Tacopaj i annorlunda tappning

8/08/2012

Vi fortsätter på kåltemat för det är så goda grönsaker. Jag testade ett recept på tacopaj med kyckling som dykt upp lite varstans, som alla lovordat. I originalreceptet skulle det vara grillad kyckling, men eftersom jag inte hade det hemma tog jag istället quornfiléer. Vet inte om det berodde på det eller att den färska kålen som finns nu är mildare i smaken, men jag hade velat ha pajen kryddigare. Så nästan gång använder jag nog smaksatt crème fraiche och/eller keso. Annars är pajen god och ett fint sätt att lura i grönsaksskeptikerna lite kål. Personligen är jag som en liten kålmask och åt även kålsallad till pajen.


Vegetarisk tacopaj eller Tacopaj med kyckling, 4 pers.
Pajdeg:
125 g smör
2 ½ dl vetemjöl eller grahamsmjöl
1-2 msk kallt vatten

Fyllning:
6 quornfiléer eller 3 färdiggrillade kycklingfiléer, i tärningar
½ stor eller 1 liten purjolök, strimlad
½ spetskålhuvud eller ½ ekohuvud med vitkål, i mindre bitar
½ dl tacokrydda
2 dl crème fraiche (eventuellt smaksatt)
250 g keso (vill du ha pajen hetare så ta den med chilismak)
riven ost

Sätt ugnen på 225°. Arbeta ihop smöret med mjölet till en smulig massa. Tillsätt vatten knåda ihop till en deg och tryck ut  i en pajform. Förgrädda pajskalet i 10 minuter.
Fräs löken och kålen i lite olja så det mjuknar lite. Tillsätt bitarna från quorn- eller kycklingfiléerna, kryddor, crème fraiche och keso. Rör om och låt puttra ett par minuter. Häll blandningen i pajskalet och strö över osten. Grädda i 20-25 minuter.
 

13 kommentarer:

  1. Kål är gott och pajen låter mycket god, mums!

  2. kajomida sa...

    Här kan jag köpa spetskål som är en 1/2 meter... blir nog lite mycket kål då om jag följer ditt recept ;-)

    Kål är väligt gott, framför allt i den gamla hederliga kålpuddingen tycker jag.

  3. Låter gott, kanske paprika/chili hade passat bra. Den ingår ofta i andra tacopajer.

    Kram Malin

  4. paj är ju alltid ett bra sätt att lura i grönsakskräsna grönsaker :) den här pajen låter väldigt god, men så å andra sidan älskar jag ju alla sorters matpaj också!

  5. Ja, det där var en ny paj för mig! Kål är ju jättegott tyvärr är jag inte så bevandrad i alla sorter!
    Ha det gott/E

  6. Egen tacokrydda ska det vara, jag brukar ha massor av vitlök, chili och spiskummin när det vankas tex-mex här, vilket inte är så ofta. Det kan bero på att jag inledde mitt yrkesliv på Taco-Bar :-)

    Nu har jag börjat min nedräkning till hösten, då du ska komma till Stockholm, yey!!

  7. Kan vara quornen som gör det så? Bara en tanke... jag brukar krydda på rejält och även ha i ex jalapeno eller något mer kryddstarkt för smak.

    Tycker färgerna blev så fina på ditt snygga foto, kram!

  8. Det här måste jag prova!
    Quorn behöver kryddas mycket mer än t.ex. kyckling eftersom det inte smakar så mycket i sig själv, så det var säkert det som gjorde den milda smaken. Men vad kul att du testade, så fick jag lite inspiration att använda kål i maten igen :)

  9. Sommarkålen är ju lite mildare i smaken. Jag skulle kunna tänka mig savoykål. Jag är också en kålmask men får ta hänsyn till min sambos mage i bland....

  10. Kajomida, ojdå! Då får jag nog ändra i receptet...
    Ja, det är nog som ni säger och som jag trodde, quorn behöver med kryddor. Säkert blir det annorlunda med höstkål också.
    Moma, jag ska försöka jag lovar!

  11. Paj, det var längesedan! Nu blir jag inspirerad... och kål, ja vad säger man om kål, älskar man ju! Snart kommer grönkålen :D (eller har den kommit till och med?)

  12. Tacopaj med kyckling är en riktig favorit hos mig! Fast den jag gör är betydligt mer kryddig, tar i stark tacosalsa samt (mycket) inlagd grön jalapenjo mm. Starkt och gott! (Även gott med quorn)
    Har även kört på creme fraiche paprika/chili vid något tillfälle men gillar det med salsa/jalapenjo bättre :-)

    Får nog ta och göra det om ett tag :-)

  13. Mmm, jag älskar kål. Det här låter som en spännande paj, måste provas. Dessutom är paj så vansinnigt bra mat. Allt i ett - sånt gillar jag :)

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.