Färsfyllda squashrullar

9/04/2012

Denna vecka kör vi Middagskorgen igen. Det är så smidigt när någon annan har planerat och handlat middagen för alla veckans vardagar. Hela veckans recept kommer i ett fint mail. Dessutom finns det en liten påminnelse i slutet av varje recept inför kommande dag, om något ska tinas upp exempelvis. Sedan har jag precis som vanligt svårt att följa matsedeln så det blir en variant av en del av recepten, som dagens. Första middagen skulle vara ostgratinerade färsfyllda zucchihibåtar, men jag bläddrade i ett nummer av Paolos mat hemma hos svärmor och blev inspirerad att lägga fyllningen i zucchirullar istället. Tycker ni att det är svårt att få rullarna att stå upp utan rulla ut sig, fäst med de första med tandpetare. Självklart går det även att halvera zucchinin på längden, gröpa ur dem, fylla med köttfärsblandningen och gratinera den om ni hellre vill det.

Btw, verkar jag vara den enda som säger squash och inte zucchini. Men hemma i vårt land... där växte det minsann squash ;-)



Köttfärsfyllda squashrullar (eller squashbåtar), 4 pers.
2 squash, tunt hyvlade på längden med osthyvel eller mandolin
500 g nötfärs
300 g morötter (3 st), grovt rivna
1 gul lök, hackad
1 ½ tsk salt
½ tsk svartpeppar
½ dl tomatpuré
½ dl vatten
200 g riven ost (ta hälften om du gör squashbåtar)

Sätt ugnen på 275°. Vill ni göra rullar så hyvla squashen på längden så långt in ni kan, riv sedan resten grovt. Eller så halverar du squashen gröper ur halvorna med en sked och hackar det urgröpta fruktköttet.   Stek färs, gul lök, morötter och squash i omgångar i olja. Blanda sedan allt i samma panna, krydda med salt samt peppar. Tillsätt tomatpuré och vatten och låt småkoka i 10-15 minuter. Blanda ned hälften av den rivna osten. Rulla under tiden köttfärsröran puttrar ihop squashskivorna och ställ dem tätt i en ugnsfast form.  Fördela köttfärsblandningen i dem och strö över resten av den rivna osten. Gratinera i 10 minuter tills osten smält och ytan fått fin färg. Servera tillsammans med mangosalsa eller en tomatsås.


Mangosalsa, 4 pers.
1 mango, skalad och tärnad
½ röd lök, finhackad
3 tomater, tärnade
1 msk olivolja
1 tsk koriander (jag tog 1 msk färsk hackad)
½-1 tsk sambal oelek
salt & svartpeppar

Blanda lök- och tomathacket med mangotärningar. Rör ihop olivolja, koriander och sambal oelek. Vänd ner över mangoblandningen. Smaka av med salt och svartpeppar.

Här hittar ni ett annat trevligt recept på färsfyllda squash från Middagskorgen.

12 kommentarer:

  1. Mmm, så gott det ser ut! Jag säger nog oftast squash faktiskt. Zucchini känns så italienskt och ovant i munnen, men squash smakar bra i min mun, hihi! Min yngsta dotter gröpte ur squash och fyllde med tomat, lök, stekt bacon och lite annat som jag inte minns. Jättegott var det i alla fall. Kram!

  2. Fina rullar. Pysslig du är! varför göra det enkelt liksom!?:) Också uppvuxen med squash. Förvirrande det där. Men när vissa börjar blanda in aubergine få blir det kalabalik!

  3. Ser så gott ut, brukar göra fyllda men klart denna varianter ser riktigt trevlig ut. Ja, vi säger också squash hemma hos oss!

    Japp snart ses vi, ska bli riktigt kul vännen stor kram!

  4. Ingen fara, du är gott sällskap verkar det som, vi spelar också squash:)

    Smart det där med påminnelse om att ta fram och tina, synd man inte kan fixa det till recepten man har hemma också:) Ser oerhört gott ut!

    Kram

  5. Ser gott ut! Jag säger zucchini :)

  6. Jäklars vad gott och fint allt ser ut! Hungrig. Nu!

    Läste någonstans att zucchini säger man i Italien om små squash. -ini på slutet indikerar att något är litet. Som tortellini är små pastakuddar medan tortelloni är stora.. Nåt sånt. Vem bryr sig egentligen, men i alla fall :-)Huvudsaken det är gott och det är det ju.

    Riktigt vassa bilder du levererar!

    Kram!

  7. Jag har lånat en bild från din blogg, och länkat till dig. Jag hoppas att det var okej!? Kram!

  8. Vilken fräsch rätt, ser jättegott ut! Du kunde alltså inte låta receptet vara som det var tänkt ;o)

    Kram Malin

  9. Ser gott ut! Jag säger både squash, zucchini och courgette beroende på var jag befinner mig. :)

  10. Erika, det lät gott det med!
    Sofie, ja varför, hi hi... Jag vill ju vara lika cool som Paolo ;-)
    Amy, :-D
    Mårtenssons, ja, tänk om någon påminde en varje dag det hade varit bra.
    Hovkonditorn och Lotta, tack! det var mycket gott!
    Erika, helt okej.
    Malin, nope ;-)
    Matarkivet, courgette hade jag glömt bort! Jag tror jag håller mig till squashen i alla fall...

  11. Så pysslig du är, och hur gott är det inte med mangosalsa på en skala?

  12. Hej! Vilken härlig blogg du har! Varför har jag inte hittat dig tidigare? Jag blev grymt sugen på de där fyllda squashrullarna, så det bokmärker jag så att det kanske kan lagas i helgen. Hit kommer jag definitivt igen!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.