Sommarmiddag

8/01/2012

Som ni vet har jag min semester bakom mig, men jag försöker utnyttja varenda ledig sekund för att njuta av sommaren. Så även denna kväll när våra vänner bjöd in till middag. Det är detta jag älskar med sommaren att alla middagsbjudningar känns så mycket mer spontana och enkla. Jag erbjöd att ta med mig någon drink och lite plockmat vi kunde mumsa på innan middagen. Inte så förvånande val för att komma från mig ;-)


Jag hade hittat minimozzarellakulor (det är sällan de finns i min butik) som träddes på pinnar tillsammans med basilika och hallon. På dessa ringlade vi hallonbalsamico. Jag tog med mig lite krusbärschutney som vi klickade på kex med skivor av chèvre på, vilket visade sig passa mycket bra ihop. På fatet ses även galiamelon och barnens favorit, kalkonsalami.


Drinken blev som en variant på mojito smaksatt med hallon. Mojito tycker jag är en bra grund för sommardrinkar och sedan är det bara att muddla ned lite bär efter säsong som extra smaksättning.

Hallonmojito, 1 glas
½ lime, i 3 klyftor
5 isbitar, krossade
5 hallon
5 myntablad
5 cl Bacardi Razz
15 cl  Sprite

Pressa saften ur limeklyftorna ned i ett högt glas och lägg i klyftorna. Lägg i is, hallon och myntabladen. Mosa bären och myntan med en sked eller slev. Slå i Bacardi och fyll upp med läsk.


Linn och Martin hade fått en flaska prosecco av ett par vänner som varit på semester i Italien som vi provsmakade. Den var verkligen mycket god.
Medan Martin sedan riggade grillen sattes Berra i (slav-)arbete. Han fick det fina nöjet att skrubba potatisen. Vad vi tjejer gjorde? Sippade drinkar på altanen :-)

Martin blandade även daiquiri och bjöd oss på. Jag var snäll och gick ned till Berra och höll honom sällskap, så medan han slet solade jag lite med huvudet vilande mot poolen.

Daiquiri, 1glas
5 cl  mörk rom
3 cl pressad limejuice
2 cl sockerlag

Skaka ingredienserna tillsammans med mycket is. Servera i kylda glas med sockrad kant.



Till middagen hade Linn köpt en bit färsk laxsida som hon kruddade med flingsalt, peppar, dill, rosmarin, basilika, salladslök och citron i skivor. Hyvlade till sist över lite smör, svepte in den i folie och grillade den. Beroende på hur het grillen är, men räkna att det tar 20-30 minuter innan laxen är klar. Den blev sååå god, nästan som ångkokt.


Tillsammans med laxen fick vi fint skrubbad :-) kokt potatis slungad i färska örter och en romsås. Vi serverades även en god sallad som bestod av plocksallad, chèvre, torkade tranbär, rostade pinjenötter och honung.

Jag hade hittat ett mousserat rosévin bland det tillfälliga sortimenten på gröna skylten som vi testade. Vinet var gott, men det bleknade tyvärr i jämförelse med proseccon vi drack tidigare.

Till dessert hade Linn bakat en marängbotten som hon toppade med en blandning av vispad grädde, jordgubbskesella och limecurd samt blande bär och mynta. Yummie! Marängtårta är sommarens absolut bästa desserter.





10 kommentarer:

  1. Allt ser så fint och gott ut! Hallonmojito måste bara vara så gott!

  2. Vilken afton, igen! Förstår att det är lätt att hålla kvar semesterfeeling med såna bjudningar. Det verkar inte bättre än att jag får bjuda hem dig på middag så att du kan ta med "något" att äta och dricka innan maten. En Remsandrink känns som ett måste!

    Kram till dig, särskilt som du är så snäll och håller Berra sällskap när han skrubbar potäter :-)

  3. Alltså de där två verkar bjuda in till hyvens middagar! Du har inte funderat på att hyra ut dem? Typ till högstbjudande? ;-)

  4. Ojoj, så mycket smarrigt!

  5. Men guuud så mycket gott!
    I kväll blev vi snabbinbjudna på kräftskiva. De ursprungliga gästerna hade fått förhinder. Tur för dem att vi kunde komma på så kort varsel... ;o)

    Kram Malin

  6. Så mycket gott! Klart man ska passa på att njuta av alla sommarstunder som går! Det går ju så förbaskat fort! Hoppas på en lång och härlig höst!

  7. Hovkonditorn, hallonmojito är snäppet bättre än vanlig :-)
    Lotta, visst är jag snäll! Berra är lyckligt lottad ;-) Remsan drinkar är det alltid läge för! Jag kommer alla gånger om du bjuder in!
    Helena, visst är de grymma. Jag har tjatat på dem att starta en egen matblogg även att det är trevligt med deras "gästinlägg". Men hyra ut sig kanske de nappar på. De är mycket trevliga att ha vid middagsbordet.

  8. Amy, jag vet! ;-)
    Malin, spontani bjudningar gillar vi! Mer sånt!
    Sofie, vi måste absolut ha en massa skön sommar kvar. Sedan får det gärna komma en fin höst.

  9. Ser ut som en riktigt god middag!
    // lena-makeaheadfood

  10. Gud så mysigt och vilka snygga tjejer : ) Bilderna är superfina kram Sofia

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.