Hur firar ni?

6/05/2012

Igår pratade jag och Helena med Mari Strålman i P4 Kalmar om nationaldagsfirande Hur firar ni denna dag? Äter ni något som känns riktigt svensk? Eller ser ni på dagen som en extra ledig dag och är lite tjurigt avundsjuka på norrmännens hurtiga firande? Jag är för en gångs skull ledig som alla andra på denna helgdag även om jag inte tänker hoppa i någon folkdräkt eller annat blågult för den delen heller. Vi firar att vi är lediga imorgon med "uppesittarkväll" och börjar med att skåla i cava/Sprite och njuta av svenska jordgubbar medan grillmaten ska bli klar. Märkvärdigare än så behöver det inte vara. Är man tre och sju år så räcker det gott att få dricka läsk på en vardag för att det ska känna som fest.

Varje vecka är jag med i KalmarPosten med ett eller flera recept och tänkte faktiskt denna gång testa mitt egna recept. Ja, nu är det inte så att jag inte lagat de recept jag publicerar, men jag gjorde idag en grillvariant på mitt senaste recept vilket passar bra så här i *host host* sommartider.

Till fyra grönsakspaket med chèvreost behöver ni:
2 små squash, i mindre bitar
2 paprikor, i mindre bitar
1 stor eller 2 små röda lökar, i klyftor

Marinad:
½ dl japansk soya
½ dl rapsolja
2 msk sesamfrön
1 msk sesamolja
1 msk riven ingefära
2 krm pepparmix
salt

150 g chèvreost (jag testade denna gång en smal rulle som var mildare)

Fördela grönsaksbitarna på fyra aluminiumfolieark. Blanda ihop ingredienserna till marinaden och häll över grönsakerna. Vik ihop paketen så de blir täta och lägg dem på grillen. Beroende på hur varm din glöd är så behöver paketen 15-25 minuter på grillen. Mot slutet öppnar du dem och fördelar osten över grönsaker. Nu går det fort, låt bara osten smälta över grönsakerna, vilket bara tar ett par minuter.


Till paketen hade vi fläskfilé som jag kryddade med salt, pepparmix och paprikapulver som en rub och gned in köttet med. Penslade en liten aning olja på ytan innan köttet landade på grillen. Kändes som en bar start på kortledigheten.

Vill ni lyssna på oss (från gårdagen) i efterhand så kan ni göra det här och här hittar ni ett par av recepten som nämns i programmet. I fall ni skulle vilja ge er ut på picknick. Vad ni än hittar på imorgon så se till att njuta lite extra, lova det!

15 kommentarer:

  1. Till och börja med en seger i morgondagens flaggtävling på Mariestads GK. Då firar jag med dina fina grönsakspaket med chèvreost :)

  2. Hörde er på radion i efterhand, jättebra!

    Vilka goda grönsakspaket, ska jag testa framgent när det blir lite varmare (läs +20). Vi ska umgås och ha det mysigt med familjen och om vädret tillåter tar vi en sväng till Apladalen för firande.

  3. Vi försöker njuta, men det vill sig inte riktigt med sorgen efter vår hund. Men det kommer bättre dagar för oss också. Det blir kanske lite tröstmat i dag. Lättlagat men gott, soffmys och en film. Precis vad vi orkar just nu.

    Vad roligt att få vara med i radio och skriva i tidningen. Jag måste lyssna på dig!!! Jag har en gammal journalistdröm som aldrig blev verklighet. Det är ju så roligt att skriva. Jag skulle vilja skriva matkrönikor.Åh, vad jag skulle älska det! Kram och ha en fin dag!

  4. Svenska jordgubbar låter som ett bra firande!

  5. Vi firar ledig dag bara och uppskattar en extra sovmorgon och mer tid för frukost. Och att det snart är helg igen :-)

    Paketen låter jättegoda och kanske är det så att jag måste hitta en chêvresort som är mild så att även jag kan uppskatta det. Har förstått att det kan skilja sig ganska rejält mellan olika sorter och då låter en mild som något för mig. Ser framför mig hur osten smälter ner gottigt över paketets innehåll. Läckert!

    Grattis till din lediga dag!

  6. Diana sa...

    jag firar med min nya kaffekvarn och en kopp kaffe latte.... dock inomhus då värmen inte vill sig riktigt..
    jag ska iväg och jobba eftersom ica aldrig stänger... :-(

    tack för den fina vinsten... kram Diana

  7. Gott med grillat och jordgubbar!
    själv firar jag med att vara ledig, gå på smaka på Stockholm, bio och bakning. Helt perfekt :)

    http://bakasockerfritt.blogg.se/

  8. Vilka paket! Allt med ost är ju smarrens. Vi har ätit korv stroganoff! Festligt eller hur?!

  9. Sovmorgon, helgfrukost, solskenspromenad med mjukglasspaus, shopping på ElosGigantos och nu grillat med liter rött i glasen, så firar vi här:) Chevre blir det faktiskt här också fast inte på detta smarriga sätt som du tipsar om (fast vi hoppas vårt också blir smarrigt)

    Ha en fortsatt fin dag.
    Kramar

  10. Herregud, nej! Inte liter... lite ska det ju stå!!! En liten slint på knapparna där...

  11. Jag firar inte direkt, men är själaglad för en ledig dag! Som jag är inför alla lediga dagar i och för sig (jag diskriminerar ingen ledig dag).
    Paket på grillen har man ju gjort ett antal gånger, men inte i den här tappningen, verkar riktigt gott. Men så är det ju ost också :)

  12. här blev det sovmorgon, HCHF-frunch framför Sunes Sommar (mer svenskt än så blir det knappast), solskenspromenad och Nutellamuffins-bakande. så blir det kycklingtacos nu ikväll, det måste ju räknas som så svenskt det kan bli det också :)

    paket på grillen är aldrig fel, och grillad chevre får ju till och med jag äta!

  13. Verkar ändå som att vi njuter av vår nationaldag även om vi inte firar den lika stort som våra grannar.
    Mårtenssons, jag blev lite orolig där ett tag... ;-)

  14. Firade med sovmorgon, mys i trädgården och pill i rabatterna, fika med goda vänner och tårtrester, promenad i solskenet och sedan middag med goda vänner ikväll. En rikgigt trevlig dag. (och jag hjälpte ju gubben att fira Danmarks dag igår också ;).

  15. Vi var dåliga på att fira igår, hade största rensardagen här hemma och åt inte ens en liten jordgubbe. Skandal!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.