Spontanmiddag med finaste vännerna

2/04/2012

Igår fick vi lite hastigt påkomna middagsgäster och det fanns ingen tid för någon shopping, så det fick bli en man-tager-vad-man-haver-middag. Fina vänner som flyttat till vår gata (wihoo!) kom över och vi kockade ihop lite mat på det vi lyckades leta fram. Vi inledde kvällen med det obligatoriska fredagsdrinken, som var Moma´s The Trinidad Swizzle för de vuxna. Jag hade väldigt ont om is i frysen så de blev lite romstarka, men vi löste det med att toppa drinkarna med lite Sprite.

Till kidsen blandade jag Tropicana apple, pear and passionfruit med Sprite och droppade i lite Grenadine. Tror det blev en bra blandning för Moa och de andra barnen gav drinkarna gott betyg.


En djupdykning i rotfrukslådan och grönsakskorgen gav oss morötter, palsternacka, sötpotatis, vanlig potatis, lök, squash och paprika som rostades i ugnen. Grönsakerna toppades med tärnad halloumi som fick vara med de sista minuterna i ugnsvärmen.


En öppnad påse ruccola, några tomater och ett paket fetaost fick agera grönsallad för kvällen. En halv gurka och ett par deciliter matyoghurt blandades ihop till tzatziki. Till Milia och Almas stora glädje hälldes kalamataoliver upp i en skål.

Måste visa upp ett av mina fynd från inredningsshopen i Gårdby . Jag hittade denna söta korg som jag nu använder till mina olika vinägersorter och de smaksatta oljorna. Perfekt att ta hela korgen från köksbänken och duka fram.

Tre kycklingfiléer (var allt jag hittade i frysen) marinerades och träddes på spett och fick sällskap av några färdiggrillade kycklingklubbor. Marinaden bestod av (på en höft) 1 dl olivolja, ett par msk kinesisk soya, en tsk sambal oelek, två rivna vitlöksklyftor och en skvätt flytande honung.

Blev inte så illa eller hur? Vi mumsade glatt i oss i alla fall. Drack ett gott rött vin till som jag inte testat förrut. Det var detta vinet fast det var något år äldre. Mycket prisvärt.

Till efterrätt gjorde vi vaniljglass i glassmaskinen och kokade egen chokladsås eftersom jag trodde barnen helst ville smaksätta sin glass själva. Vilket de gjorde kan man säga för de rörde ihop glass och sås så det blev chokladglass av alltihop. Själv strödde jag blandade hackade nötter över min glass, ringlade över chokladsås och stödde till sist över en nypa flingsalt. Mmm... Vet inte varför jag inte fotade.

Ikväll väntar mello i sällskap av vänner, bubbel och lite tapas! En toppenlördag som ni förstår.

11 kommentarer:

  1. Gu vilka mumsigheter ni hade framme på bordet,ser ut som en lyckad kväll med vänner,finns de något bättre...

  2. Ibland blir den bästa maten den man improviserar ihop tillsammans med ett trevligt sällskap :)

  3. Trevligt att snickra ihop maten i goda vänners lag!

  4. Underbara bilder :)
    å missa nu inte,,,,,,

    S
    A
    T
    U
    R
    D
    A
    Y

    S
    H
    O
    W

    O
    F
    F

    redan 89fina bloggar med
    VÄLKOMMEN :)
    Håkan

  5. Vilken fin meny, och av allt som redan fanns hemma, duktigt! Jätte söt korg och praktisk! Kram

  6. Jag blir så glad när jag gör sådana kylskåps-rens-middagar, för oftast har man ju så mycket hemma redan! Jag ska verkligen bli bättre på att gräva lite djupare i kylskåpet.

    Hoppas att ni har en fin helg!

  7. Det var ingen dålig skåprensarmiddag det! Undrar vad man själv hade kunnat trolla fram? Fast det är klart, det kanske gömmer sig mer grejer i vråna än vad man tror?
    Korgen med alla goda grejer var en smart idé!

  8. du är ju värsta trollkarlen! tänk att kunna bjuda på en sån fin middag av kylskåpsrenset, då behöver man ju aldrig skämmas när man får objudna gäster!

    hoppas ni hade en trevlig mellokväll också :)

  9. Himla trevligt med middagsbesök ju =)! Jag fick också slänga ihop grejer idag, oftast är det då det kan bli som bäst tycker jag!
    Sötpotatis och halloumi ska jag fundera vidare på, mmm!

  10. Fint med "huxflux"-middag med fina vänner, tänk vilka festmiddagar det kan bli av kylskåpsdykningar.

  11. Kylskåpsrenset visar lite på vad som alltid finns hemma hos oss. Så som olika rotfrukter och oftast olika sorters ost. Att det sedan kommer fina vänner och hjälper till med maten gör det hela både enklare och roligare.

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.