Blåbärsfrossan har bara börjat

7/28/2012

Har ni varit ute och träffat Putte i blåbärskogen eller kanske rent av varit på egna blåbärsäventyr? Jag ska inte säga att jag aldrig plockar blåbär, men min mamma plockar så många liter varje år och ger bort så jag behöver inte ge mig ut på blåbärsjakt själv. Så här års brukar jag istället slå följe med min pappa i skogen där vi har siktet helt inställt på kantareller. Vi låter helt enkelt mamma hållas där hon far fram i racerfart och plockar blåbär som en inhyrd bärplockare. Sedan tackar jag och tar emot, för bären vill hon inte ha själv utan ger bort dem till barn och barnbarn. Ja, det räcker till oss allihop. Så pass att jag nästan inte hunnit göra slut på lagret i min frys förrän en ny blåbärssäsong har kommit. Därför njuter vi av blåbär på alla vis som bara är möjligt. Just nu njuter vi även av en skön sommarkväll och vad passar då bättre än blåbärsdrinkar!


Litmus, 2 drinkar
20 kardemummakärnor, krossa dem en aning
1 dl blåbär
½ dl socker
½ dl vatten
½ dl mörk rom
1 lime, pressad saft
massor av krossad is (har ni ingen iskross eller blender så lägg dem i en plastpåse och banka med botten på en kastrull)
lite kolsyrat vatten
eventuellt ett par blad pepparmynta

Koka upp blåbär, socker, vatten och kardemumma så att sockret löser sig. Låt sedan bli riktigt kallt. Blanda romen och citronsaften med sockerlagen. Varva vätskan med krossad is i två glas. Toppa med en skvätt kolsyrat vatten. Mosa eventuellt ned ett par blad pepparmynta med sugröret i varje glas.

14 kommentarer:

  1. Svar: Tack för ditt dressingtips. Ska jag prova.

    Underbar sommardrink! Och fin bild! Går sällan ut och plockar blåbär. Är lat och köper på torget. Ha en fortsatt bra kväll.

  2. kajomida sa...

    Blåbär med mjölk blev det ofta till kvällsmat som barn i sommarstugan... såg alltig kul ut med blå tunga och tänder sen ;-) Hur är det efter drinken...?

  3. jag har spanat efter blåbär i skogen men faktiskt inte sett ett enda ännu, fast så har jag förstås inte gott särskilt långt in i skogen heller, bara spanat längs stigen ;)

    den där blåbärsdrinken vet jag en därhemma som hemskt gärna skulle sätta i sig iaf, jimmy skulle nog kunna leva enbart på blåbär om det inte fanns någon som lagade mat till honom, haha.

  4. Anonym sa...

    Du kan du mums ser urgott ut : ) varm kram från Helsingborg Sofia

  5. Vi njuter av nyplockade blåbär ikväll! Ljuvligt, speciellt när de kommer direkt från skogen och till tallriken:-)
    Själv plockar jag inte särskilt mycket, men nu när vi är på landet så plockar vi ofta lite så vi har till frukost varje morgon!

  6. Att plocka blåbär skulle jag också vilja göra nu :) Läser på alla bloggar hur man plockar bär och svamp i skogen och här sitter jag i hettan i ett land som inte har bär i skogen :) Jag får nöja mig med affärens sortiment :) Härlig drink du gjort!

  7. Håhå, både gott och nyttigt, inte fel. Kanske ska bege mig ut i skogen jag också. Har jag tur hittar jag även svamp.

    Kram Malin

  8. Ja nu dräller det av blåbär i skogen! Orkar dock inte plocka och framför allt inte rensa... Skulle gärna ta emot som du får göra men i brist på plockande moder får det bli från affären.

    God och fin drink du bjuder på! Hoppas du njuter vidare av sommaren trots jobbstarten.

    Kram till dig

  9. Anonym sa...

    Detta var en av sommarens godaste drinkar vill jag lova! Kram Mia.

  10. Här plockas det en aning... har en kulle strax intill och där går jag och barnen och plockar... en trevlig aktivitet med de små!

    Drinken ser mycket god ut!

  11. Var ute får några veckor sedan och plockade lite blåbär. Ville gärna hitta lite kantareller. Ska ge mig ut i veckan på nya marker och olivers kusin ska visa mig till kantarellerna. Håller tummarna att skogen sparat några till mig. Hoppas på lite blåbär också.

  12. Mmm... typ lite som mojito, fast med kardemumma också? Ännu godare då ju! Måste testa snarast!! "Plockade" ju en liter blåbär på ICA igår. :-)

  13. Har inte plockat några ännu men det får jag försöka göra denna vecka.
    Tack för inspirationen till krusbärspaj det blev inte samma recept. Men du får min länkkärlek för inspirationen.
    Ha det gott

  14. Åh vad gott detta verkar. Jag får nog ge mig ut i skogen och kolla ifall blåbären mognat här än :)

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.