Sommarpavlova

8/03/2012

Mitt recept i KalmarPosten denna vecka är en pavlovatårta. Det är en klassiker som många redan ätit, men jag vet även att flera aldrig testat att baka en själva. Shame on you! :-) Minst en gång varje sommar måste en marängtårta bakas och toppas med alla sommarens goda bär. Nu är perfekt tid för det när jordgubbar fortfarande finns om än i något begränsad upplaga, hallon och smultron växer som bäst, vinbären är inte längre gröna och körsbären är söta och goda. Jag brukar göra en pavlova som får ett segt inre då den sätts in i ugn med hög temperatur och sedan stängs ugnen av meddetsamma. Marängbotten får sedan stå kvar tills ugnen kallnat helt, lättast är att baka botten på morgonen eller kvällen före den ska avnjutas. Botten går även att göras i muffinsformar så att var och en får sin egen lilla bakelse. Egen citronkräm gör ni enkelt av de gulor som blivit över, så ni behöver inte ens åka för att köpa hem lemoncurd. Grädde räknar jag med att alla har på lut i kylen, så som ni förstår finns det inga ursäkter för att inte äta pavlova i helgen! Förbered marängbotten och citronkräm så monterar ni ihop tårtan i ett nafs när gästerna är på plats.




Pavlova, 8-10 pers. eller 12 formar
3 äggvitor (1 dl)
2 dl socker
1 krm ättiksspit

Citronkräm
3 äggulor
¾ dl socker
1 citron (jag använder ekocitroner och de är lite mindre), rivet skal från hela citronen
och 2 msk pressad saft (halva)

Topping
citronkrämen
2-3 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
1 l färska bär; smultron, jordgubbar, hallon, vinbär, körsbär, blåbär

Sätt ugnen på 225°. Vispa äggvitorna och ättikssprit tillsammans med 1 dl socker till ett hårt blankt skum. Tillsätt sedan resten av sockret och vispa till en blank smet. Bred ut marängsmeten som en rundel på ett bakplåtspapper ca 25 cm i diameter (så den passar på ditt tårtfat). Dra upp kanterna lite. Sätt in i ugnen och stäng av värmen (öppna inte luckan förrän ugnen är kall). Låt marängen stå i ugnen tills den är helt kall tex till dagen efter.
Vispa samman äggulor, socker, citronskal och saft i en rostfri kastrull. Sjud (ej bubbelkoka) under vispning tills krämen tjocknat. Låt kallna. Känns citronkrämen för fast när den ska bredas ut över tårtan så rör i lite kallt vatten.
Toppa tårtan med citronkräm, vispad grädde och massor av bär.

Passa på och njut av alla bär som finns under sommaren oavsett om ni har trädgård eller inte. Hallon och björnbär brukar växa i stora mängder vilt, så ut och leta reda på dem. De som har stora mängder bär i sina trädgårdar brukar vara generösa och dela med sig eftersom många har svårt att ta till vara allt ändå. Är grannar snåla sitt överflöd till trots så ut med er i blåbärsskogen så stöter ni säkert även på smultron och vildhallon. Om inte annat har de stora matbutikerna öppet nästan dygnet runt. Som sagt det finns inga ursäkter...
 

23 kommentarer:

  1. Vilken vacker pavlova du gjort!

  2. Snyggt!

  3. Aj då, här kommer man verkligen inte undan med någon som helst ursäkt :-) Tårtan ser underbart vacker och god ut, jättefin bild!

    Ekocitron känns nästan som ett måste när man ska använda skalet. Vet inte hur många gånger jag har sköljt och gnuggat icke-eko och nästan äcklats av det oljiga som kommer fram under varmt vatten. Och inte doftar det mycket citron heller...

    Tack för jättefint recept, ha en trevlig helg och kram till dig!

  4. haha nä det verkar som det inte finns några ursäkter att inte pröva.. God är den sä nanting!

  5. Ja, här är en som får skämmas, har inte gjort någon pavlova än. Din ser väldigt god ut iaf! Har ju iof massa äggvitor över nu efter glasstillverkningen så så någon maräng får det nog bli ändå! Ha det gott /Emma

  6. Marängtårtor är så in i vassen smarriga! Älskar din fina bild, snygg! Härligt med alla fina och goda bären på.

    Önskar dig en riktigt fin helg vännen, stor kram!

  7. mums,älskar pavlova.gjorde för ett tag sen mini variant,så gotti de blev

  8. Pavlova är ett ord som vi inte vågar nämna längre när vi är hemma hos Håkans föräldrar... Håkans mamma har provat göra det otaliga gånger, vi lovar att hon misslyckats säkert mer än 5 gånger, och nu har hon helt enkelt gett upp. Det kommer aldrig att serveras någon pavova i det köket:) Men kanske i vårt kök, vi skulle ju kunna följa dina instruktioner och visa henne hur det ska gå till:)

    Ha en finfin helg vännen,
    kram på dej!

  9. Maräng och citronkräm, så himla gott. Den riktigt smarrig ut:) Missade det i Kalmarposten får nog ta fram den igen!!
    Kram Emma

  10. Vilken underbar bild du fick till av den kära Pavlovan!

  11. Jättefin bild!! Det är så gott med pavlova.

  12. Äääälskar pavlova och den här var ju synnerligen grann!!
    Hi, hi, man kan ju alltid hoppas att det blir något reportage kanske, men vi har lite kvar till dess;)
    Ha en skön kväll!
    Kram kram

  13. Jag har nog aldrig bakat pavlova men en himla massa marängbottnar. Är det samma sak kanske? Inte vet jag! Men maräng älskar jag och det ser supergott ut och ett riktigt snyggt foto med alla färgglada bär!

  14. Ser jättegott ut =) Kika gärna in på min matblogg och tävla i min nya Ib Laursen-tävling =)

  15. Mårtenssons, jag har också vid ett par tillfällen misslyckats med marängsmet. Det är viktigt att både bunke och vispar är helt rena och fria från fett, diskmedel och vatten. Om luften har för hög luftighet sägs det kunna påverka, men jag tror snarare på rena grejer. Låter kanske själv klart, men är det minsta lilla vatten så blir det inget skum.
    Sofie, skillnaden mellan pavlova och vanlig marängbotten är att denna har ett litet segare inre. Detsamma som går att få på små maränger om man vill. Beror på vad man föredrar.

  16. Så gott det låter! Jag gillar inte maräng så mycket men i den här tappningen blir det gott tycker jag. Jag gör oftast portionsbakelser eftersom en hel tårta sällan går åt här. Jag får nog baka en till killarna på jobbet. De är svaga för sötsaker.
    Kram!

  17. Jätttegott recept. Men det är bilderna som jag fastnar mest för i det här inlägget. Jättefina!

  18. Vacker som en tavla! Är faktiskt en av dem som aldrig bakat en pavlova... Shame on me... Men har bakat annan marängtårta, så liiite mindre shame kanske?

    Kram Malin

  19. mums så gott, pavlova är ju så sommar fräscht :D Kul att du skriver recept för KalmarPosten!

  20. Du, det här är banne mig den snyggaste pavlova jag sett! Maffig och pampig med alla bären! Pavlova är faktiskt en stor favorit hos mig och jag bakar dem så ofta jag kommer åt och har tillfälle till det - men ingen är så snygg som den här! <3

  21. Åh pavlova måste bara bästa sommartårtan! <3 Vad mycket gott och fint och vackert du lagat sen jag tittade in här senast. Hurra för det och för allt jag har att läsa ikapp!

  22. Anonym sa...

    Hur länge ska den vara i ugnen? Hade tänkt och göra en pavlova idag :-)
    Tack för snabbt svar! :-)

  23. Oj, nu missade jag att svara på din fråga i tid. Men marängen ska stå inne tills ugnen är kall vilket tar ett par timmar. Det funkar lika bra att göra den på kvällen och låta den stå till dagen efter eller göra den på morgonen och sedan toppa tårtan på eftermiddagen/kvällen.

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.