Ännu en buffé...

8/22/2012

Jag älskar att både laga olika rätter till bufféer och att äta buffémat. Det finns bara en sak jag inte klarar av med bufféer och det är när det gäller dem på restauranger när det slängs en massa mat för att folk tar till sig mer än de orkar äta upp. Skäms och så slutar ni med det bums!

Här kommer äntligen resten av buffén lillasyster och jag bjöd gästerna på i fredags. Som ni vet hade vi först lite enkla smördegssnittar tillsammans med bubbel i glasen. Jag fick frågan om jag hittat något prisvärd champagne och jag kan ärligt säga att jag är mer bevandrad bland de övriga mousserade vinerna. Den champagne vi drack fick vi av min svärmor och med sitt pris på under 200, så tycker jag det var prisvärt och gott till snittarna. För just vad som är gott är så individuellt beroende på vad ni gillar för sorts vin. Jag föredrar hellre torrare viner framför de med aningen sötma. Och givetvis också vad ni serverar till. Det finns många bra mousserade viner runt 100-lappen och vill ni ha känslan av champagne men tycker de är för dyra så köp någon crémant (exempelvis den här).
När alla sedan var sugna på kräftor så dukade vi upp en buffé med olika pajer, varianter på kallskuren skulle man kunna säga, varm brietårta, färskostar, miniknäcke (Wilmas och Yngdens) och så bakade jag focaccia (bästa buffébrödet). Vi var 12 vuxna och 5 barn, men vi fick en del mat över så buffén hade räckt till i alla fall 4 personer till, fast å andra sidan åt barnen även färdiggrillade kycklingklubbor och revben. Alla gäster åt kräftor även om intaget varierade från 1 kräfta till 1 kilo... Så här såg vår buffé ut.




Ni som känner mig vet redan vilken osttok jag är. När det kommer till dessertostar har jag nog inga begränsningar. Kall brie tillhör dock inte någon favorit då jag tycker osten är aningen mesig, men varm är den en helt annan sak. En varm brietårta (camembert fungerar minst lika bra) går att toppa med en massa olika godsaker så som torkad frukt och blandade nötter, valnötter, honung och färska fikon och färska hallon, basilika och hallonbalsamico. Denna gång valdes en tomatsalsa.

Varm brietårta med tomatsalsa, 10 bufféport.
500 g brie
250 g cocktailtomater, tärnade
3-4 kvistar basilika, bladen strimlade
lite bladpersilja
2 msk olivolja
1 nypasocker
salt & svartpeppar

Sätt ugnen på 200°. Lägg brieosten i en ugnsfast form. Blanda tomaterna med oljan och örterna. Salta och peppra. Lägg tomatröran på brietårtan och ställ in i ugnen i 10 minuter. Brietårtan skall bli riktigt mjuk och krämig, så tryck lite på den så den känns mjuk.

Här är en av de enklare buffé/tapasrätterna, men ändå sååå god. På fatet ses (till ca 15 bufféportioner, beror lite på antalet sparris stjälkar): 3 knippen med färsk sparris, ~2 hg lufttokad skinka (1 skivar runt varje sparrisstjälk) och 100 g finriven parmesanost. Rätten går att servera både kall och gratinerad, men vi åt den kall.

Den här rätten blev riktigt uppskattad på buffébordet. Jag trodde först att jag varit för frikostig med vitlöken i olivröran, men det lyfte verkligen röran ihop med kalkonbröstet. Helt klart en ny bufférfavorit hos mig!

Rökt kalkon med olivröra, ca 10 bufféport.
300 g rökt kalkonbröst
2 dl urkärnade gröna oliver
2 vitlöksklyftor
½ dl olivolja
1-2 msk färsk timjan (repade blad)
½ tsk salt

cocktailtomater
färsk timjan

Börja med olivröran så den får dra en stund. Mixa oliver, vitlök och olivolja till en slät röra. Smaka sedan av med timjan och salt. Fördela skivorna av kalkonbröst på ett stort fat. Fördela klickar av olivröra på skivorna och klyftor av cocktailtomater. Strö över lite färsk timjan.


Här är de olika pajerna vi serverade och det slumpade sig så att alla var vegetariska vilket passade bra tillsammans med kräftorna och det andra. Även här märks det att både jag och syrran är glada i ost...

Pajskal, till 1 paj
150 g kylskåpskallt smör
3 dl vetemjöl
1-2 msk kallt vatten

Sätt ugnen på 225°. Arbeta ihop smöret med mjölet till en smulig massa. Tillsätt vatten knåda ihop till en deg och tryck ut  i en pajform. Ställ in i kylen i 30 minuter eller i frysen 5 minuter. Nagga botten med en gaffel. Förgrädda pajskalet i 10 minuter.

Oliv- och tomatpaj
1 sats pajskal
1 dl svarta oliver
½ dl soltorkade tomater, strimlade
några blad basilika
225 g riven vällagrad ost (vi tog prästost)
3 ägg
1 dl vispgrädde
½ tsk salt
1 krm svartpeppar

Fördela oliver, soltorkade tomater och basilika i pajskalet. Vispa ihop riven ost, ägg, grädde och kryddor. Häll i pajskalet och grädda 25-30 minuter.


Ruccola- och fetaostpaj (längst fram till höger)
1 sats pajskal
1 rödlök, skivad och som fått svettas lite i i en panna med smör
1 ½ riven vällagrad ost (vi tog prästost)
150 g fetaost
2-3 kvistar basilika, bladen strimlade
70 g ruccola
70 g pinjenötter, rostade (en del av dem användes till peston i squachpajen)
1 vitlöksklyfta, finhackad
3 ägg
3 dl vispgrädde
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Fördela den lättstekta löken i pajskalet, den rivna osten och häften av fetaosten. Fördela sedan basilika och ruccolan över. Vispa ihop äggstanningen och häll över alla grönsakerna i pajformen. Strö över resten av fetaosten, pinjenötter och hackad vitlök. Grädda i 30-35 minuter, tills pajen fått fin färg.


Squashpaj (ses längst bak)
1 sats pajskal
2 kulor mozzarella à 125 g, skuren i tunna skivor
4 msk grön pesto (har du ingen, så mortla ihop basilka, vitlök, olivolja, salt och rostade pinjenötter. blandade sedan med finriven parmesan)
3 ägg
2 dl mjölk (det går med grädde också, men mozzarellan gör pajen lite krämigare)
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 liten squash, tunt skuren/hyvlad med osthyvel

Fördela mozzarellaskivorna i pajskalet.Bred ut peston över osten. Vispa ihop ägg, mjölk samt kryddor och häll över. Fördela squashskivorna över äggstanningen. Grädda i 30-35 minuter, tills pajen fått fin färg.



Pappa hade fixat girlanger och ballonger som han pyntade altanen med. Det blev så mysig att vi knappt vill ta ned det igen. Kanske ska slå till med ännu en kräftskiva till helgen. Kommer ni i så fall? :-)

Hattar till alla hade han så klart också sett till att det fanns. Syrran och jag blev snyggare än någonsin.


Till efterrätt hade lillasyster bakat rice krispiestårta, vilket är en av de godaste tårtor jag vet. Det går att variera smaksättningen utifrån säsong, men så här års är det synd att ha något annat på en svenska bär.

Rice Krispies-tårta, 12 bitar
Marängbottnar
4 äggvitor
2 dl socker
3 dl Rice Krispies

Smörkräm
4 äggulor
1 dl strösocker
1 dl vispgrädde
1 msk mjöl
100 g smör
smaksätt eventuellt med juice från 1 citron

3 dl grädde, vispad
blandade bär eller inlagda mandarinklyftor eller hackad daim


Vispa äggvitor till hårt skum. Vispa ned sockret och  rör sedan försiktigt ned Rice Crispies. Bred ut smeten i en bakpappersklädd långpanna eller gör som vi och bred ut två rundlar (lika stora som ditt tårtfat) på bakplåtspapper. Grädda i 125° längst ned i ugnen i 1 timme och 30-40 minuter.
Blanda allt utom smöret i en kastrull. Låt sjuda under omrörning till en jämn och tjock smet (det tar bara några minuter). Klicka i smöret och rör krämen slät.

Har du gjort bottnar i en långpanna delar du marängbotten i två halvor. Bred ut smörkrämen och ett litet lager grädde på den undre bottnen. Lägg den andra marängbotten ovanpå och täck med vispad grädde. Garnera med valfria bär eller hackad daim.

Milia fick en Tingelingklänning av kusinerna och snabbt svidade hon om. Så numera pratar hon om sig själv i tredje person. "Tingeling tycker...", "Tingeling vill ha..."

17 kommentarer:

  1. Fy på dig! Inte kan du lägga ut så mycket gott så här sent på kvällen. Är ju så hungrig efter att bara ha ätit en äggamacka till kvällsmat. Allt ser galet gott ut!

    Kram Malin

  2. Herregud, så mycket gott! Älskar ju pajer!!

  3. Klart vi kommer! Jag kan komma bara för pajernas skull, låter ju jättegoda allihop!

  4. Ruccolapaj är så gott.
    Vilken härlig blandning av buffe mat :)

  5. Oj, oj, så mycket gott!

  6. Wow vilken buffé, gen ;-) du är grym på att duka upp godsaker och nu sitter man och dreglar över tangentbordet igen... Men du, nästa gång det är mat till 4 personer till så bara ring så kommer jag ;-)

  7. Du är ju bara otrolig med allt gott du gör! Jag bara älskar ju buffé och pajer :). Får nog ta och kolla om inte du kan hjälpa mig med veckomeny när vi kommer hem från Mallorca. Blir till att lusläsa din blogg och bara suga åt sig av alla smaskiga recept :).

    Ha det gott
    Sara

  8. Att läsa din blogg innan lunch är en sann apetizer:) Ska testa både den varma ost-tårtan o squashpajen.. Har tillgång till egenodlad squash och nya recept är en fröjd! Tack snälla!

  9. åh, så mycket gott! vad duktig du är, jag blir alldeles hungrig här :) men jag tror inte att någon av gästerna gick hungrig hemifrån den där buffén!

    och kall brieost är ju det som jag saknar mest, jag tycker mest om mesiga ostar ju, haha. har redan sagt till jimmy att det ska finnas en brieost och tuc paprika-kex här hemma när jag kommer hem från BB, det spelar ingen roll om resten av kylen är tom bara det finns brie ;)

  10. Mums! Buffemat är toppen. Liksom du blir jag tokig på människor som slänger mat. I skolan läxar jag uåå elever som kan ta tio fiskpinnar och sen slänga nio under förevändningen:Det var inte gott! Då blir jag den arga fröken...

    Kul att vara lite i hatten ibland. Kram!

  11. Buffe is da thing verkligen, love it vännen! Paj, brie kall eller varm mmm och den där rice krispiestårtan heaven :)

  12. Ajamen, harrejisses!!! Skojar du, klart vi kommer!

  13. Tack allihop, vad ni är gulliga! Så ta nu att testa några av rätterna vet ja´!

  14. Åh vad duktig du är. Allt ser jättemumsigt ut.... :)

  15. Oj den där brietårtan ser riktigt god ut och kan nog bli en gäst på vår kräftskiva här i september.
    Trevlig helg. Lena

  16. Åh vilka pajer. Vill prova alla! Jättebra tips till kräftskivan jag ska göra pajer till :) Och brieosttårtan måste jag testa. Har aldrig vågat att göra fastän så många sagt att det är så gott... Och den andra tårtan! Som vanligt vattnas det i munnen när jag läser din blogg :) Ha en trevlig helg!

  17. Oj, så mycket godsaker, jag tror jag svimmar (inte minst lila Tingeling)! Trevlig helg på dig!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.