Bästa pizzan i stan

2/03/2012

Ikväll ska vi ha lite lättsam spontan middag hemma hos oss. Ett pat kära vänner kommer med sina barn för skönt soffhäng, kallprat och förhoppningsvis god mat. Får se vad vi kan svänga ihop i bistron inför detta. Och en fredgasdrink måste så klart skakas ihop. Jag tänkte testa fina Moma´s The Trinidad Swizzle för den låter frisk och god. Hey, vad blir inte gott med rom i?!

Förra helgen gjorde vi egen pizza. Eftersom Pain de Martin är min brödgud, så ville jag testa hans recept på pizzadeg. Men det har fått vänta lite då det tar sin lilla tid att få degen klar, men som med Martins andra recept så är det värt sin väntan. Pizzan blev helt enkelt så god så vi satt och stönade vid bordet. Jisses, så god hemgjord pizza kan vara!


Martins pizzadeg 2.0, 2 hela plåtar (tar ca 4 h)
10 g / 2 tsk färsk jäst
400 g / 4 dl kallt vatten
15 g / 1 msk olivolja
540 g / 9 dl vetemjöl special
9-12 g / 1 ½-2 tsk salt

Blanda degen. Blanda ut jästen i vattnet och olja tillsätt sedan mjöl och salt. Rör kort tills allt blandats ordentligt och låt degen vila i 30 minuter.
Vila och vika. Doppa handen i vatten och ta sedan tag i degens kant med ena handen. Dra ut degen en aning och vik in mot mitten. Ta ett nytt tag, dra i degen och vik in mot mitten på nytt. Upprepa tills du kommit varvet runt. Det här momentet gör du totalt 3 gånger med 30 minuters mellanrum. När du sträckt degen tredje och sista gången låter du den jäsa i ungefär 1 timme. (Här har du tid att koka tomatsås och fixa toppingen klar). Sätt ugnen på högsta möjliga värme i god tid innan degen jäst färdigt och sätt samtidigt in en ugnsplåt i mitten av ugnen.
Baka ut pizzorna. Skrapa ut degen på ett ordentligt mjölat bakplåtspapper. Dela den i två delar. Dra ut varje del med hjälp av mjölade händer så att den nästan täcker pappret. Bred ut hälften av tomatsåsen på en botten i taget och strö över ost. Jag hade sedan på färska tomater, rödlök och pinjenötter innan pizzan åkte in i ugnen för att sedan toppa med basilika, ruccola, parmesan och lufttorkad skinka efter gräddning.
Baka av pizzorna. Dra ned bakplåtspappret med pizzan på en bricka och låt sedan pappret glida av på den varma plåten i ugnen. Grädda i ca 15 minuter.


Enkel tomatsås, till 2 pizzor
1 gul lök, finhackad
2-3 vitlöksklyftor, finhackade
1 pkt/burk krossade tomater
balsamvinäger
honung
salt och peppar

Fräs löken i lite olivolja i en gryta till den mjunat. Tillsätt tomatkross och krydda så du får en balans mellan sötman i honungen och syran i vinägern. Låt såsen små puttra så länge du har tid, iaf 20-30 minuter.

9 kommentarer:

  1. Låter ju fantastiskt gott, men det tog ju en himla tid att göra pizzadegen! Är den däremot så god som du säger, är den säkert värd att prova.

  2. Hemlagad fredagpizza är BÄST!

  3. Det är ju lätt värt 4 timmar om det blir så gott så att man håller på att trilla av stolen!

  4. Ser jättegott ut Remsan! Den där degen ska jag testa! Han har mycket bra recept Pain de Martin :)

  5. Ojoj Remsan, den var gudomligt god!!!! Gjorde den idag, väl värd 4 timmars väntan minsann! Tack för ett superbra tips, kram!

  6. Puh! Det var ju tur att ni också tyckte pizzan blev god, så jag inte lurade av dig 4 timmar ;-)

  7. Ååh ett recept jag måste prova..
    har mitt favvo pålägg på pizzan.
    Seranoskinka, ChevreOst med ruccola, honung och svartpeppar. Sååå smarrigt !

  8. Låter som något man absolut måste prova. Tror säkert att all väntat är värt det hela.

  9. Fy bubblan va gott det ser ut. Jag måste testa den degen, pizzan ser jättefin ut! Vet du vad som också är supergott, om du gillar den där fyllningen på pizza, det är att när du tar ut pizzan ur ugnen klickar på philadelphia, lägger på delade körsbärstomater, ruccola, parmesan, skinkan o så sist ringlar en god olivolja o drar några varv med svartpepparkvarnen. Så fick vi pizzan när vi var i Italien o det är GUDOMLIGT gott, sedan dess är vi liksom fast i det träsket. Kan vara för att jag har minnena därifrån också ;) Pizzan hette Cupido på den restaurangen, kan det bli bättre att pizzan jag valde hette så på bröllopsresan??? Kram på dig/Anna

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.