En ny bekantskap

8/06/2012

För någon vecka sedan köpte jag för första gången i hela mitt liv hem en kålrabbi. Jag tycker om att handla hem grönsaker jag aldrig testat för att vidga mina vyer i grönsaksdisken. Jag slängde då ut en förfrågan på Facebook om någon visste vad jag skulle hitta på med denna grönsak. Det verkade inte som det är den mest flitigt använda grönsak i de flesta kök om jag säger så... men ett par fina tips kom in. Bland annat tipsade Amy om ett recept på kålrabbigratäng hon hittat i en tidning. Kålrabbi tycker jag smakar milt av kål och gratängen blev som en potatisgratäng fast med mer smak. Täcket med knaprigt bröd och ost gjorde den ännu godare tycker jag, så gör gratängen i en form som är lite vidare så du får plats med mycket knaprigt täcke. Jag har faktiskt en till kålrabbi som jag inte har gjort någon med ännu, så vi får se vad jag mer testar.

Tillsammans med gratängen åt vi lättkokta sockerärtor och lammkotletter som jag kryddat med vitlök och rosmarin. Fräste ur pannan med en skvätt rödvin och lite fond samt lade i ett par klyftade cocktailtomater.


Knaprig kålrabbigratäng, 4-6 pers.
600 g kålrabbi, skalad och tunt hyvlad
1 knippe gräslök, hackad
1 knippe bladpersilja, hackad
1 tsk flingsalt
1 krm svartpeppar
3 dl vispgrädde
2 skivor bröd, i tärningar
100 g parmesanost, grovt riven

Sätt ugnen på 225°. Varva kålrabbiskivorna med salt, peppar och nästan alla örtkryddorna i en smord ugnsform. Häll över grädden. Grädda mitt i ugnen 30-35 min. Ta ut gratängen och höj värmen till 250°. Blanda brödtärningarna med parmesanosten och resten av örterna. Strö blandningen över gratängen och gratinera mitt i ugnen 10 minuter.


Använd gärna en vidare form än jag gjorde så gratängen blir lägre och mer knaprigt täcke får plats på toppen.

14 kommentarer:

  1. Jag har nyligen provat kålrabbi jag också och gillar det verkligen. Jag har haft den rå i både fransk potatissallad och vanliga sallader (gärna kombinerat med morötter). Mycket gott!

  2. Kålrabbi låter som ett ämbete, visst gör det? ;o)
    Har inte heller ätit det innan. Visst har jag hört talas om det, men inte mer än så. Gratäng med grädde låter gott, absolut!

    Kram Malin

  3. Naturell i tunna skivor med salt, bara den är färsk o knisprig, fint som tilltugg/snacks

  4. Kålrabbi är något jag aldrig testat, men denna gratäng ser ju mumsig ut! Och att vidga sina matvyer är ju inte helt fel så detta recept bokmärker jag. Tackar!

  5. Så kul att du testade det. Tycker gratängen blev härligt gräddig när jag gjorde den. Annars är det gott att äta kålrabbi skalad som den är... gott och krispigt!

  6. Åh, något av det värsta med att vi varit tvungna att minska ner kylutrymmet är just det där att man inte kan handla mer än det man absolut måste ha... Inte längre kan tänka att "det där såg gott/spännande ut - det ska vi köpa till senare", suck. Finns en stor risk att herr M. snart tar vägen förbi ElosGigantos och investerar i en ny (stor) kyl igen...

    Tycker gratängen låter riktigt god, parmesanost är ju en perfekt smakhöjare. Kålrabbi har vi haft i soppa några gånger, och även rå i sallad.

  7. Hungrig som jag är så kurrar magen min helt galet nu!!! Ser supergott ut! Spännande, kålrabbi, nä det har jag aldrig testat.
    och du club sandwichen, mmmmmmmmmm
    Ha en fin tidag!
    Kraaaaam

  8. kajomida sa...

    Här i Tyskland äts kålrabbi gärna stuvad ungefär som vi i Sverige äter stuvade ärtor och morötter som *sås* till korv eller färsbiffar osv. Muskat passar bra som extra krydda.

  9. Jag tycker det låter som en tyskjudisk präst, men så är jag ju religionslärare också. Kålrabbi! Har aldrig ätit det tror jag. Spännande med nya smakupplevelswr - tack för tipset! Kram!

  10. Här kom det en massa bra tips! Tack allihop.
    Visst låter kålrabbi lite kul. Kanske något att sträva efter att bli :-)

  11. Fördelen med att ha varit borta från bloggvärlden en tid är att man har en aldrig sinande ström av underbara recept att frossa i när man kommer tillbaka. Här är det minsann som vanligt=GOTT GOTT GOTT. Lutar åt att man blir en Remsan stalker igen.

  12. Ett till recept jag måste testa!
    Jag fick en kålrabbi på köpet när jag handlade på torget förra året. Hon sa att jag måste prova eftersom jag aldrig gjort det. Jag skivade den tunt och barnen åt den rå som sallad eller som snacks faktiskt. De gillade det jättemycket!

  13. Ser både vackert och gott ut : ) Heja Remsan kramar Sofia

  14. Ha ha, Gun du får gärna vara en Remsan-stalker!
    Ansibecki, jag är förvånad när jag läser kommentarerna att jag inte smakade kålrabbin rå. Jag äter alla andra rotfrukter råa när jag håller på att tillaga dem.
    Tack Sofia gulliga du!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.