Vardagslyx

7/23/2012

Jag tycker det är både skönt och känns lyxigt att få gå bort mitt i veckan. Bara det att slippa laga middag när jag kommer hem efter jobbet och istället få gå bort och sätta mig vid dukat bord är så oerhört fint. Jag tycker i och för sig att det är lika trevligt att själv ha middagsgäster på vardagar. Det är synd att inte fler bjuder hem varandra på middag mitt i veckan och turas om att göra det. Man behöver inte vända ut och in på sig för att laga något avancerat för det kommer ändå kännas lyxigt för dem som blir bjudna i vilket fall. Alla måste äta och då är det skönt att turas om att fixa middagen. Sabina och Joel bjöd hem oss på middag just en vardag, så jag trampade direkt hem till dem efter jobbet. Där fick jag ett glas vin i handen och sedan fick Berra och jag snällt finna oss i att kika på medan de fixade middagen. Vilket de gjorde så bra. De hade tidigare lagt kyckling i marinad, som nu åkte in i ugnen och under tiden lagade de en potatissallad som serverades till. Detta tycker jag ni ska bjuda era vänner på nästa gång ni får besök! Så se till att bjuda hem lite trevligt folk..


Ört- och citronkyckling, 6 pers.
6 kycklingfiléer, tvådelade (i originalreceptet var det kycklingklubbor)
1 kruka persilja
1 kruka timjan
1 st citron, ekologisk
1 dl olivolja
2 msk honung, flytande
Flingsalt, efter smak
Svartpeppar, nymald efter smak

Hacka örterna tillsammans med 2- 3 tsk flingsalt. Lägg det i en skål. Riv skalet från citronen och lägg i. Pressa i saften. Häll olivoljan och honungen och rör om. Gnid in kycklingen med blandningen ordentligt. Marinera i 30 minuter till en timme. 
Sätt ugnen på 225°. Lägg kycklingbitarna och de urkramade citronhalvorna i en form och låt den steka i ugnen i cirka 20 minuter.


Till kycklingen fick vi en mycket god ljummen potatissallad där skivad färskpotatis stekts och blandats med sparris och parmesanost. Till detta fick vi även två olika sorters aioli, en med smak av citron och en som var kryddad med olika färska örter. Så fräscht och gott!


 
Ljummen potatissallad med sparris, 6 pers.
1 kg färskpotatis, kokt och skuren i ca 3 cm tjocka skivor
2-3 färska gula lökar, skivade
250 g sparris, grön, delade på längden
2-3 msk smör
2 msk olivolja
2 dl parmesanost, finriven
Spadet från kycklingen
Flingsalt, efter smak
Svartpeppar, nymald efter smak

Hetta upp smör och olja i en stor panna och bryn potatisen i omgångar. Rör inte så mycket utan låt skivorna få en knaprig stekyta. Salta och peppra. Lägg åt sidan. Bryn lök och sparris lätt. Blanda i potatisen i pannan. Salta och peppra lite till. Häll i spadet från kycklingen och låt det fräsa ihop en minut. Blanda till sist i parmesanosten och strö lite på toppen.


Till efterrätt fick vi banoffee pie fast med hallon istället för bananer. Det är alltid så gott!  En kaka som jag tror alla älskar. Jag tröttnar i alla fall aldrig. Här hittar ni recept på det så ni kan passa på nu när det finns färska hallon!

Tack för en mycket god och trevlig kväll! Ska vi säga samma tid nästa vecka? ;-) 
 

10 kommentarer:

  1. Inte illa att bli bjuden på detta en vanlig måndag, lyx är ordet. Visst är det trevligt med bjudningen mitt i veckan, jag tycker faktiskt inte ens maten behöver vara det viktigaste då. Det räcker gott och väl med antingen köpemat, eller färska frallor. Bara man träffas. Varje gäng det skett säger vi att det måste vi göra om snart, tyvärr drar det alltid ut på tiden mellan gångerna ändå.

    Kram Malin

  2. Åh vad gott det ser ut.
    Den ljumna potatissalladen måste jag prova.
    Har lyxen att ha två sådan här bjudningar i veckan där jag får sätta mig vid dukat bord.
    Härligt!

  3. Anonym sa...

    Åhh ser gott ut. Håller med fram för fler middagsbjudningar mitt i veckan trevligt och lyxigt kram Sofia

  4. Jag håller verkligen med dig, visst borde man göra så oftare - att bjuda hem varandra till vardags och strunta i om det är lite damm i hörnen...

    Den här middagen känner jag igen! Har gjort nästan exakt samma fast med helstekt citronkyckling i ugn och så ljummen färskpotatissallad med parmesan och sparris där jag tog tillvara spadet från kycklingstekningen. Visst är det gott! Har nog ramlat på samma recept som ditt värdpar och vi har båda skruvat till det och gjort på "vårt sätt".

    Hoppas det inte är alltför jobbigt att semestern är slut, sommaren är ju inte det i alla fall :-)

    Kram!

  5. Instämmer med dig! En period synkade vi vardagsmiddag med några vänner i alla fall ett par tre gånger i månaden. Men sen när vi flyttade så tappade vi bort det. Det förgyller verkligen vardagen. Jättegod middag ni blev bjudna på.

  6. Håller med! Klart man borde bjuda hem varandra mer på vardagar. Hade vi bara haft lite mer plats så hade jag gärna gjort det.
    Maten ser ju supersmarrig ut! Verkligen vardagslyx!

  7. Det var verkligen vardaxlyx det där!!

  8. Sabina sa...

    Underbart att ha så trevliga vänner hemma mitt i veckan! Vi gör det snart
    igen!!

  9. Men alltså, jag ÄR verkligen den enda i denna värld som ännu inte smakat banoffee-paj! Ska hålla utkik efter den här innan vi åker hem, det är ju s-k-a-n-d-a-l annars.

  10. Ja, vardagslyx är det verkligen. Måste lyxa till det oftare.
    Sabina, tack för en trevlig och god middag! Vi ses självklart gärna igen :-)
    Charlotta, shame on you. Bättring! ;-)

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.