När jag nästan glömde...

6/13/2012

Ni som har följ bloggen ett tag vet hur dålig jag är på att komma ihåg födelsedagar och andra högtider. Det behöver vara en så där stor högtid som bara inte går att missa för att jag ska uppmärksamma den. Inte som när ens make fyller ojämnt och inte vill bli firad. Denna gång kom jag på det innan dagen hade tagit slut i alla fall, så barnen och jag hann att förbereda ett litet firande. Lowe gillar programmet överraskningen i Bolibompa när Mat-Niklas och barnen lagar mat och överraskar någon vän. Så överraskning skulle det bli!
Vi förderedde mat och en god drink (jordgubbar, jordgubbssaft och flädercider) och gömde oss på altanen. Milia som inte riktigt hajat det där med överraskning sprang och mötte pappa, men vi andra lurade bakom bambuplantorna. "Överraskning!" (det är mycket viktigt att alla ropar det för att det ska bli rätt) Så här blev firandet som nästan inte blev av.


Jag hade tänkt att vi skulle grilla och hade förberett för det, men vinden var lite kylig så maten lagades och intogs inomhus. Fast medan vi sippade på barnens goda drink åt vi bruschetta med två olika topping ute på altanen. Eller vitlöksbröd, same same... Jag gjorde klassikern som inte går att tröttna på med hackade tomater och basilika. Och så blandade jag ihop en fetaoströra med tomater som jag hade ugnsrostat långsamt. Jag vet att jag har bloggat om det hundra gånger, men de tål att tjatas om. Har ni aldrig rostat cocktailtomathalvor långsamt (ca 2 timmar) på låg temperatur (100-125°) så gör det! De blir helt underbart söta och passar till så mycket. De kan ersätta soltorkade tomater i recept.


Vitlöksbröd
3-4 skivor bröd per person
3/4 dl olivolja
2-3 vitlöksklyftor, rivna/pressade

Blanda olivoljan med vitlöken och låt det dra en stund. Doppa ena sidan av brödet i olja och lägg den sidan upp på en plåt eller en tallrik. Rosta bröden högt upp i ugnen, jag körde 200° varmluft med grill, eller grilla dem. Servera tillsammans med rörorna nedan och låt var och en toppa sina bröd.

Tomat- och fetaoströra, 4-6 pers.
1 dl matyoghurt
½ pkt fetaost (75-100 g), smulad
~ 10 basilikablad, strimlade
~ 10 ugnsrostade cocktailtomater, hackade
1 msk olivolja
grovmalen svartpeppar
lite salt

Tomatröra, 4-6 pers.
150-200 g färska cocktailtomater, hackade
~ 10-15 basilikablad, strimlade
1-2 vitlöksklyftor, rivna/pressade
1-2 msk olivolja
salt och svartpeppar




Huvudrätterna fick ett annat upplägg eftersom jag som sagt tänkt att vi skulle fjutta på grillen. Köttet som jag hade lagt i marinad, fick brynas och åka in i ugnen istället. Jag hittade receptet på marinaden hos Coop, men jag bytte ut den färska koriandern mot citrontimjan. Herre jisses så gott det blev! Den här filén kommer jag definitivt servera på min nästa buffé!

Chili- och örtmarinerad filé, 4 pers.
600 g fläskytterfilé eller fläskfilé
1 lime, finrivet skal och pressad saft 
3/4 dl olivolja
2 msk honung 
1 tsk salt
1 dl repad citrontimjan
2 salladslökar, finhackade
4 vitlöksklyftor, rivna/pressade
1 röd chilifrukt (jag tog ½ röd habanero istället), finhackad
1 msk riven ingefära

Blanda ingredienserna till marinaden. Marinera köttet i hälften av blandningen cirka 1 timme, gärna längre. Grilla filén och skär den sedan i skivor. Skeda över resten av marinaden vid servering. Jag lade på några ugnsrostade tomater också.


Testade att parmesangratinera lite fänkål tillsammans med sparris och det blev inte så tokigt. Jag skulle bara ha förkokat dem lite längre innan. Jag brukar vanligtvis gilla när grönsakerna har kvar mycket av sin krispighet, men fänkålen hade de gärna fått vara lite mjukare.


Nästa tillbehör har återkommit lite då och då, paprikor fyllda med bitar av squash, toamter, fetaost och små oliver som ugnsrostas tills de fått färg och blivit aningen mjuka. Ett perfekt tillbehör även till de gäster som inte vill äta så mycket kolhydrater eller till vegetariska gäster.



Till efterrätt var jag sugen på att testa grillad sockerkaka för det har jag aldrig ätit. Eftersom vi inte tänt grillen rostade jag dem i grillpannan, toppade med vispad grädde blandad med lemoncurd och färska jordgubbar. Gott tyckt vi vuxna. Lowe undrade varför vi skulle äta bränd sockerkaka och tyckte inte det var så gott.  Men han var tvungen att testa att äta upp hela skivan innan han hade bestämt sig till 100 % att han tyckte det var godare med sockerkaka som den är och ville ha en bit till, fast ogrillad då...


13 kommentarer:

  1. Hurra, vilken fin överraskning! Precis sådana tycker jag också om :=)

  2. Vilken måltid! Igen! Och så gulligt att överraska även 50 % av barnen inte riktigt hajade :-)

    Tjata hur mycket du vill om tomater. Jag har ugnsrostat och det är ljuvligt, ändå glömmer jag bort att göra det igen och igen.

    Parmesangratinerad sparris ska jag testa, väljer bort fänkålen.

    Underbar kommentar om "bränd sockerkaka". Ja, varför ska man konstla till det liksom? Bara för att man kan och vill prova. Det är väl det matnörderi handlar om :-)

  3. Så mycket gott du fixat och härligt med överraskningar! Ja, ugnsrostade tomater är verkligen gott!

  4. Oj, va många goda grejer! Riktigt fin överaskning :)

  5. Åh det ser väldigt gott ut! ugnsrostade tomater är urgott - stod hela förra sommaren vid ugnen för att rosta tomater för att sedan lägga i lite olja. hade så himla mkt tomater från växthuset...

  6. Ser verkligen ut som en riktigt lyckad och smaskig överraskning! Fast först trodde vi att det var en grov macka som jordgubbarna serverades på... grillad sockerkaka låter ju 1000 gånger godare:)

  7. Hurra för Berra!
    Och hurra hurra hurra för långsamt rostade tomater, det kan vara det mest genialiska ever.

  8. Vad roligt med överraskning! Och vilken mat!! Nam nam.... Har gjort långsamma tomater i dag. Ojoj, vad gott det är. Johan tyckte det var en himla massa tomater men nästan alla försvann!:)

  9. Åh vad gott! Kommer du och överraskar mig när jag fyller år? :-D

    Eftersom jag inte ville vara sämre än dig (och jordgubbssalsan var vad som skilde vår middag åt häromhelgen) så rörde jag ihop en jordgubbssalsa igår. Gott, kommer att göra igen!

  10. Tomaterna låter verkligen goda, jag är lite trög men riktigt hur gör man ?? :).

  11. Jenny, rosta dem i halvor i ugnen på 100-150 grader i 2 h så det torkar ihop lite.

  12. Tusen tack !!

  13. Du hann ju ställa till med värsta festen! Fläskfilén måste jag testa, liksom parmesangratinerad sparris. Mums!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.