Mello och meatless (monday)

2/02/2012

Har ni börjat ladda?! Inför lördag så klart! Då drar årets upplaga utav Melodifestivalen igång. Hur gör ni? Tittar ni inte alls eller går ni all in med festkläder, bubbel och snittar.
Jag kommer garanterat sitta bänkad framför TVn när det drar igång och högst troligt med någon god drink att sippa på. Vem vet kanske drar jag på mig festblåsan och sveper fjäderboan nonchalant över Berra. Han skulle i sin tur kunna kasta lite konfetti över sin galaklädda fru (det är han som städar hemma hos oss kan jag tillägga). Om jag ber honom rulla ut röda mattan tycker han nog att jag tar det hela på för stort allvar. Men det är viktiga grejer det här ;-)
Imorgon kommer Mari och jag ge lite tips i P4 Kalmar om hur ni tillsammans med barnen kan skapa en trevlig fest kring melodifestivalen. Ni kan ratta in oss från klockan 12 eller så lyssnar ni på via internet. Där kan ni lyssna hur många gånger ni vill! Bra va?!

Dagen middagsrecept andas lite mindre glamour, men är inte mindre gott för det. Och lite för den goda sakens skull. Många har hakat på trenden meatless monday, för miljön, för den globala matförsörjningen, för hälsan och/eller för djuren. Jag är så dålig på det här med vegetarisk mat även om jag tycker att jag äter mycket grönsaker, men det blir knivigare när det inte ska innehålla något kött eller kyckling alls. En vegetarisk dag i veckan borde jag klara av att få till, men det är svårt... Testade denna gång att göra bullar innehållande bland annat linser och kryddade med röd pesto. De blev jättegoda och med lite tuggmotstånd av solroskärnorna. Men när jag hade blandat såsen till så slog det mig att nästa gång testar jag att smaksätta med röd currypasta, för det måste bli grymt.

Röda linsbullar, 4-5 personer
2 dl okokta röda linser
2 morötter, grovt rivna
1 gul lök, finhackad
1 dl solrosfrön
75 g fetaost
2 msk röd pesto (nästa gång testar jag röd currypasta)
1 tsk salt
1 tsk chilipulver
1 tsk paprikapulver
1 ½-2 dl havregryn

Mango- och chilisås:
2 dl matyoghurt
2 msk mango chutney
1 tsk sambal oelek

Koka linserna tills de är mjuka. Blanda morötterna och  löken med de kokta linserna, solrosfröna, smulad fetaost och kryddor. Blanda i havregryn så det blir en lagom kladdig konsistens. Forma till biffar och stek i olja.
Blanda någon god kall sås till och servera tillsammans med något matgryn eller i ett bröd med sallad.

11 kommentarer:

  1. Wow vilka fina! Ska prova att göra mera vegatariska bullar & biffar, kikärtsbiffar kan jag=)

    Vet inte om vi ska kika Melodifestivalen faktiskt, haha, vi ska ju ha hundradagarsmiddag för Eben då! :-)

    Men Eurovision brukar jag kika med tjejkompisarna, och då är det massvis med lösgodis och glass som gäller ;-)

  2. Menar du inte tuggmotstånd med solroskärnorna? :)

    Nej, någon melodifest på lördag blir det inte, då kommer det gäster hit på middag så vi litar på att de underhåller oss istället:)
    Fjäderboa och konfetti tycker vi absolut att ni ska satsa på, snälla kom bara ihåg att fota, eller varför inte göra en liten filminspelning och lägg upp? Vi vill se!
    Men Meatless monday har vi i alla fall hakat på, och de senaste två måndagarna har det käkats vegetariskt i vårt kök. Överaskande gott så vi lär fortsätta med det.

  3. Gott på många sätt med vegetariskt! Jag vill också äta det mer regelbundet. Gör din goda auberginelasagne med quorn- eller sojafärs så har du en vegetarisk rätt som borde funka!

    Melodifestivalen ska kollas även om jag gillade det bättre back in the day - med "typiska" melodifestivallåtar. Vi får se vad årets upplaga bjuder på för nytt. Trevlig helg!

  4. Du har rätt i att välja röd currypasta, det hade jag gjort! Kul med vegetariskt, hoppas du testar något indiskt!?

    Melodifestival blir det definitivt... god mat och sällskap självklart :)
    Vill gärna se bildbevis på er schlagerafton... verkar så mycket coolare än vår! ;)

  5. Så fina bullar och gott låter det med! Ha en fin helg!

  6. Där går våra åsikter isär kära du: jag laddar för att hålla mig borta från Mellon! Detta spektakel, som man ändå vet allt om trots att man inte kollar på det. It's everywhere!

    Vilket spännande recept och vad fint du fått ihop bullarna. Jag tycker det är sketasvårt att få veggo-biffar/bollar att inte falla isär.

  7. Jag kommer garanterat kolla på melodifestivalen fast kanske mer i pyamasen än galaklänningen ;) (sjukstuga här hemma nu).
    Receptet ser väldigt gott ut - detta får jag prova!!

  8. Jag verkligen älskar mello. När reklamen gick på TV idag kollade Johan på mig och frågade om jag var spänd. Som inför en viktig VM-final eller något...
    Vilka goa bullar. Kan gå hem!

  9. Vilken tjusig tallrik! Jag tycker Meatless Monday ar en bra grej och forsoker overlag att ata lite mindre kott, men det brukar inte alltid bli vegetariskt pa just mandagar.

  10. Anonym sa...

    Det här är det bästa, godaste och härligaste rätten jag nånsin lagat när det gäller "veggo-bullar/biffar" gjorda på linser/bönor. Tack!

    /Sara

  11. Vad rolig Sara att höra! :-)

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.