Nu har vi grillat igen

7/20/2012

Det är inte lätt att planera när vädret är nyckfullt. Samtidigt som jag inte vill sitta inne bara för att det hänger regn i luften. Det här var en sådan kväll när jag övertalade alla andra att vi absolut skulle grilla nere på stranden. Vi har haft många dagar under semestern då vi chansat och hittat på saker och klarat oss från regnet i sista sekund. Visst visst, man vet aldrig om det blir tvärtom, men skulle vi stanna inne varje gång regnet ser ut att vara på intåg hade vi inte kommit ut alls. Vi åkte till en liten strand på Öland och precis när vi kånkar alla grejer från bilen börjar det duggregna. Oops! Men eftersom jag lurat ut både min egen familj och en till på stranden, så bestämmer vi oss för att göra som vi planerat. Vilken tur att vi gjorde det, för vilken kväll det blev. För en gångs skull stämde väderprognosen och det uppehåll.


Denna sommar har vi investerat i en ny ihopfällbar grill. Det finns en uppsjö olika portabla grillar, men vi har fallit för de fyrkantiga modellerna. Inga mer engångsgrillar! De går att fylla med kol eller bicketter hemma och sedan ta med. Jag kan verkligen rekommendera att köpa en grill ni kan ta med er och sedan ge er ut och grilla. Finns två stora plus, för det första kommer ni upptäcka en massa nya mysiga picknick ställen och för det andra bli middagarna betydligt mindre pretentiösa.


Vi bestämde lite i sista minuten att vi skulle ge oss ut och grilla så både vi och vårt sällskap behövde fixa ihop något snabbt att ta med. Vi kom därför senare att ha en diskussion om vad som är bäst snabbmarinerat kött eller att grilla korv. Jag har ätit tillräckligt mycket korv i min dagar för att hellre föredra snabbmarinerat kött, men jag får tyvärr säga att skära fläskytterfilé på längden och trä på spett inte blev det bästa kött jag grillat. Fast det slår ändå korven ;-)
Köttet hade fått smak av en av Stubb´s grillsåser, men den var så håll-i-hatten-stark att jag fick blanda ned lite ketchup också. Annars gillar jag deras BBQ sortiment och brukar köpa Hickory bourbon som är god att smaksätta allt från kött till hamburgare och pulled pork med.


En av de stora fördelarna med färskpotatis är att de går snabbare att koka, eller så inbillar jag mig bara det för att de är så goda att jag vill äta dem ofta. Denna gång blandade jag dem med picklad rödlök (1 rödlök, tunt skivad blandas med 1 msk rödvinsvinäger och 1 tsk strösocker), strimlad basilika, parmesan och pinjenötter.


Två saker som jag aldrig tröttnar på att slänga på grillen är majskolvar och halloumi. Köpte vid ett tillfälle någon hemsk förkokt majs som låg vakumförpackad. Den måste ha kokats i sockrat vatten och sedan lagts i citronsyra för att hålla sig länge, för den hade en läskig sör-sur smak. Så köp inte dem om ni skulle fundera på det. Utan grilla färska eller de som finns i frysdisken.

Hinna fixa någon efterrätt var det inte tal om utan Nettan tog med sig vattenmelon som vi åt efter grillmaten. Jag tycker vattenmelon är så oerhört gott, men man får passa på nu medan de bra Fördelen med de kärnfria är att man slipper sitta och kila bort kärnorna mellan tänderna.


Denna gång ville inte ens barnen bada, men med det är det inte sagt att de inte har roligt på en öde strand för det. Jag vet knappt vad de lekte under kvällen, men det fanns bara det naturen har att erbjuda och det räckte.




Det blev verkligen en ljuvlig kväll på stranden, men tyvärr så kommer kylan så fort solen försvinner.
Men vi var ett mätt och nöjt gäng som åkte hem precis när myggen började bli väl påflugna. Även om den svenska sommaren är svårflirtad så blir jag ändå lite småkär i den.


 

11 kommentarer:

  1. Så mysig utflykt ni hade, satt och läste det nu samtidigt som regnet plötsligt öste ner här. Tur ni slapp det på er lilla utflykt :) . Har nu testat din kycklinglasagne med spenat, utsökt! Så imorgon blit det biffarna med ädelost och ljummen sallad. Tur jag kunnat tjuva några recept av dig när min fantasi tagit slut.

  2. Anonym sa...

    Så mysigt fin fina bilder kramar Sofia

  3. Låter som en riktigt lyckad och mysig afton :) Vem kan tacka nej till grillat liksom? Kram och trevlig helg fina!

  4. Majs och vattenmelon är vår familjs favoriter för tillfället, så gott! Vi har också köpt en liten portabel grill, en liten lila klotgrill. Finare än bra, men får duga den här sommaren.

    Kram Malin

  5. Ja, majs och halloumi är mina favoriter också! Och melon går alltid hem :) Så mysigt ni ser ut att ha haft det, och bra av er att trotsa vädret! Tummen upp :)

  6. Det ser ju verkligen för härligt ut! Vi har också tillbringat kvällar på stranden. Och det har bara regnat lite på oss :-D

  7. Ibland ska man ha tur med vädret, och blir det sån fina kvällar är man ju i efterhand glad att man trotsade utsikterna...
    Halloumi, nej du, det tröttnar man aldrig på! Vad vi däremot också tröttnade på var engångsgrillar, så vi har sådan där "grillspann" numera. Helt klart en uppgradering!

  8. Vad mysigt det låter, trist bara med det dåliga sommarvädret men det ska bli bättre nu va har jag hört, hoppas- hoppas!

    Men ni set ut att ha det fint trots allt, härligt!

    Här fullkomligt öste det ner igår natt så nu är det varmt, fuktigt och klibbigt, ganska omysigt faktiskt, fast det brukar gå över snabbt :-)
    Kram

  9. Vad skönt att slippa engångsgrillarna... Vi ska också investera i en portabel grill, det är ett måste! Detser väldigt gott ut, det ni grillat. Grillad majs är så gott!

  10. Låter väldigt mysigt och det ser onekligen vääääldigt mysigt ut där på stranden:)) Nu ska jag söka fram din ärtpesto och bjuda på till grillat ikväll. Min kusin med familj kommer. Hade slängt in en fransyska i ugnn som jag förkokt för att grilla ikväll, men jag är rädd att den blivit för torr. Ett missförstånd med sambon då jag åkte till stranden med tösen... Nåväl, vi får la se hur det går;)
    Träffade ju Helena på Vita Sand oxå, hon brättade om er skaldjursfrossa igår, mmmm så gott! Och hennes ångest inför ostronet, ha ha ha..
    Ha en skön söndagkväll!
    Kram kram

  11. Vilken härlig kväll det blev ändå! Nej, jag håller med dig, de där majskolvarna betackar jag mig för. Ett fullständigt ovärdigt sätt att behandla majs på! :-)

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.