Årets Getingsafari

1/30/2012

Här kommer den utlovade rapporten från årets Safari på Getingen när vi halkade runt på gatorna i vårt bostadsområde. Först samlades alla festdeltagarna i scoutgården för att få reda på vilka adresser vi skulle ta oss till för att inta de olika rätterna under kvällen. Berra och jag tyckte första adressen kändes väldigt bekant. Jodå, visst har vi besökt detta hus förut. Många gånger dessutom. Förrätten skulle vi nämligen bjudas på av våra vänner Linn och Martin. Ni känner dem också sedan tidigare efter som de varit med här på bloggen mer än en gång. Då antalet par som deltog i år (totalt >50 par) inte var delbart med tre, så kom det fyra par hem till en del av paren. Lite roligt var att vid förrätten var även Lotta och Fredrik med som vi också känner sedan tidigare. Dessutom kom en kollega till Linn och hennes make. Här är vi tjejer med den goda fördrinken vi fick. Ja, som ni ser kunde drinkdrottningen inte hålla sig medan fotografen knäppte en bild... Okej, han tog flera bilder, men på alla bilder ser det ut som jag verkar tro att den där drinken var min siamesiska tvilling eller något i den stilen. Men så var det en mycket god drink också.


Vi bjöds på två sorters snittar till drinken med samma topping, men med helt olika smaker. Det fanns crostinis med ädelost och hjortronsylt på som serverades kalla och krustader även de med ädelost och hjortronsylt som serverades varma. Båda var supergoda, men smakade som sagt helt olika. Testa vet ja´!

Förrätten var en ljuvligt god rödlökscheesecake med lite sting av pepparrot på kavringsbotten. Serverad tillsammans med ruccola, rom och kräftstjärtar. Till denna serverades goda bubblor ifrån Dopff. Får se om jag kan få Linn att dela med sig av receptet till er.

Rödlökscheesecake
300 g philadelphiaost
2 dl crème fraiche
2 knippen med dill
4 gelatinblad
1-2 rödlök/ar
75 g smör
8 skivor kavring
150 g löjrom (eller annan fin kaviar eller rom)
75 g ruccolasallad
kräftstjärtar
pepparrot efter smak

Börja med skära av kanterna på kavringen och dela sedan skivorna till mindre bitarna och mixa den till smulor i en mixer. Smält smöret och blanda sedan med smulorna från kavringen till en fin massa. Använd en form (gärna en avlång limpform) som du klär in med smörpapper längst med botten och kanterna. Lägg i kavringsmeten i botten och pressa till en massiv botten.
Lägg gelatinbladen i blöt i ca 5 minuter. Börja sedan med fyllningen. Hacka löken och 1 knippe av dillen fint. Blanda sedan philadelphiaost, crème fraiche, rödlök , kräftstjärtar, pepparrot och hälften av dillen i en bunke och rör om noga. Salta och peppra efter smak. När gelatinbladen har legat i blöt 5 minuter, ta fram en kastrull och ta ett par matskedar av rödlökssmeten och lägg i gelatinbladen och värm upp försiktigt under omrörning tills gelatinbladen har smält. Rör sedan ner gelatinbladsröran i rödlökssmeten och blanda om. Häll sedan över rödlökssmeten över kavringsbotten och räck med plast och ställ in i kylen minst 3 timmar för att gelatinbladen ska hinna stelna. Cheesecaken blir godare om den får stå över natten i kylskåp.
Innan servering, hacka sista knippet dill och ringla över det innan du lyfter upp cheesecaken i smörpappret, skär upp i portionsbitar och tillsist garnera med en klick löjrom och lägg cheesecaken på en bädd av ruccolasallad. Servera!



Sedan bar det av hem till oss själva för att ta emot våra fyra gäster och bjuda dem på varmrätt. Som ni vet hade jag bestämt mig för att bjuda på karibisk lax, men jag valde att göra den mindre het eftersom jag inte visste hur tåliga våra gäster skulle vara för chilihetta. Så ni får receptet igen som jag gjorde denna gång och för att det skulle räcka till 6 personer.

Det slumpade sig så att ett av paren var de som vi åt varmrätt hos förra året och nu hamnade de hos oss på varmrätt.
Det andra paret kändes mycket bekanta och efter en stund föll bitarna på plats. Vi var på samma bröllop i somras, Helena och Olofs bröllop och våra gäster var föräldrar till Olofs bestman.

Karibisk lax med mangosås, veggie rice och fruktig sallad, 6 pers.
1-1,2 kg laxsida med skinn, skuren i 6 portionsbitar (köp färsk lax för det gör stor skillnad!)
3 msk riven färsk ingefära
1 msk rosépepparkorn, krossade
1 msk mörkt muscovadosocker
1 msk flingsalt
1 msk paprikapulver
½ tsk cayennepeppar
1 ½ lime, pressad saft
3 msk mörk rom

Mangosås:
2 mango, skalade och delade i mindre bitar
4 msk sweet chilisås
2 msk mörkt muscovadosocker
1 msk mörk rom
1 lime, rivet skal och pressad juice
1 tsk salt

Veggie rice (fast med bulgur):
1 ½ dl okokt bulgur, kokas enligt anvisningar på paketet
1 stor morot, fint tärnad
1 gul lök, finhackad
1 röd snackpaprika, fint tärnad
1 jalapeño, finhackad

Fruktig sallad:
150 g bladspenat
1 sötpotatis, skalad och tärnad
2 avokado, tärnade
½ lime, pressad saft (att pressa över avokadobitarna så de inte mörknar)
½ färsk ananas
1 röd chili, finhackad

Mixa mangobitarna med övriga ingredienser till en slät sås. Låt stå och mogna, men inte i kylskåpet så den blir för kall.

Koka bulgur. Fräs morot och lök i en gryta i lite olja så det mjuknar lite. Tillsätt paprika och jalapeño sista minuten. Blanda grönsakerna med den kokta bulgurn.

Sätt ugnen på 175°. Blanda kryddorna med limesaft och rom (detta kan du göra i förväg). Lägg laxen i en oljad form med skinnsidan nedåt och skeda kryddblandningen över laxbitarna. Sätt in i ugnen i 15 min. Lägg sötpotatistärningarna i en ugnsform, ringla över lite olja och sätt in samtidigt som laxen. Öka värmen till 225° och tillaga ytterligare 5 minuter.
Fördela bladspenat, rostad sötpotatis, avokado och ananas på 6 tallrikar. Strö över hackad chili. Lägg upp laxen på tallrikarna. Jag valde att servera såsen i små skålar på tallrikarna och mitt veggierice i en skål vid sidan om. 
 
Eftersom varken jag eller Berra är några vinkännare så tog vi systembolaget till hjälp och som vanligt har de bra förslag att komma med. De rekommenderade Sankt Anna, ett halvtorrt vitt vin som skulle passa bra till chilihettan i maten och till den sötare frukten. Och vinet passade verkligen bra ihop med maten. Som ölförslag tyckte de Corona och som rött vinförslag ett Gallo-vin, men samtliga middagsgäster valde att dricka vitt vin till maten.

Sedan bar det iväg längs villaområdets isiga gator för att halka in på lite dessert. Vi fick en krämig och god crème brûlée som serverades tillsammans med passionsfrukt och ett Tokaji-dessertvin. Även jag som kan ha lite svårt för söta dessertviner tyckte att det var mycket gott.

Efter desserten var det åter samling i scoutgården för lite mingel bland alla grannar. Vi hade en mycket trevlig kväll och åt sååå mycket god mat. Men Berra och jag smet tidigt från efterfesten för att gå hem och mysa lite. Det gäller att passa på när huset är barnfritt och så firade vi nämligen 17 år tillsammans! Jisses... jag känner mig hur gammal som helst... Var vi inte alldeles nyss 20 år och föll för varandra.
Om ni nu skulle bo i ett område där det inte anordnas någon cykelfest, så misströsta inte. Ragga upp två andra par som bor med cykelavstånd från er och fixa er egen mini-cykelfest. Dra lott om vilket par som ska laga vilken rätt och så kan ni trampa runt ihop. Är ni ett stort kompisgäng som bor nära varandra så kanske ni till och med kan äta ihop med olika par vid de olika rätterna.

19 kommentarer:

  1. Vilken kul idé! Ni verkar ha härliga grannar.
    För att inte tala om hur god mat de lagar...

  2. Låter som en jättetrevlig kväll :)
    17 år åhh, så trevligt gratulerar kram!

  3. Det verkar som att jag flyttade till fel adress, heeelt fel! Det där verkar ju hur kul som helst!

  4. Vi tackar för den goda varmrätten och för det trevliga sällskapet på Safarin!
    Vi tänker laga laxen och den suveränt goda såsen själva snart.
    / Åsa & Håkan

  5. Vilken härlig tillställning det verkar ha varit!!

  6. Vilken kul ide, ni verkar ha toppenbra grannar

  7. Titta, där är fina Lena och Per! Kan tänka mig att de älskade den karibiska laxen, de gillar fisk! Det låter som att ni hade en toppenkväll! Grattis till de 17 åren!

  8. Åh, nu är vi ännu mer avis... undrar just vad grannarna i trappan hade sagt om ett sånt förslag... nej tror inte det:)
    Grattis till de 17, ett mycket bra antal år ni firar - samma som vi faktiskt! (Fast inte var vi 20 inte...)

  9. Återigen, vilken grym idé!
    Hoppas på recept på cheesecaken... och vad häftigt intressant det lät med de varma och kalla tilltuggen, det måste testas.

  10. Grattis till 17 år! Vilken mysig idé!

  11. 17 år! Inte illa!
    Vilka goda tillbehör du hade till laxen. Jag älskar ju som bekant frukt i och till mat!
    Vilken rolig grej att bara åka runt och få god mat med spännande sällskap!

  12. åh, vilken rolig idé! vilket utmärkt sätt att lära känna sina grannar lite bättre :) vad roligt att så många vill vara med också!

    grattis till 17 år tillsammans också, det är inte dåligt!

  13. Vilken fräsch varmrätt, sådant gillar jag =)

  14. Mangosåsen måste jag bara testa! Låter supergod!

  15. hihi vilken kul grej:) Jag hört om sånna middagar men själv aldrig blivit bjuden ännu! Jättekul att träffa nya människor, dela matlagningskunskaper och dricka gott på samma gång!

  16. Det är verkligen en rolig tillställning. Ett jättebra sätt att lära känna några av de som bor i samma område.
    Åsa och Håkan, vad kul att ni verkligen tyckte om maten. tack själva för ett trevligt sällskap, även i år ;-)

  17. Så kul att läsa om er kväll och sjukt troligt att hela området är med!

  18. Vilket roligt påhitt!
    Vi bor nog på fel "gata", en liten återvändsgränd med två andra hus efter vägen. :)


  19. เล่นง่ายได้เยอะ แจกเครดิตฟรี live22 slot online ที่นี่คลิก
    https://www.live22easy.com/

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.