Picknickbröd

7/02/2012

Nu sitter jag här framför min lånedator och har laddat ned Photoshop för 30 dagar så stay tuned för jag räknar med att kunna fortsätta dyka upp här. Här kommer de utlovade bröden som ni ska packa ned i era picknickkorgar. Det hela började med att min lillasyster lade upp bilder på ett berg fina gifflar på Facebook som verkade bekanta. Visst visade det sig att det var mitt recept som hon tydligen fått någon gång när hon flyttade hemifrån  (för länge sedan alltså...), som dök upp. Jag som hade tänkt baka lite inför kommande stranddagar fick nu äntligen fart på bakandet. Så nu när bistron bytt skepnad och svidat om till bageri bakade jag inte bara gifflar utan även pizzabullar. Äter ni inte kött så uteslut det och ta i någon god örtkrydda eller ett par soltorkade tomater eller varför inte oliver. Ta inte för mycket ost bara (låter inte som detta kommer från mig...), men jag lovar den rinner bara ut i så fall.

Jag tycker att när degen jäser så ska ni passa på att koka egen tomatsås för det är lika enkelt som att leta reda på den i bland hyllorna i butiken. Ni finner enklast möjliga recept nedan.
Jag bakade mina pizzabullar i stora muffinsformar då det var det enda i mitt kök som fanns att tillgå. Det är smidigt att ha dem i formar om ni tar med dem på utflyter, men äter ni dem hemma spelar det inte så stor roll. Jag lovar också att de jäser sig stora även om de ser pluttiga ut när de hamnar på plåten.

Pizzabullar, till ca 30 st
50 g jäst
3 dl ljummet vatten
½ dl olivolja
2 tsk flingsalt
2 tsk socker
8-9 dl vetemjöl special

Fyllning:
3-4 dl tomatsås (se recept nedan)
ca 200 g rökt skinka
ca 200 g riven ost

1 ägg, uppvispat
oregano

Lös jästen i vattnet. Rör ned övriga ingredienser och arbeta ihop tills degen är smidig. Låt jäsa övertäckt i 30-40 minuter. Sätt ugnen på 225°.
Ta upp och arbeta degen en stund på mjölat bakbord. Dela degen i två delar och kavla ut degen till två rektanglar ca 45x25 cm. Låt jäsa övertäckt i 15 minuter.
Bred ut 1½-2 dl tomatsås på varje rektangel och fördela strimlad skinka och riven ost jämnt över degen.

Rulla försiktigt ihop från långsidan och skär 12-15 bitar av varje rulle. Lägg dem på plåtar klädda med bakplåtspapper eller fördela bullarna i pappersformar. Pensla med ägg och strö över oregano. Grädda 12-15 minuter, de ska ha fin färg när de är klara. Servera dem gärna ljumma. Förvara i frys eller kyl om de inte ska ätas direkt.

Enkel tomatsås, 3-4 dl
1 gul lök, finhackad
2-3 vitlöksklyftor, finhackade
1 pkt/burk krossade tomater
balsamvinäger
honung
salt och peppar

Fräs löken i lite olivolja i en gryta till den mjunat. Tillsätt tomatkross och krydda så du får en balans mellan sötman i honungen och syran i vinägern. Låt såsen små puttra så länge du har tid, men minst 20-30 minuter.

Här kommer även de goda gifflarna. Oj, så många gånger jag bakat dessa och de är så goda. De har varit med på resor, i båten, på picknick, på bufféer...

Ost- och skinkgifflar, 18 st.
3/4 dl ljummet vatten
40 g jäst
75 g smält smör
3 dl gräddfil
2 + 1 ägg
1 tsk salt
1 msk socker
10 dl vetemjöl special
18 skivor skinka eller salami (ca 2 hg)
18 skivor ost (ungefär...)
sesamfrön

Lös jästen i vattnet. Tillsätt det smälta smöret, gräddfil, 2 av äggen, salt, socker och nästan allt mjölet. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa övertäckt i 30 minuter. Dela degen i tre delar. Kavla ut en rundel av varje del på mjölat bord och sporra/skär den i 6 "tårtbitar". Lägg en skiva skinka (hoppa över det om du inte äter kött) och en skiva ost på varje bit. Och eventuellt någon örtkrydda.

Rulla ihop utifrån och in mot mitten. Böj dem lite och lägg på en pappersklädd plåt. Låt jäsa ytterligare 30 minuter övertäckta. Sätt ugnen på 250°. Pensla gifflarna med uppvispat ägg och strö över sesamfrön. Grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter. Låt svalna på galler.
Gifflarna går att frysa in och sedan tina upp när det är dags för picknick!

14 kommentarer:

  1. Tack för tipset! Gifflar är ju perfekt för alla stranddagar som komma skall... För visst kommer de väl?

    Kram Malin

  2. Så mycket fint du bakat, gillar det där med att bistron har blivit bageri ;)

    Pizzabullar är så gott. Senast jag gjorde så hade jag ajvar relish i så det blev ajvarsnurror istället.

    Gifflar har jag inte gett mig på ännu... kanske dags snart?

    Idag har det varit lite ostadigt men i helgen var det perfekta stranddagar, naturligtvis hoppas vi på fler!

  3. Vad gott med tomatsås i snurrorna med ost och skinka! Och verkligen, koka själv alla gånger. Är nog bland det lättaste man kan göra och det är både billigare och godare än vilken färdig tomatsås som helst.

    Pinsamt för mig att se dina fina gifflar och jämföra med mitt första försök för ett tag sedan. Jag missade ju t.o.m. att böja dem så där snyggt och jag gjorde det mycket krångligare för mig. Suck. Jag får helt enkelt fortsätta titta in i bageriet här och lära mig hur det egentligen ska gå till :-)

    Kram till bagerskan!

  4. Pizzabullar är återkommande i vårt kök och jag håller med du, det är så enkelt att göra egen god tomatsås så jag köper aldrig färdig! Ost- och skinkgifflar har jag däremot aldrig bakat men de såg goda ut så jag bilmärker för senare i sommar!

  5. Pizzabullar har jag inte bakat på länge, men är ypperliga att ha med på picknick! Så fin bild på den fyllda korgen!

  6. åh va gott,pizzabullar har ja velat göra superlänge,och nu har ja börjat diet med nyttigare livsstil så de får nog göra nästa år.men den ser supergoda ut.
    och gifflar,brukade jämnt göra dem,men ja bredde på smör oxå innan ost o skinka,saftigt som bara den

  7. Om jag ändå hade en större frys!

  8. OJ en sån massa gott. Du borde ju öppna riktigt bageri!

  9. alltså, jimmy gillar inte pizzabullar. hur kan man gilla pizza men inte pizzabullar? det är ju bara... konstigt. måste vara för att han inte smakat MINA pizzabullar.

    de där gifflarna låter fantastiskt goda, när bistron blir bageri så är det ju faktiskt helt okej att det regnar lite :)

  10. Gott, gott gott!!! Nu har jag testat pizzabullarna, de var fantastiska. Tänkte även göra gifflarna någon dag. Lagom att baka en sort i taget då man har en liten kille som river hemmet under tiden annars :)
    Kika in i min blogg så får du se resultatet :)
    Sara

  11. Åh så gott det ser ut! Helt perfekt som matsäck till stranden :)

  12. Sjukt snygga gifflar! Och så himla bra att ha i frysen :) Det ska jag passa på att baka en dag när det är dåligt väder.

  13. Anonym sa...

    Jag provbakade dina gifflar igår. Grymt goda! Härligt att ha till fina stranddagar nu när semestern äntligen är här. /Maria

  14. Maria, vad kul att ni gillade gifflarna! Grattis till semestern.

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.