En galen trädgårdsfest

8/30/2012

Nu ska jag äntligen försöka sammanfatta dagen igår, som ni sett skymtar av på Facebook och på lite andra håll. Det blev en helt galen dag igår! Jag som skämtsamt sa att jag bakat vinnarkakan och så går jag och vinner! Ja, eller kakan ska jag väl säga. För er som inte vet vad vi pysslade med så var det nämligen så att P4 Kalmar firade sin 35-årsdag på ett alldeles speciellt sätt. De hade bjudit in till kakfest i direktsändning i Martin Nilssons trädgård och bjudit in ett gäng kakmonster. Jag var självklart inte sen att haka på. Martin kokade en underbar soppa i sin Per Moberg designade Muurikka och bjöd alla på, för det behövdes grundas lite innan vi gick loss på kakorna...

Kvällen före hade jag tipsat min kollega Anastasia om kakfesten som efter sitt kvällspass (framåt si så där 22:30) gick hem och började baka macarons!! Jag har själv varit med när hon har bakat och vet att det inte går att svänga ihop dem på en kafferast. På hennes fina blogg finner ni lite fler bilder från gårdagen. Tycker dem med mannen som kommer in och får soppa så fint fångade att alla verkligen var välkomna in i Martins trädgård.

20 eller om det blev 21 sorters olika kakor skulle juryn smaka sig igenom och som ni ser fanns det gott om fina småkakor. Jag smakade på mååånga, men dock inte alla. Det var några kakor som dock stack ut ur mängden och då är jag inte alls partisk (ha ha...).

Anastasias macarons är alltid ljuvliga, men de här var nog de godaste hon någonsin bjudit på. Tänker er en fyllning med dulce de leche och en knäckig kant med smak av mandel och farinsocker. Ja, ni förstår ju själva... De fick ett hedersomnämnade i tävlingen, tog silverplatsen kan man väl säga!

Två andra av mina fina vänner kom också på kakfesten med varsitt bidrag. Anna hade med sig fantastiskt goda chokladbiscotti med en precis perfekt hint av lavendel i (känn ingen press... vi är bara mååånga som väntar spänt på ett recept). Anna gjorde en så snygg entré i programmets sista kvart och hann lämna över sitt bidrag till juryn i grevens tid. Och inte nog med det så klev hon rakt in i direktsändning och fick en mikrofon under näsan. Ja, hon såg lite paff ut :-)
Helena kom med sina kolakakor som faktiskt redan har kammat hem första platsen i en kaktävling! Och de är de godaste kolakakorna, ever! Inne hos Helena finner ni ännu mer bilder...



Sist men inte minst har vi mitt bidrag! Jag bakar nästan aldrig småkakor, just för att jag älskar alla sorters småkakor och det finns nästan ingen hejd på mig när det kommer till ätandet... Därför hade jag inget ess i skjortärmen jag kunde dra fram utan jag gav mig på att experimentera lite. Vilket resulterade i att jag råkade ha i dubbel mängd florsocker :-O och vem vet det kanske var just det som gjorde att kakan vann. Eftersom jag inte hade något namn på min kaka, då jag på allvar inte trodde jag skulle vinna (kaxig är jag alltid, fast bara med glimten i ögat ifall jag upprört någon). Radion döpte min kaka till Emmys onämnbara eftersom de inte ville köpa mitt egna namn, vinnarkakan... Men kakan har nu fått namn efter sin goda smak. Vill ni smaka mina kakor, men inte orkar baka dem själva, så får ni pallra er till Kalmar och ta en fika på vårt Länsmuseum där den kommer att serveras!

På bilden ses mitt fina pris, bortsett från den stora äran, en radiofågel i frostat glas. Den står nu i mitt köksfönster bredvid min lilla miniradio.

Sega citronkakor eller Vinnarkakan, ca 40 st. om ni gör dem stora som jag
200 g smör
3 dl florsocker
60 g mandelmassa, finriven
1 tsk vaniljsocker
1 nypa vaniljfrön (finns på burk)
2 ekocitroner eller 1 vanlig, finrivet skal
3 ½ dl vetemjöl

1 ägg
½ dl strösocker
½ dl citronmarmelad

Sätt ugnen på 200°. Rör ihop smör och florsocker. Blanda ned mandelmassan, vaniljsocker, vaniljfrön (om du har uteslut annars) och rivet citronskal. Rör sedan ned mjölet och blanda till en smidig deg. Forma degen till två rullar 3-5 cm i diameter, beroende på hur stora kakor du vill ha (de får dubbelt så stor diameter efter gräddning). Sno in rullarna i plastfolie och låt dem vila i kylen i en timme. Pensla rullarna med uppvispat ägg och rulla dem i strösocker. Skär dem i 1 cm tjocka skivor och lägg på pappersklädda plåtar. Lägg en liten klick citronmarmelad i mitten på varje kaka. Grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter. Dra av bakplåtspappret med kakorna på från den varma plåten och låt dem svalna lite innan du flyttar dem.

15 kommentarer:

  1. Stort grattis fina Emmy! Vilken härlig kakfest alltså, underbart! :) De där macaronsen skulle jag lätt kunna smälla i mig några stycken av (när ingen ser....) och dina citronisar mmmm yummie! Tur att jag inte var med, annars hade jag fått springa hem efter att ha ätit upp allt ;)

  2. Vilken bra sammanfattning på gårdagens kakfrosseri! Som sagt alltid lika roligt och inspirerande när du drar mig på dina äventyr! Du var verkligen en värdig vinnare, dina citronkakor var supergoda! ;-) Stor kram!

  3. Grattis! Dina kakor ser och låter mycket goda! Vilken rolig dag :)

  4. Där skulle jag varit med!! Vad härligt och vad massa goda kakor. Grattis!!
    Dina kakor verkar jättegoda. Vad flitigt av Anastasia att baka macarons mitt inatten!!

  5. Men shit så roligt att du gick och vann också! Utöver allt det andra roliga med hela evenemanget. Verkligen kul grej att köra kakfest i en vanlig privatpersons trädgård.

    Kanske nya schyssta frillan övertygade juryn också :-)

    Trevlig helg och kram!

  6. Grattis! Vad mycket roligt du är med på!
    Här uppe är det, sommartid, vanligt med kruskalas där man dukar upp hur mycket kakor som helst. Själv har jag aldrig tagit mig iväg på något sådant event, men det kanske bli kakgumma av mig också. :)

  7. Tjingeling!!
    Nu har jag lagt ut receptet här http://www.ekenasliv.se/2012/08/pa-allman-begaran/
    Tack snälla du för bilderna:))
    Ja men gissa om jag blev paff eller!! Kändes som att jag höll på att trilla baklänges och jag bara ryggade tillbaka då jag trodde att mikrofonen skulle anfalla mig, ha ha ha. Kan bara tänka mig hur överrumplad jag såg ut. Inte så van i mediabruset precis;)
    Imorgon är man väl med i bonus weekend skulle jag tro:)
    Ja, här går det undan du;) Det är en ganska "enkel" konstruktion egentligen. Lite reglar och sn är resten fösnter. Takets alla lutningar var nog den största utmaningen för snickarna:)) Men det blir preciiiiiis som vi tänkt oss.
    Nu återstår allt arbete på insidan, isolera, dra kablar, sätta tak, lägga golv och panel på de få väggar som finns.
    Hoppas du får en fin fin helg nu vännen!
    Kram kram Anna

  8. kajomida sa...

    Grattis!

    Jag ser många kakor som jag känner igen sedan jag var liten, kul att de hänger med än ;-) Det fattas nog bara mandelflarn, kokoskakor, spritsade nötkakor och sandkakor... mmmmmmm jag blir så avundsjuk, för det som vi kallar kakor, gör man här i Tyskland bara till jul - och kallar det då Weihnachtskekse = julkex ;-) Det som finns att köpa annars i bagerierna är stora grejor som jag bruka säga räcker till fyra svenskar - och lika stora är även "bullarna"...

    Trevlig helg och njut av segern!

  9. Grattis
    och vad mycket goda kakor

  10. Men vad kul!! Grattis! Och kakan ser ju jättegod ut. Måste jag baka och testa. För, det kan dröja ett tag innan jag kommer till Kalmar. Och så länge vill jag nog inte vänta.

  11. Grattis, än en gång! Och citron i, då faller vi också!

  12. Vad roligt, HURRA!!

  13. Grattis Smulan!! Hasta luego!

  14. Vilket kakkalas! Grattis till vinsten :)

  15. Tack alla! Det känns helt galet om än väldigt roligt :-)

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.