En vinnare och vårfräsch pippi

5/23/2012

Idag har vi en vinnare! Ni var alla så duktiga och svarade rätt på (den  kluriga) frågan och det har varit underbart att läsa hur ni verkligen njuter av ert kaffe. Den lyckliga vinnaren av ZOÉGAS Limited Blend No 1 och en kaffekvarn från Wilfa är Diana (nr 20)! Maila mig din adress så kommer det ett paket till dig.

Dagens middag från Middagskorgen kommer bli en återkommande favorit hemma hos oss. Jag har tidigare lagat en liknande limekyckling, men då även med chili, koriander och hackade nötter till. Denna limekyckling är en härligt fräsch och snabblagad rätt, som hela familjen gillade. Vill ni ha mindre syra från limen så minska mängden av denna eller tillsätt en liten aning mer honung. Testa den bör ni göra i alla fall! Eftersom både Berra och jag har lite svårt för fänkål då vi har ätit rätter där fänkålssmaken helt tagit över, så var lite lite skeptiska till salladen. Men när fänkålen serveras så här, rå i en fräsch sallad var det supergott! Om inte mina rädisor hade blivit lite mjuka så hade jag skivat ned ett par av dem i salladen också för det tror jag hade passat. Vill ni inte ha ris till kycklingen så gör en större mängd av salladen istället.



Limekyckling med spännande sallad, 4 pers.
700 g  två delade kycklingfiléer
1 ½ tsk salt
1 ½ krm svartpeppar
1 lime, rivet skal och saft
2 dl crème fraiche
2 dl mjölk
1 hönsbuljongtärning (jag tog 1 msk kycklingfond istället)
1 tsk kinesisk soya
1 msk flytande honung
bladpersilja

Crudité på zucchini, fänkål och morötter, 4 pers.
300 g morötter, tunt hyvlad på längden med osthyvel eller mandolin
½ zucchini, tunt hyvlad på längden med osthyvel eller mandolin
½ fänkål, tunt hyvlad med osthyvel eller mandolin
½ citron, pressad saft
2 msk olivolja
salt & svartpeppar 


Stek kycklingfiléerna i smör i en stekpanna. Krydda med salt samt peppar och pressa över saften från limen. Vispa ihop limeskal, crème fraiche, mjölk, fond, soya och honung. Häll blandningen över kycklingen. Låt allt puttra på svag värme ett par minuter. Strö över resten av limeskalet och klipp över lite bladpersilja. 
 Blanda de tunt hyvlade grönsakerna med citronsaft och olja. Låt dem marinera i 5 minuter och krydda sedan med salt och peppar.
Servera kycklingen tillsammans med cruditén och ris.
 

12 kommentarer:

  1. Grattis Diana!

    Fänkål är så gott, cruditén ska testas framöver. Gillar skarpt att ni har skippat riset. Önskar dig en trevlig afton i värmen, kram!

  2. Härliga vårfärger, fänkål har jag dock aldrig riktigt fått in i mitt kök!
    Angående granskottsköttbullarna så kan jag meddela att sonen inte ens märkte av dem, så testa du med fast i smyg! :-)

  3. Fräscht! Tycker de tär svårt med mat i värmen, vill bara äta kallt, och d et blir trist i längden... ;-(

  4. Fänkål har jag aldrig heller lyckats fastna för, men de pratar om fänkål på teven just nu och säger att vi svenskar alltid glömmer dillen högst upp som är det godaste så det kanske är den jag ska testa då :)

    och angående de där Jelly Bean-skålarna så var de inte så mycket ett fynd som presentkort från svärfar, så du har inte missat nåt extraerbjudande nånstans ;)

  5. Gott med fänkål.

  6. Anonym sa...

    Mumsigt det ser ut och grattis till vinnaren : ) kram Sofia

  7. Jag ser verkligen på fänkål med nya ögon efter denna sallad. Och jag hackade även ned dillen på toppen. Syns inte det :-)
    Pernilla, vilken lättnad! Jag som trodde att jag missat värsta rean.

  8. Jag är också inne i en liten citrus-period just nu. Är det kanske värmen?! Men det känns så fräscht med citron och lime (på allt).

  9. Ett litet tips bjuder vi dej på, om rädisorna blir mjuka så skär av en ny bit av toppen och lägg rädisan i iskallt vatten. De brukar få ett nytt liv då:)
    Låter hur gott som helst, salladen till gör oss så glada!

    Formen som du undrade över hos oss är från Gerbera, och vi har faktiskt inte köpt den själv utan vunnit den:) Har dock sett den i en av affärerna i stan, så du ska nog kunna hitta en likadan.

  10. Riktigt fräsch sallad!

  11. Jag brukar lägga rädisor i kallt vatten, ja andra rotfrukter också, när de blivit lite mjuka fast det går inte så snabbt att jag hann få dem krispiga till salladen skulle serveras. Men jag ska testa nästa gång för salladen kommer jag göra fler gånger.

  12. Diana sa...

    tack så jättemycket för vinsten....
    va glad jag blir... :-)

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.