Falsk ostkaka

9/28/2012

Idag är det äntligen den rätta dagen som jag ska åka ned till Ystad och laga mat ihop med både professionella kockar och ett gäng hobbykockar (läs matbloggare). Så nu är väskan återigen packad... Vad vi ska hitta på får ni veta efter helgen, men det känns som det inte kan bli annat än toppen. Tyvärr åker jag ifrån en av de bästa festerna i våra trakter, nämligen Ölands Skördefest :-( Eftersom vi kommer besöka olika matproducenter runt Österlen så får jag se det som en liten Skördefest i Skåne.

Men ett skörderecept ska ni få! Detta recept har jag fått av min mamma som brukade baka denna falska ostkaka när mina föräldrar skördade squash i mängder. Vi åt alla sorts rätter med squash till middag för att de skulle gå åt. Alla som brukar odla squash vet att skörden kan bli minst sagt riklig. Då testade mamma att baka en kaka med squash i som påminner om ostkaka i smaken och är en fint sätt att ta tillvara frukten. Det går utmärkt att byta ut squashen mot pumpa om ni istället har trädgårdslandet fullt av dem. När ni ändå kokar fruktkött till en kaka, passa på att lägga i lite mer och frys in i påsar med 500 g i varje så kan ni njuta av kakan långt efter att snön lagt sig över trädgården.


Falsk ostkaka
500 g squash eller pumpa
2 ägg
½ dl strösocker
½ dl vetemjöl
2 ½ dl mjölk
5 mandlar, skållade, skalade och rivna/malda/finhackade
2 bittermandlar, skållade, skalade och rivna/malda/finhackade

Sätt ugnen på 200°. Skala squashen eller pumpan och skär den i mindre bitar. Koka den mjuk i lite vatten 8-10 minuter. Sila från vattnet och låt fruktköttet rinna av lite i ett durkslag. Mixa eller vispa sönder fruktköttet.
Vispa ägg och socker pösigt. Vispa sedan ner mjölet. Blanda ned mjölk, de rivna/hackade mandlarna och squash- /pumpamoset. Häll smeten i en smord ugnsfast form. Grädda mitt i ugnen 35-40 minuter. Låt svalna något och servera med sylt och lättvispad grädde.


Att jag inte har lagat denna variant av squashkaka själv tidigare har helt enkelt berott på att jag inte ägt någon mandelkvarn. I efterhand insåg jag dock att det går precis lika bra att finhacka mandeln och det blir nästan godare med lite små bitar av mandel i kakan. Nu malde jag mandeln eftersom jag lyckats roffa åt mig inte mindre än två mandelkvarnar. Jag har testat båda, men föll för den vänstra modellen som hålls i ena handen och vevar med den andra handen. Så ut på jakt i lådorna hemma hos någon släkting och flirta till er en mandelkvarn.



Här hittar ni fler tips på annorlunda kakor med grönsaker som passar bra nu i skördetider. Skulle ni nu inte vara sugna på att baka en massa i helgen, så hittar ni mitt förslag på en skördemeny här.

Trevlig helg allihop! Hoppas nu vi får lite fint höstväder så vi kan vara ute och njuta en massa.

12 kommentarer:

  1. Fin och god kaka, trevligt också när den har "anor" :-) Lite bittermandel i piggar upp. Vilken tur att jag har en gammal mandelkvarn efter mammas moster för jag vill nog mala ordentligt i så fall. Otippat med squash i "ostkaka". Eller kage kanske jag ska säga nu, närmar mig Skåneland på tåget :-)

    Ses snart rumskompis!

  2. Det här är något nytt för mig :) Kan inte minnas att jag någonsin ätit falsk ostkaka! Ser gott ut!

  3. Hej!
    Den falska ostkakan kanske man skulle prova. Jag brukar göra äkta Småländsk även om jag är från Sörmland ursprungligen.
    //Urban

  4. Det här kom jag ihåg att vi gjorde på hemkunskapen på mellanstadiet. Alla var skeptiska och jag trodde det skulle bli jätteäckligt. Tills jag smakade. Tack för att du påminde mig om detta! Kanske är dags att återuppliva en gammal smakupplevelse från mellanstadiet. Har nämligen inte ätit det sedan dess.

  5. Åh va mysigt det låter! Hoppas ni får en riktigt härlig helg med massa gott att äta och kanske lite shopping med;)
    Stor kram från mig!

  6. Vilken häftig kaka! Jag gör också en "falsk ostkaka" ibland men då är det med keso i. Ha en mysig helg!

  7. åh va gott de låter,squash har vi fullt av då pappa odlar så de här ska vi nog testa.

  8. Det har jag aldrig gjort!!såg spännande ut!www.sportochspelkocken.se

  9. Gör falsk ostkaka ibland men inte med squash i utan jag kör med keso i. Hur som helst, gott är det vännen. Vilken kanonhelg vi har haft, loved every moment of it. Gonattkramar!

  10. Å, gott! Sådan här åt vi i mängder när jag var liten och mina föräldrar odlade squash. Men nu var det galet länge sedan...

  11. Nu har jag provat! Det blev jättegott :) Jag gjorde den på pumpa så den blev orange :) Kommer snart på bloggen...

  12. Här är inlägget om den falska ostkakan: http://ansibecki.blogspot.se/2012/10/hostbuffe-efterratten.html
    Nu blev jag sugen på att göra den igen! :)

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.