Karibisk grillmiddag

6/26/2012

Idag har vi trotsat detta luriga väder och låtsats att det varit som vilken solig sommardag som helst. Kan säga att vissa av oss lyckats lite bättre än andra. De som tycker att glass smakar precis lika bra även om det blåser lite ruggigt och regnet duggar. Samma personer som glömmer bort att de fryser så fort de hoppat i vattnet för att det så kul att jaga varandra med vattenpistoler. Brrr... Bara tanken på att bli nedsprutad med vatten över ryggen innan man ens hunnit doppa rumpan... Hua! Däremot låtsas jag gärna att det är ljumna sommarkvällar som är som gjorda för att grilla godsaker. Hittade en rub hos söta Sofie för ett tag sedan som vi då testade på quornfiléer tillsammans med en salsa på ananas, mango och melon. Denna rub är lika god på quornfiléer som på fläskkött, men det är tillsammans med ananas som den blir extra god. För även om salsan passade bra till, så var det just ananasen som var otroligt god till. Kryddblandningen påminner om jerkkrydda, fast är mindre het. Originalkryddan (som jag gjorde om lite) gick dock under namnet indisk kryddhandlarblandning, men för mig är det mer karibiska smaker.



Karibiska spett med ananas, 4 pers.
600 g fläsk(ytter)filé eller 6 quornfiléer, i kuber
1 färsk ananas, skalad och skuren i bitar
1 tsk mald kardemumma
1 tsk mald kanel
1 tsk mald kryddnejlika
1 tsk mald spiskummin
1 tsk salt
1 tsk socker
½ tsk muskot
½ tsk kryddpeppar

Blanda ihop alla torra kryddor till din rub, det kan du göra i förväg. Putsa köttet (om du väljer fläskkött) och skär det i kuber. Blanda kuberna med rub. Varva kött och ananas på spett. (överallt står att dessa ska blötläggas, men det gör jag aldrig och de har heller aldrig börjat brinna) Pensla spetten med lite olja innan de grillas.


Till spetten hade jag gjort en bulgursallad med egenodlad plocksallad (är så glad att den växer!), rödlök, persika, jordgubbar, fetaost och pumpakärnor.

Nu gick det inte låtsas så länge att det var en ljummen kväll, men det var ett finfint försök i alla fall!

11 kommentarer:

  1. Efter en hysterisk dag på Liseberg med mina fina brorsbarn ( en timme o fyrtiofem minuters köande för att KOMMA IN på Liseberg) åkte vi hem och rökte räkor i min trädgård. Bilder kommer på bloggen. Lite trädgårdfest med skaldjur, Savolax (ljuvlig!), såser, hemodlad sallad, nybakat bröd, rädisor ur landet, kall öl, isig rosè, glada människor... En ljummen kväll i Götet. Hoppas att detta väder når er också. Kram!

  2. Ja, ställer inte vädret upp kan man alltid försöka få till sommaren på annat sätt. Den här maten ser underbart somrig ut och kryddblandningen låter som en att lägga på minnet till nästa grillning.

  3. Maten fullkomligen skriker sommar i alla fall. Strunt samma om det regnar och är kallt. Eller?

    Det låter jättegott med ananas på spettet, det har jag aldrig provat och alla kryddor till köttet - härligt!

    Jag blötlägger inte heller grillspetten av trä och de har aldrig börjat brinna. Jag undrar hur glöden i den grillen skulle se ut för att de ska börja brinna. Vill man ha mat på ett sådant galler (jag tänker lågor....). Det är nog lite av en seglivad skröna. Ungefär som att man måste vänta en timme med att bada efter att man har ätit. Annars får man kramp :-)

  4. Mmm, ser superfräscht ut och riktigt somrigt!

    Kram Malin

  5. åh det där såg frestande gott ut! Måste testas :)

  6. Fortsätt i den här stilen så kanske du lockar tillbaka sommaren, hoppas- hoppas!! Det ser i alla fall vansinnigt gott ut!

  7. Anonym sa...

    mums ser gott ut hur har ni det på semestern kram Sofia

  8. Jag låtsas också. Går runt i shorts och fryser. För det ÄR JU FAKTISKT SOMMAR!!
    Visst är rubben god?! Gjorde en annan smarrig till midsommar som jag ska lägga ut nån dag! Mycket godare med rub än marinad tycker jag!

  9. Glassen kan vi gärna ställa upp med och låtsats med, men sommarkläder och bad - där går gränsen:) Underbara ungar som inte låter kylan påverka deras sommarhumör!

    Inte blötlägger vi heller och än så har det gått utmärkt.
    tycker det ser ut att vara ett riktigt bra och gott försök att låtsas det är en ljummen sommarkväll, mums!

  10. Lite får man ju låtsas... men jag tycker allt att vädret kan ge sig nu vännen. Det är väl inte meningen att man ska frysa hela tiden? Till på köpet har jag fått halsont och hosta.

    Gott med rub och den där salladen ser jättegod och fin ut, kram på dig!

  11. Ska nog lyckas locka fram sommaren och dess skönare dagar. Annars får jag höra som barnen och strunta i vädret helt enkelt.

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.