En försmak av Spanien

7/19/2012

Sista kvällen på semestern passade jag på att inviga mina paellapannor som min man köpt till mig i Barcelona. Det är nästan pinsamt att erkänna att jag fick dem för mer än ett år sedan, men ännu inte lagat någon paella i dem. Med följde även ris och en buljong, men doften på den buljong var allt annat än fräsch så det fick bli till att laga paellan från grunden. Inte för att det gjorde så mycket för det är en enkel rätt att tillaga även om den kan se ut som det motsatta. Jag är inte så förtjust i risotto och paella är lite snarlikt. Det som jag tycker brukar skilja är att paellan innehåller så mycket godsaker och inte mest ris, vilket tilltalar mig mer. Jag valde att göra en variant med bara skaldjur och körde helt på det enkla spåret med färdiga skaldjur. Dessa var dessutom utan skal, men bjuder ni på paella så tycker jag ni ska garnera med både räkor och musslor med skalen kvar. Härkommer min variant av rätten. Passar bra en regnig dag i slutet på semstern när man letar resor till Spanien framåt hösten och sippar på ett glas rött riojavin. Inte sant?


Paella, 4-6 pers.
1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, hackade
3 dl arborioris
8- 9 dl buljong
1 burk cocktailtomater eller hela tomater
1 pkt saffran
1 lagerblad
2 krm svartpeppar
salt
2 dl frysta/tinade ärtor
1 röd snackspaprika
½-1 röd chili
600 skalade räkor
300 g skalade musslor (köp hellre frysta än på burk!)
bladpersilja
1 citron

Fräs lök och vitlök i oljan i en stor gryta eller panna utan att det tar färg. Häll i riset och låt fräsa med en stund. Späd med spadet från tomaterna och buljongen. Tillsätt saffran, lagerblad, salt och peppar och sjud allt i 30 minuter. När ett par minuter återstår vänd ned ärtor, paprika och chili. En del av räkorna och musslorna vänd ned och resten fördelas ovanpå. Låt allt bli varmt någon minut. Klipp över lite persilja och garnera med citronklyftor.
 

10 kommentarer:

  1. kajomida sa...

    Paella är så jättegott! Men smakar bäst gör det i Spanien en ljummen kväll när man känner att man varit i solen hela dagen och vet att semestern inte är slut än på länge ;-)

  2. åh skulle oxå vilja ha sån panna,ja älskar paella,grymt gott och din ser himmelskt god ut

  3. Har ätit både bra och mindre bra paella. Glömmer aldrig en jag åt med massor av räkor med skal i. Och räkspröten var i HELA paellan. Lite lätt svårätit. Men gott!
    Vissa saker/presenter behöver ofta ligga till sig lite innan man tar fram dem.
    En resa framåt hösten låter inte så dumt... är jag också sugen på!

  4. Yummi!! Ochvtack du hjälpte mig precis med lunchen till lite vänner imorgon:) dock har jag inga räkor hemma så det får bli med kyckling istället.
    Såg du Ernst innan?? Alltså jag bara måste testa hans pizzor i synnerhet den med päron och chèvre, mmmm.
    Ska ni åka till Spanien i höst? Låter uuuuunderbart!
    Kram kram

  5. Hola! Härligt med en Spanienresa att se fram emot! Stort land med mycket att se och äta :)
    Gillar hur man kan blanda allt möjligt i paella.

  6. Det ser ju väldigt bra ut, inte alls enkelt. Har varit på i Spanien ganska många gånger, men aldrig ätit paella. Ganska illa faktiskt, fy på mig.

    Kram Malin

  7. Anonym sa...

    Mums ser hur gott ut som helst kram Sofia

  8. Jag måste laga detta när jag kommer hem igen. Nu snurrar allt i en väldig fart men om tio dagar är jag nog hemma igen. Då tar jag fram ditt recept. Rioja är underbart gott!

  9. Nu blev jag jätteinspirerad. Har aldrig gjort just paella, men får bli ändring på det nu.

  10. Kajomida, visst smakar det bäst i Spanien. Men detta är för att reta upp smaklökarna lite så vi verkligen kommer iväg till hösten :-)
    Smulan, det går bra med en vanlig stekpanna också, eller om du har en wokpanna.
    Sofie, låter så där... Ungefär som när jag fick kycklinggryta på Tobago och hela foten stack upp.
    Anna, Ernst pizza låter som något jag absolut måste testa!
    Kim, ja det brukar verkligen vara en salig blandning från het choritzo till skaldjur.
    Malin, shame on you ;-) Det är mycket gott.
    Veronica, gör det!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.