En tokig dag med lyckad lunch

9/07/2012

Denna dagen fick en tvär vändning skulle man milt kunna uttrycka det. Jag hade i stort sett packat min resväska klar för att åka på matbloggsdejt när Helena ringde mig. Hon hade haft en märkligt samtal med min man som hon är kollega med. Han hade frågat Helena vilken tid hon och Olof skulle plocka upp mig idag och Helena hade blivit förbryllad eftersom hon inte tänkt åka någonstans med mig idag :-o Hon började då tro att jag skulle lura iväg Berra på något hemligt och vilselett honom genom att säga att det var denna helg vi skulle på bloggträff. Fast det är jag som inte ändrat datum i min almnacka efter att vi bytt helg! Jag har till och med mailat andra och meddelat datum - rätt datum!
Så istället för att mamma och pappa fick vara barnvakt så hade vi en trevlig lunch ihop. Receptet kommer från fina Middagskorgen och vi tyckte alla att pajen blev jättegod ihop med den kallrökta laxen. Gräddfilen som skulle bres ovanpå pajen serverade jag som sås till och hade pumpakärnor på toppen av pajen istället. Förstärkte salladen med ett knippe minisparris för de är så oerhört goda. De är späda och krispiga så de behöver inte kokas eller tillagas på annat sätt. Påminner lite om sockerärtor i både smak och konsistens. Håll utkik efter dem när ni shoppar grönsaker!



Lökpaj med kallrökt lax, 4 pers.
Pajskal:
100 g smör
2 dl vetemjöl eller siktat dinkelmjöl
1 msk kallt vatten

Fyllningen: 

2-3 gula och röda lökar (jag tog 1 stor gul och 2 små röda), halverade och skurna i skivor
3 ägg
2 dl vispgrädde
100 g riven ost
2 krm salt
1 krm svartpeppar
1 näve pumpakärnor

400 g kallrökt lax i skivor
citronklyftor
ruccola
minisparris
cocktailtomater

2 dl gräddfil blandat med 1-2 msk majonäs

Sätt ugnen på 225°. Arbeta ihop smöret med mjölet till en smulig massa. Tillsätt vatten knåda ihop till en deg och tryck ut  i en pajform. Ställ in i kylen i 30 minuter eller i frysen 5 minuter. Nagga botten med en gaffel. Förgrädda pajskalet i 10 minuter.
Bryn löken i lite smör så den blir mjuk och glansig utan att ta färg. Låt svalna något och fördela sedan i det förgräddade pajskalet. Vispa samman ägg, grädde och riven ost. Smaka av med salt och svartpeppar. Häll ägg- och ostblandningen över löken. Grädda i ugnen i 25 minuter. Strö över pumpakärnorna mot slutet av tiden. 

Servera pajen tillsammans med kallrökt lax,  grönsaker och en kall sås.


Jaha, då får vi väl ta och blanda en fredagsdrink och sjunka ned i en stol på altanen nu när det blir en myskväll på hemmaplan istället. Så ska jag fundera på ditt erbjudande Filippa om jag ska haka på dig och springa nattloppet imorgon. Vi får se... ;-)

14 kommentarer:

  1. Alltså, det är fortfarande lika härligt kul att läsa det nu, fredagsskrattet bjöd du absolut på! Tack, kära du:)
    Och det blir ju lite som en bonushelg på något sätt, du får se fram mot vår resa två gånger istället!

    Hålla utkik ska vi absolut göra, frun i köket är näst intill missbrukare av sockerärtor...

    Ha en riktigt skön helg,
    kramar

  2. Så knasigt det kan bli ibland:)) Pajen såg väldigt god ut. Den måste jag testa!
    Ha en trevlig helg!

  3. lökpaj är riktigt gott och en perfekt hösträtt.
    Trevlig helg.
    Lena

  4. Vilken tur att du inte skulle ta dig för egen maskin till Ystad. Tänk om dykt upp där och undrat vad alla höll hus ;o)

    Pajen låter jättegod och bra med ganska neutrala pajer där man kan välja egna tillbehör.

    Kram Malin

  5. hahaha, vad rolig du är :) det är tur att du håller koll på alla andra iaf, även om du glömde bort dig själv! och precis som malin säger: tur att du inte skulle ta dig till ystad på egen hand, fast då hade du ju alltid kunnat bjuda in dig själv till håkan & anki på en fredagsdrink!

  6. Mumsiga bilder!! Kurrar i maggen :P

  7. Bra att det blev klart :) Pajen ser god ut! Kram

  8. Ibland blir det itne som man tänkt sig, men bra ändå! ;)
    Pajen och tillbehören ser riktigt goda ut!

  9. Jag fnissar fortfarande när jag tänker på det. Sen så tänker jag att "nämen det är ju skönt att det inte bara är jag som rör till det ibland".

    Minisparrisen lever farligt om den befinner sig i min affär, för den vill jag verkligen prova.

  10. Minisparrisen har jag helt missat. Kanske är den en sydsvensk delikatess? Jag får spana i Göteborgs mer välsorterade affärer... Den låter ju vanvettigt god!

    Jag skulle nog gjort som du och haft såsen bredvid pajen. Jag gillar inte när man "smetar till det". Bättre då att var och en får ta det man vill.

    Din dukning är toppen och jag älskar skålen från Greengate! Fin pajform också! Hoppas att din oväntade hemmakväll var skön! Kram!

  11. Pajen överraskade faktiskt mig, den var mycket god ihop med laxen.
    Minisparris finns bara ibland i min Coopbutik, men då brukar jag passa på. Till och min mamma som inte är så glad i färska grönsaker knaprade glatt i sig av den.

  12. Hihi, tycker fortfarande det var hysteriskt kul när Berra och jag stod i fikarummet och båda var övertygade om att den andre försökte skämta. :-) Berra: "NEJ, jag skämtar inte, hon har packat väskan". Och så jag då: "Nej, jag skämtar inte, det är inte den här helgen"! ;-)

  13. Mums så gott, lax i paj är ju det bästa! Gärna med spenat :)

  14. Helena, jag kan säga att tog hela dagen innan chocken släppt... Hur förvirrad får man bli?!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.