Vad vore en sommar utan grillmat...

6/07/2012

Alltså när grillarna tänds och det börjar sprida sig grilldofter mellan husen i villakvarteret så finns det bara en sorts middag jag vill ha. Det går nästan att slänga vad som helst på grillen och det blir så där hallelujagott. Vi kikade på Jamie Oliver igår när han grillade ute i det fria, när han mumsade i sig maten så såsen rann över hakan och pratade om att maten var det närmsta food porno man kan komma. Nu hade han i och för sig en hel del olika öl i handen under programmet... fast jag tror honom ändå. Är du ingen hejare till kock så satsa på grillat och du kommer imponera på dina gäster, ja om du nu inte väljer att grilla korv kanske.
Vår grillmiddag igår skulle jag kunna säga är nära food porno, även om jag inte hinkat ett par öl. Även om jag tror öl passar bra till denna blandning av Mexico och Sverige.

Quesadillas är bara för gott att grilla! Till oss vuxna fyllde jag dem (dubbla tortillabröd) med ost, tomater, jalapeños och lite svartpeppar. Barnen fick en mindre kryddstark variant. Var beredd att grilla många för det går åt mängder... Grillad färsk grön sparris finns det väl ingen som tröttnar på? Ett av de enklaste och godaste tillbehören under sommaren. Gjorde ett chilikryddat smör till dem som vi även hade på grillspetten.

Rökigt chilismör, 4-6 pers.
100 g smör (inte margarin...)
2 vitlöksklyftor, pressade/rivna
1 ½ msk chilisås (gärna Heinz)
1 ½ tsk chipotlepasta (rökt chilipasta) alt. sambal oelek + liquid smoke
½ lime, finrivet skal
½-1 tsk flingsalt

Mosa/vispa ihop smöret med alla kryddor så det blir slätt. Rulla in det i plastfolie och låt ligga i kylen fram till servering. Skär upp i skivor och servera till grillat.


Salsa... en av mina favoriter. Nu när det börjar finnas söta jordgubbar så passa på att tärna ned några i en salsa. Jag gjorde en mycket enkel variant, men det går så klart att blanda ned mer frukt och grönsaker om man vill och krydda lite mer. Lite färsk hackad mynta kan jag tänka mig passar fint i salsan.

Jordgubbssalsa, 4 pers.
2 avokado, smått tärnade
½ l jordgubbar, smått tärnade
½ lime, pressad saft
1 röd chili, fint tärnad

Gör gärna salsan nära inpå du tänker bjuda på den så avokadon inte hinner bli mörk. Blanda jordgubbsbitarna med chilin och blanda avokadon med limesaften. Vänd sedan ihop dessa försiktigt.


Kycklingspett med sötad dijonsenap, 4-6 pers.
600-800 g benfritt kycklingkött i ca 4 cm breda och tjocka strimlor
3/4 dl fransk senap
1/4 dl honung
1/4 dl rapsolja
1 msk balsamvinäger
1 tsk torkad timjan (mer om du tar färsk)
½ tsk salt
3 pressade vitlöksklyftor
1-2 msk jalapeño i lag, finhackade

Mixa ihop allt eller vispa ihop marinaden. Marinera i minst 1 timme, gärna längre. Trä upp kycklingstrimlorna på spett och grilla. (Smakerna blir helt annorlunda när kycklingen sedan grillats)
Chilismöret är mycket gott till spetten!


Efterrätten hittade jag i senaste numret av Arlaköket. Detta var en av de absolut godaste rabarberdesserter jag har ätit! Syrliga rabarber som får smälta ned och sedan toppas med söt vit choklad och pinjenötter. Serverade dem tillsammans med en god vaniljglass. Mmm... Testa detta! Flera gånger i sommar!

Gino med smältrabarber, 4-6 pers.
500 g rabarber (skölj dem men skala dem inte), delade i 10 cm långa bitar
3/4 dl strösocker
100 g vit choklad

1 påse (70 g) pinjenötter
  
Sätt ugnen på 225°.  Lägg rabarbernbitarna på ett ugnssäkert fat och strö över sockret. Täck med aluminiumfolie. Smält rabarbern i mitten av ugnen 15–20 minuter. Riv chokladen och strö den över rabarberna tillsammans med pinjenötterna. Sätt ugnen på grill och sätt in formen (utan folie nu) i övre delen av ugnen. Låt nötter och choklad får färg några minuter. Servera rabarberna varma tillsammans med kall vaniljglass.

En liten varning bara! Var beredda på att middagsgästerna kan stöna så högt att det når längre bort mellan husknutarna än grilloset ;-)
 

19 kommentarer:

  1. OMG, på riktigt! Detta är nog den snyggaste och mest salivframkallande grilltallrik jag sett på länge. ALLT vill jag ha, från kryddsmör med chipotlepasta till desserten. Quesadillas gör jag gärna och ofta. Just när man grillar är det riktigt najs att börja med det som tilltugg.

    Tack för jättefina bilder och kanonrecept, du är verkligen superduktig och bjuder på massor av inspiration!

  2. Åh den där desserten lät ju helt grym, jag stönar utan att ens ha smakat. Nu får jag ut med hönsskit på rabarbern så den växer till sig lite. Resten lät ju minst lika gott det och quesadillas är en riktig grillfavorit. Testa med brie och mango chutney om du inte gjort det, grymt..

  3. Den efterrätten hade jag gärna smakat på, så gott det låter!

  4. Vilken underbar mat du lagar! Jag tror att vi får köra fel och hamna i Kalmar istället för Karlskrona nästa gång jag hälsar på hemma hos mamma. Tack för tipset - nu vet jag vad jag ska göra av min chipotlepeppar som jag fick av en vän. Hon köpte den i Mexico eller Peru. Finfin peppar! Kram!

  5. Oj vad det vattnas i munnen. Jag tvivlar inte en sekund på att det både kommer mumsas och stönas här om jag bjuder på den här måltiden :) Salsan... kryddsmöret, quesadillas... Efterrätten!!! :) Får nog bli en grillning snart :)

  6. Matporr på hög nivå! Halleluja!
    Jag ska grilla i helgen. Blir kanske lite enklare när man bor i husvagn. Men gott är det alltid. Fick allt om mat på posten igår men grillspecial. Massor av gott!!

  7. Tack fina du för underbar inspiration! Jag brukar också göra jordgubbsalsa men på ett lite annorlunda vis, hursomhelst gott är det. Allt du gjort ser gudomligt gott ut, bravo vännen stor kram på dig!

  8. Jordgubbar och avokado tillsammans! Det måset jag prova!

  9. Ohohoh, halleluljamoment där ja! oliver kan ju slänga sej i väggen känns det som när man sett dessa bliderna, Håkan dreglar lite över smöret...

    Klart det hade passat med öl, en iskall Corona med liten limeskiva i...

    Ha en riktigt skön helg nu,
    kramar från oss båda!

  10. Samtliga recept här skulle jag gladeligen sätta tänderna i. Jamie också, men det är en helt annan story. Speciellt efterrätten såg underbar ut, kul med lite nya påhitt!

  11. Vilken härlig gino kul med en ny variant

  12. Vad hungrig jag blir!!! Quesedillas och sparris är en stor favorit härhemma.
    Salsan ser underbar ut!
    Jag har en utmaning till dig på min sida :-)

  13. Mums så mycket godsaker, jag åt faktiskt också quesadillas i dag, det är så gott och det gör ju inget att det är så lätt att göra heller!

  14. Vad lustigt, vi hade både quesadillas och sparris som grillade förrätter häromdan. Fast våra jordgubbar hamnade i en sallad och inte i en salsa. Får testa salsavarianten nästa gång.
    :-)

  15. Mumsig!! LÄnkar till dig på min blogg, för du är bara så hiumla duktig!

  16. Jag hoppas verkligen att ni blir inspirerade att grilla en massa i sommar och äta mängder med god sommarmat!
    Tack Mary, vad du är snäll!

  17. Verkligen ett somrigt inlägg.:-)Salsan måste jag bara pröva och rabarberdesserten också, förstås.

  18. Quesadillasen ser riktigt snygga och goda ut! Den där grilltallriken tar jag gärna en eller två av :D

  19. Oj vad mycket gott, rabarbergino måste testas inom kort!!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.