Rent frosseri och total lycka

7/22/2012

Igår ägnade vi oss åt rent frosseri fast ändå inte av den osunda sorten om jag får säga det själv. En orgie i skaldjur har samma positiva effekter på min kropp och själ som en hel spavistelse. Jag har sagt det förut och säger det igen, min sista måltid skulle definitivt vara skaldjursfrossa om jag blev tvungen att välja. Nedsköljd tillsammans med ett par goda bubblor och jag skulle vara redo för domedagen. Så illa var det inte igår, men precis lika njutningsfullt. Efter att jag har jagat personalen i min matbutik och tjatat om kräftor ett tag utan att de kunnat hjälpa mig, så bestämde vi tillsammans med våra vänner Johan och Lena att vi skulle mumsa i oss en massa olika skaldjur.
När vi kom fick vi en fördrink med bland annat Bacardi Torched Cherry i. Har ni smakat den? Jag vet inte hur jag ska beskriva den, liknelserna var många. Romen är smaksatt med körsbär från Barbados som kryddats med växten aloe från Sydafrika vilket ger en mycket spännande smak. Bacardi i Sverige rekommenderar den tillsammans med Coca Cola. Testa vet ja!

Jag som var orolig (ha!) att vi inte skulle bli mätta på skaldjuren hade fixat lite olika tillbehör så som bland annat en Västerbottenostpaj vilket alltid är gott till skaldjur, den går att grädda som småpajer eller en stor som även kan delas i bitar och serveras som snittar om man så vill.
Vi åt även denna lilla goding som kommer bli en återkommande favorit. Jag hade köpt en riktigt mogen getbrie från Naturens Skafferi och toppade den med färska hallon, rödbladig basilika och hallonbalsamico. Åh... Så gott! Hittade inspirationen hos detta fina matbloggarpar.




Jag hade svängt ihop lite bröd under eftermiddagen. Ja, svängt ihop, så enkelt är det. Så pass att du kan sätta barnen på att baka det för det känner jag flera barn som är levande bevis på. Själv rörde jag ihop degen och tog en löprunda medan det jäste. Här hittar ni receptet.
Lena hade gjort en vanlig aioli som vi doppade både bröd och skaldjur i och som tur var en stor laddning för jag skulle bidragit med en ört- och citronaioli, men fick tag på en lite väl nötig kallpressad rapsolja :-(


Vi hade både vanliga räkor och rökta räkor samt lite havskräftor. Lena har lite svårt för musslor och för att retas lite köpte jag varsitt ostron till oss, men hon fegade ur :-) 




Har ni testat ostron? Tycker ni de ser lockande ut? Jag tillhör inte dem som sörplar i mig mängder med ostron och tycker det är en stor delikatess utan tycker mest det smakar som en kallsup.
Bakom ses även en skymt av jordärtskockssoppa som jag kokade.



Jordärtskocksoppa, 6 förrätter
1 gul lök, finhackad
4-5 jordärtskockor, skalade och tärnade
3 dl grönsaksbuljong
3 dl grädde
½ citron, pressad saft
tryffelolja
salt & svartpeppar


Lägg bitarna av jordärtskocka i kallt vatten med några droppar citron så de inte blir bruna.Fräs löken mjuk i smör i en gryta. Tillsätt bitarna av jordärtskockorna och låt dem få lite brun yta. Häll i buljong samt grädde och koka tills skockor är mjuka, cirka 10–15 minuter. Mixa soppan slät med stavmixer och späd mjölk om den är för tjock. Pressa i citronsaft och smaka av med tryffelolja, salt och nymald svartpeppar. Låt koka ytterligare ett par minuter.


Musslor gratinerade med vitlöks- och örtsmör (ca 1 msk smör på varje mussla). Riktigt hallelujagott! Se till att ni har ett gott bröd att suga upp smöret som rinner ut med.


Det blev riktigt mysigt när regnet började smattra mot terrasstaket där vi satt. Johan och Lena har en sådan fin uteplats med en massa klätterväxter så den ser nästan ut som en pergola.
Efter vårt frosseri så spack himlen upp och solen kikade åter fram så vi gör som svenskarna brukar, förflyttade oss snabbt som attan ut i solen och en liten stund till kunde vi sitta ute.

Sedan flyttade vi in i värmen (där Johan tänt en brasa!) och trots alla skaldjur och dess tillbehör blev vi inte mättare än att vi hade plats för lite efterrätt. Frozen cheesecake med färska hallon finns det alltid rum för i magen. Jag tycker dessutom att alla ska passa på att äta hallon i kopiösa mängder så länge det finns färska att köpa lite varstans. När ni ändå frossar hallon se till att ha en fryst cheesecake på lut i frysen!

13 kommentarer:

  1. OMG, där hade jag gärna suttit i pergolan och smaskat med er. Eller nej, jag hade kunnat sitta ute regnet också om jag bara fått smaka lite...
    Jag gillar ostron, i måttliga mängder. Kanske inte så mycket för själva smaken utan mer grejen med det.

  2. Men du, så himla gott. Jag hade mer än gärna suttit med bland er och sörplat. Älskar skaldjur och äter det ganska ofta, men lika gott varje gång. Musslor blir det dock inte så ofta, och inte heller ostron. Rättare sagt, har aldrig ätit musslor.

    Kram Malin

  3. Jag har länge velat testa musslor, men inte vågat för jag är rädd att vi inte gillar det...
    Men jag ska, snart!
    Vad är det för några du använt här, sånna i nät? :D

  4. Herregud, så mycket gott! Skulle gärna sitta med på din "sista måltid":)

  5. Malin, kokta musslor påminner om räkor i konsistensen. Råa (som ostron) är mer som en liten geléklump...
    Lisa, det går att använda dem i nät fast då får man koka dem och sedan gratinera dem. De öppnar sig när de kokats. Nät med musslor kokar jag och äter dem i den såsen. http://remsansbistro.blogspot.se/2010/07/vinkokta-musslor-med-hemmagjord-aioli.html
    Men när jag vill gratinera musslor köper jag frysta, de ligger då i sina skal och är förkokta. Tina och gratinera tills smöret smält.
    Sofie, du är gärna välkommen före min sista måltid :-)

  6. Vilken lyxmat! Skaldjur är det bästa och musslor och krabba är mina favvisar! Och havskräftor så klart! Vad snygg du är på bilden (som alltid). Kram!

  7. Ja det var frossa i dess rätta bemärkelse, ser riktigt yummi ut!!! Det var inte så lätt att göra ärtpesto idag dock, för ärtorna var tydligen slut här hemma, ha ha ha.. Har nämnligen en liten tös som gillar att äta frusna ärtor som snacks;)
    Brödet ska jag definitivt baka, älskar nybakt bröd:)) Men jag hade nog fegat ur på ostronen jag med;)
    Kram kram Anna

  8. Hej! Det var ett rejält frosseri ni var med om, och när jag läser bloggen så blir jag också sugen på en skaldjursfrossa. Så fort röken är färdigbyggd så blir det rökta räkor kan jag lova. /Urban

  9. Det var inget dåligt frosseri :) Ser så fräscht och gott ut!

  10. Wow, vilken afton! Ännu ett härligt inlägg med mycket matglädje. Rom med körsbär låter förträffligt gott!

    Tillbehör kan man väl inte få för mycket av? Det är ju så roligt att göra också. Mycket fint och gott att inspireras av här.

    Kram till dig!

  11. Ser väldigt gott ut!! /Emma

  12. Himmel vilken frossa... ja ska det vara sista måltiden så mmmm vill jag nog också vara med på ett hörn! ;) Den där getbrien just give me! Och efterrätten yum yum yummie!

  13. Jag har aldrig testat ostron men nån gång så kanske... Det ser jättegott ut! Till o med brieosten trots att jag inte är nån speciell ostälskare. Jag ska genast ut o plocka av våra hallon från buskarna och ta vara på! Kram på dig

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.