Jag lyckades!

7/25/2012

Har ni funderat på vad jag gjorde med alla krusbär jag fick? Jo, det ska jag tala om. Några av dem stoppade jag i ett lass med bullar. Jag brukar aldrig baka bullar, även att mina vänner har kallat mig bullmamma vilket mer syftade på att jag redan som ung (yngre...) gärna syltade och saftade. När det kommer till vetebullar så har vi ingen bra relation jag och bullarna. Jag brukar hävda att jag inte kan baka bullar, för jag känner ingen som har misslyckats med varenda bulldeg hon blandat ihop. Oavsett hur lätt alla säger att det är att baka bullar. Men för mig händer det alltid något. Fram tills nu! Jag hittade ett recept på krusbärsbullar som jag gjorde om en aning (tufft att trixa med receptet, men jag är hopplös...) Fast denna gång blev det så bra. Vi tyckte bullarna blev jättegoda. Barnen petade visserligen bort krusbären, men Berra och jag tyckte de gav en god syrlig brytning. Ni behöver inte toppa dem med toscasmet om ni inte vill för de är goda som de är. Ja, om ni gillar krusbär det vill säga.




Krusbärsbullar (med toscatäcke), ca 40 st
Vetedeg:
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 dl socker
½ tsk salt
2 tsk nystött kardemumma
14 dl vetemjöl (spara lite till utbakning)
1 ägg, lätt uppvispat
1 dl pärlsocker

Fyllning:
100 g smör, rumstempererat
1 ½ dl socker
2 ½ msk vaniljsocker
200 g riven mandelmassa
6 dl krusbär, snoppade och halverade

Toscatopping:
1½ dl hackad mandel
1 dl socker
½ dl honung
½ dl sirap
75 g smör

Smält smöret i en kastrull och häll på mjölken. Låt bli 37°. Smula ned jästen i en bunke och häll över mjölken. Tillsätt socker, salt och kardemumma. Rör ned mjölet och arbeta degen kraftigt 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.
Blanda ihop smör, socker och vaniljsocker i en skål.
Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord och dela upp den i två delar. Kavla ut degen ca ½ cm tjock och bred över smörblandningen. Strö över mandelmassan och fördela ut krusbären. Vik degen från den ena kanten på längden mot mitten och vik sedan över den andra kanten mot mitten. Kavla lätt och skär upp degen i 2 cm breda remsor och gör en knut, eller så rullar du ihop degen och skär upp den i "snäckor". Lägg bullarna i formar  och låt jäsa övertäckta ytterligare 30-40 minuter. Sätt ugnen på 250°.
Pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker. Grädda 5-6 minuter och låt bullarna svalna på galler under bakduk. (Här kan du frysa in dem om du vill)
Lägg alla ingredienser till toscasmeten i en kastrull och sjud ihop ett par minuter. Fördela på bullarna och ställ tillbaka dem ca 2 minuter i ugnen.

 

8 kommentarer:

  1. Knaprig tosca, syrliga krusisar och sött. Kvällssuget har satt in och då är det ibland självplågeri att läsa bloggar. Magen kurrar och skriker efter att få smaka på dessa bullar. Kul att du hittade ett bra sätt att använda dem!

  2. Låter som mycket goda bullar! Och grattis att du lyckades!! Du kan ju :)

  3. Anonym sa...

    Låter riktigt gott! Jag har en krusbärsbuske utanför knuten! Man kanske skulle göra slag i saken? :-)

  4. Gott med blandningen av sött och syrligt och grattis för att du lyckades :)
    Kul att du också har testat med toscatopping på bullarna... våra tog slut i ett nafs här hemma, kram!

  5. Men faktiskt, ibland känns det som om det finns vissa små förbannelser över saker som ska vara "lätta". Lussebullar har jag misslyckats med flertalet gånger, och foccacia.Krusbär äter jag sällan, mest för att de sällan finns att köpa i affären. Men det är ju jättegott!

  6. Fick krusbär av mamma som jag bakade muffins med igår. Jättegott! Bullar är gott men svårt att få tid till det. Muffins är bättre!:)

  7. Förbannelse, var rätta ordet Kim. Nu kanske den är hävd ;-)
    Är fortfarande glad att de blev bra. Och goda!
    Om inte annat får jag göra som Sofie och baka muffins.

  8. Åhh ser supergott ut!!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.