En annan sorts pasta

7/30/2012

Jag har tidigare strimlat morötter och squash som jag kokat snabbt och serverat istället för pasta. Nu hittade jag ett recept på svartrots-tagliatelle av Marcus Samuelsson. Okej jag får lova att säga att det var lite pill att få till pastan, men den blev mycket god. Smaken av svartrötterna passade fint ihop med parmesanosten. Marcus serverade fisk till pastan, men jag fick för mig att kyckling med en balsamicosås till skulle bli en trevlig middag och jag hade så rätt.  Svartrotspastan kommer med all säkerhet dyka upp i bistro igen.




Prosciuttolindad kyckling med balsamicosås och svartrotspasta, 4 pers.
3 kycklingfiléer, delade på längden (6 delar)
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
6 skivor prosciutto (eller annan lufttorkad skinka)
2 vitlöksklyftor, krossade
½ dl balsamvinäger
2 dl vispgrädde
1 msk kycklingfond

Svartrotspasta:
4 svartrötter, skalade och tunt hyvlade med potatisskalare
1 dl grädde
1 dl vatten
1 tsk kycklingfond  
½ dl riven parmesanost
2 kvistar basilika, finstrimla blad en
 1 näve ruccola
salt & nymalen svartpeppar
 tryffelolja  

Sätt ugnen på 225°.  Bryn kycklingen runt om tillsammans med vitlöksklyftorna, krydda med salt och peppar. Lägg kyckligen i en ugnsform. Slå balsamvinägern i pappan och låt koka ihop en aning. Vispa sedan ned grädde och fond. Slå såsen runt kyckligen. Tillaga klart i ugnen i 10-15 minuter.

När du skalat bort det bruna skalet på svartrötterna, fortsätt då strimla hela rötterna på längden med potatisskalaren. Dela sedan eventuellt strimlorna på längden med en kniv (beroende på om du vill ha som pappardelle eller tagilatelle). Jag lät strimlorna vara breda.

Koka upp grädde och kycklingbuljong. Lägg i svartrotsstrimlorna och basilikan och låt sjuda på låg värme i 4-7 minuter beroende på hur tjocka dina strimlor blivit. Tillsätt en näve ruccola, lite tryffelolja och smaka av med salt och peppar. Vänd ned parmesanosten och dra kastrullen från värmen.

17 kommentarer:

  1. Nämen hjälp vad gott det låter!!! Får erkänna att jag aldrig ätit svartrot, finns den på grönsaksavd på maxi typ?
    Ja lite till sol och bad vill vi allt ha!! Hoppas på lite sol på onsdag när vi ska till bläsinge, kanske tittar man in på Gårdby me;)
    Ha de gott!
    Kram kram

  2. Svar: skönt att veta att jag är i gott sällskap. Och visst ska vi hoppas på sköna sommarkvällar och vart efter också en vacker höst. :-)

    Svartrotspasta har jag aldrig gjort däremot zucchinipasta. Låter spännande. Ha en fortsatt bra vecka.

  3. Jag har aldrig ätit svartrot men det här lät spännande och gott!
    Jag tänkte kolla med dig hur du alltid får till bra ljus på bilderna? Nu på sommaren är det inte så svårt, men jag tycker du lyckas även andra årstider?
    Tack för en underbart fin blogg :)

  4. Anonym sa...

    Men jisses vad du lagar god mat!

    Du inspirerar må jag säga...

    SKa prova detta:)

    //veronnes

  5. Älskar den kycklingrätten, men pastan har jag aldrig testat. Har aldrig testat svartrötter över huvud taget faktiskt.

    Kram Malin

  6. Låter spännande med svartrot, det har jag ännu inte testat. Har någonstans läst om gräddstuvade svartrötter.

  7. Låter annorlunda och spännande! Men hur smakar svartrötter? Har faktiskt aldrig ätit det, inte som jag varit medveten om i alla fall :-)

  8. Vad roligt med svartrotspaste, det har jag aldrig hört förut! Men gillar svartrötter så det var en bra idé! Jag brukar använda shiratakinudlar eller aubergine.

  9. Jag älskar svartrot! Det här receptet låter helt fantastiskt! Det blir min lördagsmiddag den här veckan. Tack, du är en makalös inspiratör, Emmy!!! Kram!

  10. Kul med svartrotspasta, har inte riktigt kommit di i min gastronomiska utveckling utan harvar vidare med vanlig tråkpasta ;)

  11. Jag blir så himla hungrig jämt när jag kikar in här! Allt ser ju så gott ut!!! Det där både ser o låter smarrigt. Kram Anna

  12. Svartrot brukar finnas i en avlång påse som innehåller 4-5 svartrötter och hittas i de flesta matbutiker. De är svarta och jordiga innan de tvättas och skalas. Ser ut som långa pinna. Det är svårt att beskriva smaken, men jag tycker den påminner om palsternacka. Den är mild och mycket god. De kallas lite missvisande för fattigmans sparris, men jag vet inte om jag tycker de påminner om vit sparris i smaken. Här finner ni recept på svartrotssoppa när ni ändå vidgar er smakresa ;-)
    http://remsansbistro.blogspot.se/2011/10/mysmat.html
    Sandra, angående mina bilder så får jag lov att säga att det var väldigt snällt sagt. Dåligt ljus är min ständiga kamp mot bra foton. Jag har ingen möjlighet varesig utrymmesmässigt eller tidsmässigt att ha en särskilt fotorum för maten, vilket jag har förstått att många matbloggare har. Hos ska det utfodras en hungrig familj som inte vill vänta alltför länge :-S Jag har en extern blix jag ibland använder vintertid, men oftast försöker jag fånga dagsljuset. Och då blir fotandet begränsat vinterhalvåret om jag inte är ledig på dagen. Att använda ljusa bakgrunder kan hjälpa till lite också. Samt photoshop... :-)

  13. Så gott det ser ut!

    Har nu läst igenom allt jag missat de senaste två veckorna. Jisses om du varit i farten... :) Kram

  14. De såg super härligt ut!

  15. Kul med svartrotspasta!
    Jag har provat odla egna svartrötter, men av det blev inget. :) Får kanske köpa istället.

  16. Det lät spännande må jag säga :-) Kanske ska ta och testa det när det vankas onsdagspasta! Hoppas ni njuter av sommar därborta på östkusten :-) Kram Gourmetmorsan

  17. Åh, det där låter fantastiskt gott!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.