En mustig chili passar bra i regnet

9/22/2012

Vilket skönt väder det är! Nej, jag är inte ironisk. Jag kanske inte vaknade med den känslan, men efter att ha varit på gympa tillsammans med Milia (alltså, alla dessa små sötnosar som gympar kan gör den mest sure på gott humör) och sedan på ute på en minst sagt uppfriskande löprunda i regnet känns det ärligt så. Hade det inte varit för min positiva väninna Linn som fick med mig ut i regnet, så hade jag säkert gått inne och blängt surt på regnet. Pigg, men mycket blöt kom jag hem och det var riktigt skönt att ta en varm dusch. Tack, vännen! Nu väntar långkok och innemys resten av dagen. Fint som snus!
Något annat som är fint i regnet är chiliheta grytor. Jag har några favoritrecept på chili con carne som återkommer hela tiden, om än med viss variation. Denna gång testade jag lita andra kryddor och det blev så sjukt gott!


Äter ni inte kött så byt ut färsen mot quorn eller uteslut den och ta mer grönsaker bara, men tänk i så fall på att vara lite tuffare med kryddorna. Vilka bönor och hur många olika sorter ni vill ha i får ni bestämma själva. Eftersom vi i familjen har olika favoriter bland bönorna så hade jag i en mixad förpackning, så att alla blev nöjda.



Mustig chili con carne, 4 pers.
500 g köttfärs
2 gula lökar, hackade
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 paprikor
1 tsk malen spiskummin
1 tsk paprikapulver
1 tsk chilipulver
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
½ dl tomatpuré
2 msk kalvfond
2 msk chipotlepasta
(½-1 valfri hackad chili om ni önskar en hetare gryta)
33 cl mörkt öl
1 burk vita bönor i tomatsås
1 burk/pkt blandade/valfria bönor

Bryn färs, lök och paprika i omgångar i en panna. Lägg sedan över i en gryta. Strö över spiskummin, paprikapulver, chilipulver och låt kryddorna steka med tillsammans med allt i grytan ett par minuter. Tillsätt sedan resten av ingredienserna utom bönorna. Låt grytan puttra under lock i 15-20 minuter. Vänd sedan ned bönorna och låt dem bli varma.


Det är gott att ha i olika sorters chili och chilipasta i grytor. Prova och jämför hur det påverkar smaken. Sambal oelek chilipastan ger en sötare chilismak till skillnad mot chipotle pasta som ger en röktig, mustig smak. Det finns flera chilifrukter som även de ger en sötare smak till maten, så som gul habanero. Moma var så snäll och delade med sig till mig av gul habanero för ett tag sedan och jag har fortfarande lite kvar eftersom det går åt max en fjärde del per gång, eftersom den är så stark.  Nu väntar jag otåligt på att mina chilifrukter jag har planterat ska mogna, så jag kan experimentera lite.

Vad vi vill ha till chili con carne varierar en del i vår familj. Jag äter grytan helst med bröd (här majstortilla) och grönsaker och kanske lite riven ost. Resten av familjen vill gärna ha ris till och det passar bra att dämpa hettan i grytan. Även tomat är bra att servera tillsammans med hetare mat om någon känner ett akut behov av att släcka elden i munnen ;-)

Se nu till att ha en skön dag i regnet oavsett om ni spenderar den inomhus eller ute!
 

18 kommentarer:

  1. Låter som en alldeles perfekt start på en regnig, gråmulen dag som denna, så härligt att få upp ångan med en snabbtur. Här har det putsats fönster, promenixats och nu ska vi hugga i på majskolvar. Fint lördagsmys det oxå:)
    Långkok med chilifrukter i, ja tack gärna det!

    Ha en fortsatt skön helg, inne eller ute,
    Kramar

  2. Vilken rätt! Har köpt hem chipotlepasta, men inte använt. Visste faktiskt inte vad man skulle ha den till, men hade hört namnet nämnas.

    Blir så impad av alla som är ute och springer. Jag MÅSTE sätta i gång med någon, så är det bara. Röra på fläsket...

    Kram Malin

  3. Ibland kan det kännas riktigt skönt att springa i regn och känslan efteråt är alltid så bra! Grytan både ser och låter mycket god!

  4. Vilka superhärliga bilder! Ingetregn där inte, bara solsken! Imorgon blir det nog en chili här eller kanske en gulasch trots att vi har sol och hög klar luft. :)

  5. Åh, jag älskar chiligrytor. Man blir varm, god och glad! Jag gör en liknande men av högrev som får koka i fyra timmar, rödvin, öl och mörk choklad. Underbart gott! Du är duktig som springer. Jag har kommit igång igen men det är segt. Kram!

  6. Stort tack för din gulliga kommentar! :D Som du läste följer jag din blogg också. Tycker att du verkar så härlig och bjuder på dig själv. Dessutom verkar din matlagning mycket god. Hihi. Kram kram

  7. Kul med lite mer kryddor i, det får bli chiliconcarne till veckan. Visst är det härligt vad träning gör för humöret;)
    Ha fina kvällen
    Kram

  8. Blev så otroligt glad när jag snubblade över din blogg, och jag som vanligen bara skummar lite lätt i Buffé! Har de senaste dagarna plöjt igenom din blogg, nästan 2 år tillbaka och all mat ser så underbart god ut! Har fått massor inspiration!
    Kommer helt klart att fortsätta läsa, njuta och inspireras av dig och se fram emot nya inlägg :)
    Blir helt klart chili con carne imorgon.
    Kram nybliven läsare - här för att stanna

  9. Jag vill ha massor av sallad till min chili con carne, då är den som bäst och inget ris behövs för min del! Men du, det var gul habanero du fick, det närmsta Scotch bonnet man kan komma :-)

  10. Caroline, det är alltid kul att få reda på vilka som läser bloggen eftersom många inte lämnar några avtryck i form av kommentarer. Kul att du trivs här ;-)
    Anonym, så roligt att höra! Välkommen hit!
    Moma, oops trodde det var samma sak :-P Den gula habaneron är mycket god i alla fall att ha i en liten bit för att få en aning sötma till det heta.

  11. Vilken härlig start på dagen och mustig chiligryta låter supersmarrigt. Fina bilder har du fått till också vännen kram!

  12. vi åt också chili con carne häromdagen, perfekt höstmysmat :) den här gången fick det bli med rött vin i och nån ekologisk superstark ungersk chilisås som vi köpte på en matmarknad för några helger sen så fick det stå och puttra ihop sig huuur länge som helst. så gott!

  13. La la la la la, det första scannade jag förbi - det där om träning som bara ger mig dåligt samvete. Du är duktig du!

    Och vilken chili. Det är bland det bästa som finns att peta i sig på hösten när det är kulet. Jättefina bilder!

    Fast en massa bönor kanske du inte ska trycka i dig på torsdag, med hänsyn till rumskamrat :-)

    See ya - kram!

  14. Alla har ju Sina egna varianter av Chili con carne. Jag gjorde oxå Chiluba idag. Mitt recept kommer i veckan på min blogg.

  15. Alla har sina egna varianter på chili con carne. Ditt recept verkar jättegott. Själv gjorde jag chili i dag och mitt recept kommer i veckan på min blogg!!

  16. Chili con carne, loooooove! Massor med gräddfil ska man ha till , det svalkar gott :) En bit bröd är också gott till förstås.

  17. Det var längesen! Måste jag göra någon dag. Är helt inne på långkok, storkok och grytor just nu!

  18. Ha ha... Lotta, jag lovar inga bönor precis innan helgen :-)
    Det verkar som om det börjar dra ihop sig för höstigare mat hemma hos de flesta. Ser fram emot att de kommer dyka upp en massa goda recept på grytor, soppor, långkok... Höstmat!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.