarande TV4 gjort en miss som inte vill ha med oss i 'Halv 8 hos mig/oss' i paromgången, bara för att vi inte är gifta. Herre gud, vi är inte så knussliga. We´re all one big happy family :-)


Glada blev i alla fall Linn och jag när kocken bjöd på drinkar. En klassisk rom & cola, men Captain Morgan  Spiced som hade en tydlig smak av vanilj, mycket pressad lime i glasen och så coca cola så klart.

Ha en trevlig vecka! Så får jag se om jag rapportera från den stooora staden. Och lägga upp lite roliga recept ni kan testa under tiden jag är borta.

Ett hallelujah bröd

1/15/2011

Idag har förmiddagen spenderats på ikea för att inhandla saker till lillskruttans rum. För vet ni, det är äntligen klart! Efter lång väntan får hon nu sova i sitt eget rum. Jippie! Nu ska här läsas böcker i sängen om kvällarna så det står härliga till. Har så många jag vill plöja igenom. Ledsen Berra, ingen tid för gos på ett tag ;-)
Men det jag tycker ni ska göra i helgen är, sätta en deg och njuta av nybakat. Här kommer ännu ett fantastisk bröd där receptet kommer från min brödgud Martin och hans nya bok. Har du en hushållsvåg och rätt ingredienser tillsammans med ett recept från Martin så kan du inte misslyckas helt enkelt. Du får ett underbart bröd med stora luft bubblor i. Ett "Oh-my-god-bröd" som Berra sa. Och precis så känns det när man äter det. Oh my god har jag lyckats baka detta bröd?! Det är så man kan ge hela affärens bröddisk det långa fingret :-) Receptet lyder enligt Martins anvisningar.



Hjärtans gärna! (skållad råg), 1 st
150 g / 1 ½ dl kokhett vatten
60 g / 1 dl rågmjöl

skållningen från gårdagen
10 g / 2 tsk färsk jäst
200 g / 2 dl kallt vatten
300 g / 5 dl vetemjöl special
6-9 g / 1-1 ½ tsk salt

På kvällen:
Gör skållningen. Häll det heta vattnet över mjölet och rör tills det blandats ordentligt. Täck med ett lock och låt stå i rumstemperatus i 8-10 timmar.

På morgonen (tänk på att dessa moment tar ca 4 timmar):
Blanda degen. Blanda jäst och vatten med skållningen och tillsätt därefter mjöl och salt. Rör kort tills allt blandats ordentligt och låt degen vila i 30 minuter. Om det är dragit kan du täcka bunken med en handduk.

Vila och vika. Doppa handen i vatten och ta sedan tag i degens kant med ena handen. Dra ut degen en aning och vik in mot mitten. Ta ett nytt tag, dra i degen och vik in mot mitten på nytt. Upprepa tills du kommit varvet runt. Det här momentet gör du totalt 3 gånger med 30 minuters mellanrum. När du sträckt degen tredje och sista gången låter du den jäsa i ungefär 1 timme.

Baka ut brödet. Strö rikligt med mjöl, gärna blandat råg och vete, på en bakhandduk. Skrapa försiktigt ut degen ur bunken, dra ut den till en kvadrat och vik sedan in degens kanter mot mitten. Vänd degen så skarven hamnar nedåt. Vik ihop handduken till ett löst paket och låt jäsa ungefär 1 timme. Sätt ugnen på 250° i god tid innan degen jäst färdigt. Låt en plåt stå i mitten av ugnen och en oöm plåt (alt. form) på nedre hyllan.


Baka av brödet. Vänd över degen på en bit bakplåtspapper så skarven hamnar uppåt. Låt pappret med brödet glida in på den heta plåten via en skärbräda eller bricka och lägg några isbitar på den nedre plåten. Efter 15 minuter öppnar du luckan och vädrar lite. Fortsätt vädra ungefär var 5 minut tills brödet stått inne 30-35 minuter. Du kan när som helst sänka temperaturen om du tycker brödet börjar få lite väl mycket färg

Alla som tänker fredagsmysa räcker upp en hand

1/14/2011

Jag! Jag! För nu är jag ledig i tre dagar, innan det bär iväg mot Stockholm för kurs i lika många dagar. Detta är en rätt som passar perfekt på fredagen när man inte vill lägga så mycket tid på matlagning. Paket fyllda med lax och en massa annat gott. Har du potatis över från någon middag så skiva dem och lägg i botten på paketen. Kan till och med låta barnen göra sina egna paket! Slå upp ett glas vin eller sippa på en fredagsdrink, (båda är ju ett toppen val, hi hi) medan maten blir klar i ugnen. Sedan lovar jag att du hinner sjunka ned i soffan och slänga upp skånkerna på bordet lagom till Let´s dance börjar. Trevlig helg allesammans!


Lax caprese (eller nåt sånt...), 4 pers.
600 g laxfilé / 4 portionsbitar lax
½ tsk salt
8 cocktailtomater alt. 2 tomater, i bitar/skivor
1 rödlök, skivad
1 kruka basilika, strimlad
2 kulor mozzarella, i skivor
2 msk olivolja
grovmalen svartpeppar



Sätt ugnen på 225 . Lägg varje laxbit på en bit bakplåtspapper och salta. Fördela tomater, rödlök, basilika och mozzarella över fisken. Ringla över lite olivolja och krydda med peppar. Vik ihop papprena runt fisken med tillbehör och ställ paketen i en ugnsform. Tillaga i ugnen i 20 minuter. Servera tillsammans med krispiga grönsaker, tex sugersnaps och sallad, kokt potatis och en kall sås (tex crème fraiche, vitlök, basilika, salt och peppar).