Glass i stooora lass

7/09/2012

I höstas vann jag en glassmaskin och jag ska inte säga att jag använder det flitigt, vilket är synd för hemgjord glass är så gott. För er som inte har glassmaskin kan jag berätta hur det fungerar. Du gör en glassmet på samma sätt som när du inte ha en maskin, skillnaden är sedan att i många maskiner (min exempelvis) så häller du smeten i maskinen och den är klar på ungefär 30 minuter. Tiden styrs av hur fast du vill ha din glass. I de maskiner där du gör glassen direkt i serveringskålen och så går det snabbare, men du kan inte göra så stora satser i taget.
Jag har testat lite olika recept, men oftast utgår jag ifrån detta som grundrecept och smaksätter olika. Den glassen innehåller till viss del mjölk och blir krämig, men inte fullt lika mäktig som de varianter med bara grädde. Denna gång testade jag att använda Jamie Olivers recept på semifreddo där jag bytte ut en del av grädden mot matyoghurt, vilket blev sååå gott!


Grundrecept semifreddo, 8-10 pers.
4 ägg, separerade
2 msk + 2 msk strösocker (vill ni ha sötare glass så ta i mer socker)
1 vaniljstång, fröna
2 dl vispgrädde
3 dl matyoghurt (10 %)

Skilj på äggens gulor och vitor. Vispa äggvitorna tillsammans med hälften av sockret till hårt skum (börja med vitorna eftersom de inte blir fluffiga om visparna inte är rena). Vispa gulorna med resten av sockret och vaniljfröna tills de är bleka och pösiga. Vispa grädden fluffig och vänd ihop den med yoghurten. Blanda sedan försiktigt ihop den med äggviteskumet. Häll glassmeten i en form som tål frysen. Frys den i ca 3 timmar så att den är ”halvfryst”, den ska vara mjuk i mitten.
Eller så gör ni som jag och häller en del av smeten i glassmaskinen och resten i formar i frysen.


Jag smaksatte min glass med tre olika smaker, rabarber- och limesirap, jordgubbssås och choklad.

Jordgubbssås, räcker till 1-2 satser semifreddo (beror på hur mycket rippel du vill ha i glassmeten)
1 liter jordgubbar, i små bitar
1 ½ dl strösocker
½ dl vatten

Lägg jordgubbsbitar, socker och vatten i en kastrull. Låt såsen småkoka tills gubbarna är alldeles mosiga och det har fått en såsig konsistens. Låt svalna och ställ sedan kallt till du blandar ned den i glassmeten.
Gör du semifreddon i en form så häll i den först och häll sedan i jordgubbssåsen och rör runt lite slarvigt.

Till chokladglassen smälte jag ned 100 g mörk choklad till 1/3 av glassmeten, men det blev lite för kraftig chokladsmak för mig även att jag älskar mörk choklad. Nästa gång tar jag nog mjölkchoklad eller en mindre mängd mörk choklad. Kanske till och med en skvätt rom...

Så ta nu och sväng ihop lite glassmet och testa er fram vilken smak ni gillar bäst! Milia hälsar att det går precis lika bra att göra vaniljglass och ösa på mängder av strössel för de som inte orkar trixa med olika smaker. Och jag kan hälsa att det går att toppa vaniljglassen med chokladsås och flingsalt och äta kopiösa mängder ;-)

Enkel chokladsås, 6-8 pers.
1 dl strösocker
1 dl kakao
1 dl vatten
½ krm salt

Blanda alla ingredienserna i en kastrull. Koka upp under omrörning och låt sedan koka tills såsen tjocknat, tar ca 10 minuter. Såsen kan serveras både varm och kall, men tänk på att den tjocknar lite när den har svalnat.

15 kommentarer:

  1. Yoghurt bidrar med lite syrlighet som jag gillar i glass! Alla låter mycket goda!

  2. Vilka underbara glassar du gjort. Får vi komma hem till dig på smakprov? ;)

    Choklad är en given favorit men även din rabarber- och limesirap låter så gott, mums!

  3. våran glassmaskin har också hamnat lite i skymundan på sistone, trist! den där chokladglassen ser ju helt gudomlig ut, för mig finns det inget som heter för kraftig chokladsmak så jag tror den skulle passa mig :)

  4. Vi äter gärna glass hemma hos oss och jag har länge tänkt att jag borde köpa en glassmaskin. Är din glassmaskin bra, tycker du? Låter bra att man inte måste ha serveringskålen när man gör glassen.Dina glassrecept/förslag ser underbart goda ut!

    Kul att du är intresserad av rosévin! :-) Om du inte redan har provat de här så kan jag varmt rekommendera Domaine de Collavery 2011 (nr 2859. En typisk fransk fräsch rosé som passar jättebra som sällskapsvin en ljummen sommarkväll eller till lättare maträtter. Vill du ha ett mer kraftigt matvin är Les Lauzeraies Tavel 2010 eller 2011(nr 2724)en jättebra rosé till tex. buffémat.

  5. Egengjord är glass är så gott. Jag har oxå en glassmaskin men tyvärr används den inte så väldans mycket...

  6. Inget bara bageri på semestern, nu är det glasskiosk som gäller också :-) Mannen har ett monster till glassmaskin och han gör gärna egen glass. Ska tipsa om att använda en del yoghurt också, låter som att det kan ge fin syrlighet till glassen så att det inte blir för sött.

  7. Jag gillar också lite yoghurt i glassen, det är något med syrligheten som blir så gott! Ser hemskt goda ut, båda glassarna. Nu under sommaren skulle jag kunna äta glass flera gånger om dagen, men jag får hålla mig i skinnet lite...

  8. Ja, yoghurt ger verkligen en fräsch smak. Men den jag brukar göra med mjölk i blir precis som mjukglass :-)
    Tant gul, jag tycker min glassmaskin är mycket bra. Den enda nackdelen är att den är stor. Men har man frysblocket i frysen hela tiden så gör maskinen glass på ca 30 minuter. Det är en Philips
    http://remsansbistro.blogspot.se/2011/10/jippie.html
    Tack för rosétipsen!
    Tina, det måste du ändra på ;-)
    Lotta, den där bistron är en riktig kameleont.

  9. Ser mumsigt ut =)
    KRAM!!

  10. Har letat efter ett sådant enkelt recept på chokladsås :) Brukar annars bara värma frysta bär i kastrull och ha som varm sås till glass :)

  11. Mmmm, glass el semi freddo är så gott! Totalfavorit hos mig året om. ÄNnu ingen glassmaskin men med de mängderna jag bälgar i mig är det kan på tiden! :P

  12. Rom, hörde jag rom...? Jag har gott i glassgörartankar hela dagen men hua för att vispa grädde eller äggvita för hand! Ps. Jag har fått ditt mail nu :-)

  13. Mary, investera i en glassmaskin! Inte så bra för figuren, men så gott!
    Moma, klart vi måste ha lite rom i glassen! Men vispa för hand? Näe... Kommer ihåg när vi som barn vispade äggtoddy för hand. Fast vi tyckte visst också att det var värt det.

  14. mmm älskar semifreddo,så himla gott men så älskar ja oxå all sorts glass,låter spännande med limesirap.yummi.

  15. Okej! Tack för information...:-)

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.