Någon annan i köket

5/07/2012

Idag är det Martin som står för maten här på bloggen, för när ni läser detta är jag på väg mot Halmstad för att springa Vårruset. Det kan tyckas långt att åka för att springa ett litet lopp, men det är ju bara en del av våra tripp. Målet med själva resan är så klart att göra något skoj tillsammans med ett gäng glada kollegor.

I lördags kväll var vi hembjudna till Linn och Martin, där Martin denna kväll basade bland pannor och kastruller. Vilket han alltid gör bra och vi får varje gång mycket god mat, så även denna gång. Här är han den fine kocken.


Före fördrinken fick vi en liten shot Fireball, en whiskylikör smaksatt med kanel. Red hot cinnamon närmare bestämt. Är det någon som vet om det finns en hetare variant av kanel? Mycket god var den. Jag skulle kunna tänka mig att använda den för att smaksätta desserter som till exempel en chokladmousse eller varför inte marinera frukt i den och servera tillsammans med vaniljglass.

Sedan kom själva fördrinken, en fräsch drink med bourbon som bas, smaksatt med mynta. Låter måhända galet, men enbart galet gott. Linn och jag står här och smider semester-utan-barn-planer... Jo, just det lite träningsplaner också, men reseplaneringen är viktigare:-)

Mint Julep, 1 drink
2 cl sockerlag (jag brukar använda 50/50 socker och vatten eller aningen mer vatten)
6 cl Bourbon whisky
6 myntablad

Mosa myntabladen tillsammans med sockerlag i ett högt glas. Fyll glaset med krossad is och häll i bourbon. Dekorera med ett myntablad.

Middagen var inspirerad av Jamie Olivers middagar på 30 minuter, en mycket god senapskyckling serverad tillsammans med en annorlunda potatisgratäng där potatisen som var i var oskalad. Till och med Lowe åt och tog om av gratängen, som annars inte brukar vara så glad i potatisgratäng. I salladen fanns något som jag ska leta upp i min butik, (gröna) sojabönor som de hade köpt i frysdisken, som jag gillade skarpt. För jag tycker om när bönorna är ganska fasta och inte så mjöliga.

Jamie Olivers senapskyckling, 4 pers.
4 kycklingfiléer
färsk rosmarin, finhackad
4 teskedar senapspulver
salt och peppar
1 stor purjolök
4 vitlöksklyftor
2 dl vitt vin
1 dl grädde
1 tsk grovkorning senap

Gnid in varje filé med 1 tesked senapspulver, salta och peppra. Strö över den hackade rosmarinen över kycklingfiléerna. Stek dem i olivolja runt om. Lägg i purjolöken vid sidan om kycklingen i stekpannan. Pressa ner vitlöksklyftorna och tillsätt det vita vinet samt senap. När kycklingen sedan är genomstekt slår du i grädden och rör runt. Skär upp kycklingen i skivor och servera den i såsen.
Martin hade velat ha mer rosmarinsmak på kycklingen och vill ni också det så strö över lite mer färsk rosmarin vid servering.



Enkel dauphinoise (potatisgratäng), 4 pers.
1 kg mjölig potatis, tvättad, men inte skalad, skuren i tunna skivor
1 rödlök, tunt skivad
2 dl kokande vatten1 muskotnöt
2 vitlöksklyftor
2 dl grädde
4 sardeller i olja
2 lagerblad
en liten knippa färsk timjan
salt & svartpeppar
parmesanost

Sätt ugnen på 225°.  Lägg potatis och rödlök i en vid kastrull. Slå på hett vatten och grädde samt pressa i vitlöken. Tillsätt sardeller, lagerblad, lite timjan, salt och svartpeppar samt riven parmesan. Koka upp och låt sjuda under lock tills potatisen mjuknar, cirka 6-8 minuter. Häll över det hela i en ugnsform, riv parmesan över och gratinera i ugnen i 15 minuter.


Till dessert fick vi Key lime pie, som är stor favorit, men som det var länge sedan jag åt. Har ni ännu inte testat denna underbart goda dessert så gör det! Den är dessutom väldigt enkel att baka, så lova att ni testar någon gång under sommaren. Den passar kanon tillsammans med jordgubbar, just sayin'...

Key Lime Pie
200 g Digestivkex, krossade
100 g smör, smältes
1 burk kondenserad mjölk
4 äggulor
5 limejuice, skal och saft

Sätt ugnen på 175º. Blanda ihop det smälta smöret med kexsmulorna och tryck ut i en form med löstagbar kant. Förgrädda botten i 10 minuter. Blanda kondenserad mjölk med äggulor, rivet limeskal och saft. Låt smeten dra åt sig smak av limeskalen i minst 30–60 minuter. Sila smeten genom en finmaskig sil och släng skalen. Fördela smeten över kakbotten och grädda i ca 15 minuter. Låt svalna och servera pajen med vispad grädde. Ät och njut!



Plötsligt efter middagen stormar Kapten Barbossa in med sina pirater. Som ni förstår blev vi riktigt uppskrämda och bad om att få bli skonade. Vi klarade oss med livhanken i behåll och kunde ta oss hem senare.

12 kommentarer:

  1. Inte fel att bli bortbjuden på en sådan middag!! Gratängen låter spännande och lite annorlunda. Tur att piraterna skonade er, det hade inte blivit roligt för oss om Remsans bistro gått till botten med en kölhalning ;)

  2. Maten ser helt kanon ut, fin dukning också! Förstår om ni blev rädda för dessa små pirater!

  3. Oj så mycket gott och fint du "bjuder" på. Blir riktigt hungrig!

  4. Jag uppskattar min mans matlagningsförmåga också. Skön att slippa laga mat någon gång.
    Du kanske vill springa Göteborgs varvet också, nu på lördag?

  5. Anonym sa...

    Ser hur mysigt ut som helst och gott : ) kram Sofia

  6. Härlig middag och härligt att bli bjuden! Tänk att den potatisgratängen med så mycket smaker går hem bättre än en "vanlig" potatisgratäng! Måste bero på kreativ mamma i köket som vänjer barnen vid olika smaker!

    Hoppas ruset gick bra och att kvällen med annat slags rus från mat och vin blev en fin avslutning.

  7. Vilken bortbjudning, inte illa med både förfördrink och fördrink:) Förfördrinken är antecknad och ska kollas upp, fördrinken låter som en Mint Julep (lärt från Quizzkväll).

    Har just spanat in LOttas idylliska sommarhus och nu har vi fått nuuta av ert åretrunt hus, så kul! Riktigt fina bilder, det ser verkkigen riktigt härligt ut i er trädgård!

    Håller tummarna för en bra sprintertur,
    kram

  8. Fireball är riktigt gott, tar en shot varje morgon! nej. nu ljuger jag, men vi drack det på nån fest jag var på innan jul och det smakade som att någon gjort shots på julen ungefär. mumsmums!

    och så tycker jag att de hade en väldigt fin dukning där hos martin & linn, det kan du hälsa dem!

    haha, alla säger att de har mått sämre när de haft flickor i magen men jag tror ändå att det är en liten kille därinne :)

  9. Så härligt med middag i fina vänners sällskap :) Tycker er efterrätt ser riktigt god ut.

    Hur gick vårruset?

    Sista fotot är bäst! Så härligt ;)

  10. Det här tyckte jag lät så rackarns gott, att det ska jag se till att lägga på minnet :-) Hoppas ni fick er ett härligt lopp här på västkusten :-)
    Kram Gourmetmorsan

  11. Jag tycker verkligen ni ska testa för det var mycket gott.
    Loppet gick mycket bra och västkusten bjöd på härlig sol! Och mycket trevlig shopping :-)

  12. Av allt underbart i ditt inlägg tycker jag nog att piraterna är vassast! Kycklingen måste jag prova. Snabblagat kan vara underbart ibland! Kram!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.