Ännu mer bär

7/29/2012

Av alla dessa krusbär jag fick gjorde jag lite chutney, precis som jag hade tänkt. Hittade ett recept hos Allt om Mat som jag föll för eftersom det innehöll några av mina favoritkryddor, så som ingefära, vitlök och chili. Jag tänkte att en lite surlig chutney med sting av både ingefära och chili måste passa till en massa olika rätter. Hur syrlig chutneyn blir beror både på hur mycket syra som finns i vinägern och hur mycket honung ni har i, så testa er fram. Jag har hittills bara testat chutney till chevrè, men jag kan tänka mig att den är mycket god till grillat kött, exempelvis lamm, och som smaksättning i kalla yoghurtsåser. Så har ni några krusbär som ni inte vet vad ni ska hitta på med och har bakat så många krusbärspajer att ni håller på att storkna - testa chutneyn vet ja´!



Krusbärschutney, ca 5 dl
500 g mogna krusbär, sköljda och snoppade
3 lagerblad
3 vitlöksklyftor, finhackade
3 msk vitvinsvinäger
2 msk vatten
2 msk riven ingefära
2 krm grovmalen svartpeppar
1 röd chili, finhackad (eventuellt urkärnad)
1 ½ - 2dl honung

Lägg alla ingredienser i en kastrull (börja med 1 ½ dl honung), koka upp och låt sjuda i 10-15 minuter eller tills krusbären känns mosiga. Ställ åt sidan och låt svalna. Smaka av och tillsätt mer honung om du vill ha den sötare. Häll upp på en het och väl rengjord burk.

6 kommentarer:

  1. Låter jättegott Emmy!
    Påminner lite om en indisk krusbärschutney som min mamma gör :) fast hon har nog fler indiska kryddor i misstänker jag ;)

    Kram!

  2. jag ska hem till mina föräldrar på tisdag och länsa alla deras bärbuskar, så då kanske jag får ta och göra mig lite krusbärschutney. annars står deras krusbärsbuskar alltid orörda och ingen gör någonting med dem, så det är väl lika bra att göra nåt gott med dem när du bjuder på sån fin inspiration :)

  3. Den låter spännande den! Hoppas kidsen låter mig få några krusbär i år, de brukar vara ruskigt snabba på att rensa...
    //Lottzy

  4. Det lät ju onekligen spännande även om jag inte är ett fan av krusbär direkt. Ska bli spännande att se vad du ska hitta på med denna chutney och vad du ska laga för nått gott till den:)
    Dax för lilla nattugglan här att hoppa i säng, tur man inte behöver stiga upp så tidigt imorgon;))
    Natti natt!
    Kram kram

  5. Spännande! Chutney är ju så lätt at göra och passar både till mat och ostbrickan som sagt :) Återkom gärna med vad du hade denna till!

  6. Det såg mumsigt ut!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.