Hur gör ni för att hålla er pigga och friska?

1/17/2012

Brukar ni äta extra mycket frukt och grönsaker under vinterns mörka månader? Tycker ni i så fall att det hjälper? Jag har varit så trött senaste tiden, så även att jag tycker mig äta mycket frukt och grönt så har jag försökt stoppa i mig lite till. Inte för att jag har blivit något piggare, men vi har hållt oss friska. Sova känns det som jag kan göra hur mycket som helst. Tror aldrig jag har kommit ur tonårströttheten...
Vi håller som bäst på att planera detaljerna inför vår kommande resa till Malmö för att se en av delfinalerna i årets Melodifestival där. Sånt piggar upp lite i alla fall! Åtta tjejer, en weekend i Malmö kan bara bli lyckat, eller hur?

Dagens recept innehåller stjälkselleri, en grönsak som jag inte kan skryta med att jag använder alltför ofta. Jag tycker inte att den är så god rå, men i mat går det bra. I denna gratäng tycker jag dessutom att den passade mycket bra, så även om ni är lite skeptiskt inställda mot stjälkselleri uteslut den inte. Ja, nu är hela gratängen god och inte bara sellerin, som ni förstår. Receptet tror jag kom från Coop. Jag rev ut det i något reklamblad.


Chicken a la King Kong, 4 pers.
500-600 g benfri kyckling
4 blekselleri/stjälkselleri, skär dem i smalare och kortare stavar
2 morötter, i stavar
2-3 paprikor, i bitar
½ tsk salt
½ tsk svartpeppar
3 dl vispgrädde
2 vitlöksklyftor, pressade 
1 msk kycklingfond
1 msk vitvinsvinäger
½ msk sambal oelek
½ tsk salt
½ tsk svartpeppar

Sätt ugnen på 200°. Bryn kycklingdelarna i lite olja, krydda med salt och peppar. Lägg över dem tillsammans med grönsakerna i en ugnsfast form. Vispa ihop grädden tillsammans med kryddorna i en kastrull. Slå såsen över kyckling och grönsaker. Tillaga klart i ugnen, ca 20 minuter.

17 kommentarer:

  1. Motion och att äta frukt, grönt eller snarare BRA mat får mig att hålla mig frisk!
    Kramkram

  2. Jag har iaf misslyckats. Är hemma och kurerar mig idag efter att tappat rösten. Blä! Blä! Kurerar med te och sömn!

  3. Så fina färger i maten! Håller med vardaxlyx, motion och bra mat kommer man långt med :)

  4. Jättefina färger,och både grönsaker och frukt är ju nyttigt :)
    Det ser jättegott ut.

  5. Sedan min mage ordnat upp sig har mitt immunförsvar förbättrats avsevärt så jag gör inget särskilt för att klara mig undan. Däremot är jag också trött, men tror det mest beror på mörkret... Hoppas du håller dig undan sjukorna!

  6. Jag försöker få i mig lite mer frukt och grönt men vad gäller barnen går det så där, frukt ok men grönsaker... suck! Fast tröttheten tror jag mest beror på det hopplösa mörkret...Vill ha vår nu (fast vi har ju knappt haft vinter ännus så..)
    PS. Tack för att du delade fb länken!

  7. Är också trött, jag brukar köra med Mivitotal Premium under de mörkare perioderna. Funkar bra på mig.
    Frisk luft är heller aldrig fel :-)

    Din gratäng ser grymt god ut, den sparas.

    Ha det bra!
    Kram

  8. Oj, nu gick det fort. Glömde skriva om tjejhelgen.
    Den kan jag lova att den ger energi, ni kommer att få jättekul :-)

    Ha gott!

  9. Jag är piggare än någonsin denna vintern. Sover gott (nästan varje natt), äter bra (för det mesta) och rör mig mycket (promenad nästan varje dag). Har nog aldrig fått så mycket dagsljus en vinter som jag får nu. Tror det kan vara hemligeten.

  10. Jaaa, hujedamig vad trött man är nuförtiden... Men snart kommer våren och då känns det väl lite bättre hoppas vi;-)
    Hmm, var det inte så att du var sjuk när du var på det förra året?? Hoppas nu du håller dig frisk o kry denna gång!!
    Kram kram från Anna

  11. Trötter är jag med zzzzz! Försöker pigga upp mig med frukt och vegetarisk mat + träning :)
    Melodifestival låter så najs, kram!

  12. Härlig mat! Men inte kan jag skryta med att jag är särskilt pigg... Jag är utomhus ganska mycket och jag äter varierad kost, jag tror det bidrar till att vi åtminstone håller oss friska.

  13. Gud vad gott, och man blir pigg av att se bilden!
    Jag kollar vårtidningarna från förra året, och peppar mig med vår flytt =)

  14. Ja går morgonpromenad innan frukost.de kan ja garantera livar upp en.men ja kan tipsa dig om att gå sola i solarium,de som blir nedstämda och deprimerade eller känner sig trötta beror på att de inte får tillräckligt med ljus.Smoothies piggar också upp,och nypressade juice.

  15. Jag tror att det är vintermörkret som gör att jag är så trött. Nu går vi mot ljusare tider och tillsammans med skidåkning och apelsinfrossa så försöker jag piggna på mig.

  16. Ni verkar alla ha era knep för att hålla er friska och pigga. Men framförallt för att må bättre! För det är en av de viktigaste delarna tror jag - att njuta av livet. När jag tänker på vad jag vill göra för att bli piggare så innefattar det en massa roliga saker jag vill göra. Som snö så jag kan åka pulka och njuta av fika i vintersolen.
    Och visst Anna var det så. Fullproppad med febernedsättande såg jag mello på Malmö arena. Så i år ska jag vitaminboosta för fullt!

  17. Finns bara ett sätt att hålla sig pigg Remsan: träna hårt och ät bra mat. Finns inga genvägar. Inget fusk! :)

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.