Snabb tjej och snabblagad mat

5/30/2012

Idag har jag sprungit snabbare än om jag hade haft döden i hasorna. Näe, det handlade inte om att få ha livet i behåll även om det kändes som om jag skulle dö mot slutet. Jag har sprungit Drottning Margaretaloppet tillsammans med mina kollegor, som vi gör varje år. Loppet är bara 5 kilometer, men om man springer som om man vore jagad räcker det. Kändes som alla sprang snabbare än vanligt idag, så även jag. När jag närmar mig mål ser jag vår sjukgymnast på jobbet och springer ifatt henne. Då börjar hon spurta, så vi sneglar på varandra och på klockan över mål och kutar på som attan. Stupar på (rätt sida av) mållinjen precis när klockan visar 25:59. Så det var helt klart värt lite illamående. Inte värre än att jag glatt kunde mumsa i mig av picknickkorgen en stund senare.

Dagens recept är en av middagarna från Middagskorgen förra veckan, som vi åt först nu. Berra brukar klaga på att vi äter för lite paj, så nu när han fått paj så här tätt var han mer än nöjd. Han tyckte dessutom att pajen var väldigt god, så nu ligger jag riktigt bra till :-)Pajen är mycket god tillsammans med bara sallad, men även tillsammans med lite medelhavscharkuterier.



Broccoli- och fetaostpaj, 4 pers.
100 g kylskåpskallt smör
2½ dl vetemjöl
1-2 msk kallt vatten
1 broccoli, delad i mindre bitar
3 ägg
3 dl vispgrädde eller hälften mjölk
vitpeppar & salt
150 g fetaost
75 soltorkade tomater

Sätt ugnen på 225°. Arbeta ihop smöret med mjölet till en smulig massa. Tillsätt vatten knåda ihop till en deg och tryck ut  i en pajform. Förgrädda pajskalet i 10 minuter. Koka broccolibuketterna ett par minuter i lättsaltat vatten, låt rinna av. Vispa ihop ägg och vispgrädde, krydda med peppar och lite salt. Fyll pajskalet med broccoli, smulad fetaost samt soltorkade tomater och häll över äggstanningen. Grädda i 25-30 minuter, tills pajen fått fin färg. Servera tillsammans med en god sallad.
 

19 kommentarer:

  1. Åh vad du är flitig med ditt springande och dina lopp, imponerande helt klart! Fast att äta av korgen, hur smakade det egentligen:):) Håkan tycker det låter som du är lite försylten:)

  2. Så duktigt av dig att springa loppet, och vilken toppentid! Duktiga du :D Pajen ser riktigt lockande ut <3

  3. Duktiga du! Pajen ser så god ut och salladen också!

  4. Låter jättegott! Och jag gillar verkligen ordet medelhavscharkuterier, det har liksom en sådan positiv klang. ....Medelhavscharkuterier! Mmm!

  5. Jisses vad duktig du är, springa är inte min grej men pajen ser himla smaskig ut ;-)

  6. Grattis och bra jobbat!!!

  7. Å en sån paj brukar jag oxå göra, fast brukar tillsätta kyckling och oliver. Smaskens!

  8. Tillbehörssalladen ser otroligt lockande ut :)

  9. Grymt impad av tiden, förstår att det gick fort fram där!

    Pajen verkar urgod. En klassiker kan man väl säga, broccoli och fetaost. Så fina ihop.

    Borde äta paj oftare jag också så jag håller med Berra!

  10. Paj äter vi ofta som du kanske märkt! Gott och enkelt!!
    Grym tid! Måste verkligen komma i gång och springa. Har lite svårt att få till det. Tror jag får anmäla mig till något lopp så jag får lite press. Brukar också hitta någon att spurta mot i mål:) Gör de sista meterna överkomliga.

  11. Himla duktigt sprungit av dig!!Paj är alltid tacksamt att bjuda på, tycker jag. och den här ser väldigt god ut. P.S. tack för frystbanantipset!måste jag prova. D.S.

  12. jag önskar att min karl också tyckte att vi åt paj för sällan, jag älskar ju matpajer men det är jag tyvärr ensam om härhemma :(

    vad duktig du är som kan springa så fort! för mig tar det ungefär 40 minuter att springa 5 kilometer, hoho. eller ja, nu skulle det nog ta närmare en timme för nu orkar jag knappt springa efter spårvagnen 100 meter ;)

  13. Hej Remsan friskt humör! Härligt och vilken fin tid du fick, bravo!

    Pajen ser jättegod ut yum!

  14. Jag har som sagt aldrig sprungit så fort i hela mitt liv. Och jag som inte ens gillar att springa... Något händer med mig när det är lopp.
    Helena, jag vet inte ens om man kan säga medelhavscharkuterier, men det sammanfattar en massa blandat gott från olika länder.
    Jag får väl lyssna på er pajälskare, inklusive Berra, och göra paj oftare. Och god sallad ;-)

  15. Gott med paj och denna tallriken ser riktigt smaskig ut. Jag har aldrig ens provat pa att laga paj annu har hemma sa jag maste nog starta for att fa lite extra points fran mannen:)) Sparar receptet och ska definitivt prova:)

  16. Vilken fin paj!
    Ser jättegott ut :)

  17. Heja, heja! Du är så duktig, Remsan!

    Och lord, vilken paj. Jag älskar paj! Något för nästa veckas matsedel och jag längtar redan :=)

  18. Men oj så gott det såg ut och enkelt...det gillar jag;) Vi bor inte så långt från varandra;)
    Jag har tävling hos mig där man kan vinna en av mina tegelpannor, kika in och var med om du vill:)
    Önskar en fin fredag.
    Kram Emma

  19. Paj är aldrig fel! Perfekt mat när man inte riktigt vet man ska göra då man kan stoppa i precis vad man har hemma. Den här lät supergod!
    Trevlig helg!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.