Att plocka ihop en grillmiddag

7/11/2012

En dag när vi gick ned till stranden stötte vi på vår vän Lena och hennes döttrar. Eftersom varken hennes familj eller vi hade gjort upp några middagsplaner så bestämde vi oss för att köra en spontangrillning hemma hos oss. Så här blev den.
I väntan på att grillen skulle bli varm mumsade vi lite småplock. Jag hade vid ett tidigare tillfälle köpt hem denna tomatpesto med mozzarella eftersom jag inte testat den och den visade sig vara mycket god, i alla fall på små crostini. På bröden bredde vi även svart tapenade, som alltid är gott. Och så hade vi ett par skivor av en italiensk salami, som jag inte minns namnet på men som var så in i bängen stark.

Till grillmiddagen bidrog vi med lite olika saker. Lena svängde ihop en valnötssalsa som var grymt god! Nu åt vi den till grillat, men jag kan tänka mig den även på ett gott bröd. Testa den!




Lenas valnötssalsa, 4 pers.
1 vitlöksklyfta
½ tsk salt
150 g valnötter
6 tomater, tärnade
½ dl grovhackad bladpersilja
½ dl citronolivolja
1 msk rödvinsvinäger
½ tsk nymalen svartpeppar

Mortla vitlök och salt till en pasta. Tillsätt valnötterna och mortla grovt. Vänd i tomater, persilja, olivolja och vinäger. Smaka av med salt och svartpeppar. Låt dra en stund innan servering.

Nu vart det lite komiskt att jag någon dag tidigare hade gjort en sats av Lenas kända grillsås inför kommande grillningar och så slumpar det sig att det blir just hon med familj som kommer.


Denna grillsås bjöd Lena på en midsommar för många år sedan och alla föll pladask. Så har det sedan fortsatt, alla vill ha receptet efter att ha smakat den. Så pass att den tillslut dök upp på varenda grillmiddag. Nu hade jag haft en paus från såsen och nästan glömt bort den. Så dumt för den är verkligen god.

Lenas barbecuesås 2.0, 4 pers.
1 ½ dl chilisås (gärna Heinz)
1 msk svensk senap
1 msk vinäger
1 tsk worcestershiresås
1 vitlöksklyfta, pressad/riven
1 krm svartpeppar
1 dl olja, häften rapsolja och hälften olivolja
½ gul lök, finhackad
½ röd paprika, finhackad
½ grön paprika, finhackad

Blanda chilisås med senap, vinäger, worcestershiresås, vitlök och peppar. Avsluta med att röra ned oljan. Tillsätt de hackade grönsakerna och låt såsen få gotta till sig i kylen med lock på. Den blir bara godare efter ett par dagar!

Jag blandade lite sallad med vattenmelon, fetaost, pepparmynta och solroskärnor till en god sallad.


Vi grillade både kycklingspett och fläskkarré. Jag hade hittat en rub på Grillguiden som jag hade blandat, men ännu inte testat så denna kväll fick det bli. Jag hade förväntat mig mer eftersom den innehåller en hel rad olika kryddor. Visst var den god, men jag hade förväntat mig lite mer wow.


Bayou spicy cajun rub, passar till kött, kyckling, jambalaya och liknande grytor
1 msk salt
1 msk paprikapulver
1 msk cayennepeppar
½ msk strösocker
½ msk senapspulver
½ msk svartpeppar
½ msk vitlökspulver
½ msk lökpulver
1 tsk spiskummin
½ tsk oregano, torkad
½ tsk timjan, torkad
½ tsk salvia, torkad


Lite bakad potatis i sällskap till allt det andra och vi fick en fin middag. Det är egentligen roligast när man inte gör upp några större middagsplaner utan alla bidrar med det som skåp och lådor erbjuder och får ihop en middag av det. Ja, och så får man trevligt sällskap vid middagsbordet dessutom :-)

13 kommentarer:

  1. Älskar spontanträffar. Det du hostade fram ser ut som sådant man planerar i dagar.

    Kram Malin

  2. Gud vad massa gott!! Man blir riktigt hungrig!!

  3. så hungrig jag blir! trots att jag rätt så nyligen har ätit. Valnötssalsa låter ju supergott! Och barbecuesåsen också.Din sallad är helt i min smak. Tyvärr äter inte övriga familjen melon så den salladen skulle jag få ha för mig själv. Kanske en egen lunch någon dag. Håller med om att spontan-middagarna är så trevliga.

    Trist med rosévinerna! Fniss..Synd att man inte kan skicka sånt med posten. Då hade jag skickat några flaskor till dig. :-)

    Hoppas ni inte drabbats av regnovädret. Hörde igår på nyheterna att också Kalmarområdet låg i farozonen.

  4. Bästa sortens grillknytis! Vad härligt och gott ni fick ihop det tillsammans. Mer såna kvällar borde man få till och komma ifrån att allt måste planeras och bestämmas i förväg.

    Att umgås runt grillen ska vara re-la-la-laxat :-)

  5. Men då svänger jag förbi Kalmar senare i sommar då! ;-) För det där såg ju galet gott ut!

  6. Jag vill önska dig och din kanon fina blogg en trevlig sommar. Jag vet att det är en vecka kvar till min semester men vill ända springa in och önska dig en glad sommar.
    Det blir ju lite glesare mellan kommentarerna, men vill medd att jag lovar att komma tillbaka efter ledigheten.
    KÄRLEK till dig!!!

  7. Vad många härliga tillbehör. Älskar tillbehör! Dipper, såser, sallader osv. Valnötsröran måste jag testa!!

  8. Valnötssalsa var väl en väldigt pigg grej!

  9. Härligt med spontangrill och goa vänner

  10. Så mycket gott mums mums mums! Melon och fetaost testade jag för ett tag sedan och det var supergott, hade även rucola och oliver i min, kram!

  11. Tant Gul, ja det var helt enkelt för bra tips :-) Regn i Kalmar? Näe, här har vi bara sol!
    Frostrosor, det är många som ska kika förbi så det kan bli värsta festen här :-)
    Vardagslyx, tack söta du!
    Amy, då måste du smaka chèvre tillsammans med vattenmelon, är också grymt gott. Testa att ha lite mynta till nästa gång det ger extra piff.

  12. Hej. Jag tyckte att "Lenas BBQ-sås" lät ruggigt god så jag provade den senast när vi grillade och den levde upp till förväntningarna! Här grillar vi dock inte så ofta så det som blev över av såsen använde jag till ugnsbakade köttfärsbiffar med potatis. Jag gjorde en vanlig pannbiffssmet, stekte dem för att få yta, la dem i en ugnsform och hällde över grillsåsen och lät gå i ugn tills de var klara och potatisen färdigkokt. Vid servering valde delar av familjen att riva lite parmesan över också. =)

  13. Hanna, vad roligt att ni gillade såsen! Kan tänka mig att den passade bra till biffarna. Jag har haft den istället för tomatsås på pizza.

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.