Tjejmiddag

7/14/2012

Kvällen före vi skulle åka iväg och leva vildmarksliv var jag på tjejträff hemma hos min före detta kollega Elisabeth. Vi var ett gäng tjejer som har jobbat (och några jobbar fortfarande) ihop som träffades för att avhandla lite tjejsnack över god mat. När vi kom fick vi crostini med grön tapenade och pinjenötter samt några var toppade med philadelphiaost och soltorkade tomater. Till detta fick vi en god hallondrink och så lite jordgubbar. Det går inte ställa fram fat med crostini framför näsan på mig. Jag hann ju knappt tugga ur så jag kunde prata... Okej, ni som känner mig vet att det inte är riktigt sant. Finns inget som tystar mig, inte ens med munnen full med crostini ;-) Vi hade en del att prata om som tjejer brukar ha när de inte träffats på ett tag...

Sedan fick vi en mycket god pastasallad med en massa gott i så som bland annat grillad kyckling, bacon och fetaost smaksatt med pesto. Salladen passar både bra som egen rätt och som del i en buffé tycker jag. Och självklart i kylväskan med till stranden!


Krämig pastasallad med kyckling och fetaost, 8 pers.
500 g pasta penne, kokas enligt anvisningar på paketen
2 dl crème fraiche
3 dl gräddfil
1 stor grillad kyckling (500 g urbenat kött), bena ut och tärna köttet
3 paket bacon, à 140 g, strimlat och knaperstekt
1 purjolök, strimlad
2 röda paprikor, i mindre bitar
200 g fetaost, tärnad
1 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald

Pesto:
50 g pinjenötter
1 kruka basilika
1 dl olivolja
100 g parmesanost, finriven (inte på burk)
3 st vitlöksklyftor, pressade/rivna
2 krm salt 

Blanda pastan med crème fraiche samt gräddfil och rör ner peston i pastan. Blanda pastan med kyckling, bacon, purjolök, paprika och fetaost. Smaka av med salt och peppar. 

Pesto: Mixa basilikablad och pinjenötter. Häll i olivoljan, blanda ner parmesanost och vitlök. Smaka av med salt.


Anna hade tagit med sig focaccia som hon toppat med fetaost, soltorkade tomater och rosmarinkvistar. Focaccia är min absoluta favorit bland bröd som brukar serveras på bufféer. Här är mitt recept på det som jag har bjudit på (alltför?) många gånger och som jag vet att flera av er redan testat.

Focaccia, 1 långpanna
50 g jäst
7 dl ljummet vatten
2 tsk salt
½ + ½ dl olivolja
15 dl siktat dinkelmjöl
1 dl urkärnade god svarta oliver alt. soltorkade tomater
150 g tärnad fetaost
2 kvistar rosmarin, repade
1 ½-2 tsk flingsalt

Smula jästen i en bunke. Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt salt, ½ dl olivolja och mjöl. Arbeta degen kraftigt till den känns smidig, den ska vara ganska lös, men slät. Låt degen jäsa under övertäckt i 30– 40 minuter. Sätt ugnen på 225°. Häll ut degen i en pappersklädd långpanna och tryck ut den med mjölad hand. Låt jäsa ytterligare 30 minuter övertäckt. Gör 10-15 hål i degen med ett finger. Ringla över resten av olivoljan och strö över oliver, rosmarin och flingsalt. Grädda mitt i ugnen 25 minuter. Låt brödet svalna lite, skär det i rutor och servera det gärna nygräddat.


Mitt bidrag till middagen blev vita kladdmuffins som jag läskade er med på facebook sidan samma dag. Jag har bakat dessa många gånger på olika vis, både utan att fylla dem och servera bär till, med bär i och som här med både bär i och serverat till. Jag har även vid något tillfälle bakat dem som en enda kaka, men jag minns inte hur lång tid det tog i ugnen då. Originalreceptet har jag hittat hos Söta saker.

Vita kladdmuffins, 14-16 st.
2 ägg
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
100 g smör
100 g vit choklad
2 ½ dl vetemjöl

eventuellt bär eller rabarber att fylla dem med

Sätt ugnen på 200°. Vispa ägg, vaniljsocker och socker. Smält smöret, rör ut chokladen i det och blanda i. Rör ner vetemjölet. Häll smeten i aluminiumformar eller stadiga muffinsformar. Här tryckte jag ned 4 hallon i varje form. Baka i 15-20 minuter.
Servera kakorna avsvalnade eller kalla tillsammans med glass eller vispad grädde och eventuellt bär.

11 kommentarer:

  1. Skojigt med tjejfest, och oftast väldigt smarrigt dessutom. Allt ser väldigt gott ut!

    Kram Malin

  2. Allt ser riktigt gott ut. Jag gjorde faktiskt den här pastasalladen för några dagar sen så det var lite roligt att ni hade samma pastasallad. Jag lägger ut på min blogg snart. Men god var den!!

  3. Vad gott det ser ut! Speciellt de vita kladdmuffinsarna de ser så söta ut - en sån skulle jag inte tacka nej till :)

  4. Låter som en pastasallad som man tom kan lura i barnen! Tjejfest är en riktigt energiboost bara det och så god mat på det = LYCKA!

  5. UNderbart med tjejfester! Brukar alltid bli så mycket god mat, god dryck och härliga skratt!

  6. Så mysigt och så mycket gott!

  7. Låter riktigt trevligt med tjejfest och gott med alla godsakerna. Kladdmuffins lät riktigt gott nom nom.

    Hur känns det nu sista kvällen på semestern? Du har ju njutit till fullo och hittat på en hel del roligheter minsann :) kram fina!

  8. Vad härligt det ser ut! Tjejmiddagar har nog bidragit med några av de härligaste stunderna i mångas liv (så även i mitt) :)

  9. Jag gör ALLTID hemmagjord pesto. När man väl har gjort det en gång så vill man inte köpa färdig någonsin mer!

  10. Tjejkvällarna är de bästa. Energiboost är precis vad de är.
    Pastasalladen var mycket krämig och god. Hemgjord pesto är klart godast.
    Och kladdmuffinsen är farligt goda. Testa dem!

  11. De där kladdkakamuffinsen var toppen. De räddade mig när vi skulle bort på middag för några veckor sedan och jag totalt glömt att jag utlovat dessert. Gick på ett kick och blev supergoda med lite bär och glass. Tackar för tipset/räddningen ;)

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.