Fyllda minisquash

9/02/2012

Min vän Amy fick förfrågan om att vara inspiratör för projektet Vegetarian for a year, som ska försöka locka människor att äta vegetariskt i ett år med start från och med igår. Amy har i större delan av sitt liv varit lakto-ovo-vegetarian, vilket har varit ett naturligt val eftersom hennes familj kommer från Indien och hon är uppvuxen i en rik värld av vegetariska rätter. Amy kommer vara en toppeninspiratör då hennes fina mat överbevisar varenda en som någonsin sagt att vegetarisk mat är tråkig eller mest består av sallader. Oh nej... Oavsett om ni vill haka på projektet eller bara som jag väldigt gärna äter vegetarisk mat, så kika in hos henne och på projektets Facebooksida och låt er inspireras!
Så dagens recept är därför av det gröna slaget. Jag hittade små knubbiga minisquash när jag handlade grönsaker och kunder inte låta bli att köpa med mig ett par. Fyllde dem med en grönsaksröra och serverade stekt halloumi och rostade hasselnötter till. Hittar ni inte minisquash går det självklart att klyva vanliga på längden och fylla dem som båtar.



Grönsaksfyllda småsquash, 4 pers.
4 minisquash eller 2 stora
1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
100 g champinjoner, hackad
1 paprika, hackad
1 burk/pkt krossade tomater
500 g halloumi, skuren i skivor
salt & svartpeppar
 en skvätt balsamvinäger
½-1 dl hasselnötter
mynta

Sätt ugnen på 200°. Skär toppen av de små squashen eller  klyva de vanliga på längden. Skrapa ur det mesta fruktköttet med en sked. Släng bort kärnorna och hacka resten av fruktköttet.
Sätt in de urgröpta squashfrukterna i ugnen medan du förbereder fyllningen. Fräs squashhacket i lite olja tillsammans med gul lök, vitlök och svamp. Tillsätt paprika samt krossade tomater och låt allt puttra ett par minuter. Stek halloumin i lite olja och tärna sedan hälften av den och vänd ned i grönsaksröran. Ta ut squashen ur ugnen, fyll dem med grönsaksröran och sätt tillbaka i ugnen i ytterligare 10 minuter.
Rosta under tiden hasselnötterna i en torr stekpanna tills det tunna skalet blivit svart. Gnugga sedan av det brända skalet med hushållspapper eller en handduk. Hacka sedan nötterna grovt. Servera den fyllda squashen tillsammans med stekt halloumi samt rostade hasselnötter och klipp över lite färsk mynta.


17 kommentarer:

  1. Mini squash är så söta :) Låter mycket gott!

  2. Detta receptet låter grymt gott vännen. Tror du hade fixat det där med att vara inspiratör också när jag ser detta receptet och de fina bilderna :)

    En liten korrigering, jag har varit lakto-ovo-vegetarian sedan 16 års-ålder. Före dess har jag ätit kött som er alla andra.

    Typiskt att det just idag är sallad på min blogg haha, kram fina vännen och tack för länkningen!

  3. Härligt med fler vegetariska recept, det behöver vi! Låter gott! Snygga minizucchinisar också!

  4. Så läckra bilder :)

  5. Vad fint och gott de ser ut, visst är de söta de små knubbiga minisquashen? Och jag håller med du, om någon kan inspirera till att äta vergetariskt så är det Amy!

  6. ja får faktiskt från min pappa som odlar en massa,och brukar fylla dem med ris,blandfärs,lök,tomatpure,vitlök,kryddor,mynt och koka .riktigt gott
    Beundrar alla som kan äta vegetariskt,själv har ja växt upp med kött mest men nån gång per halvår kanske de blir veg.får nog skärpa mig lite där

  7. det ser jättegott ut! och vilka söta små minizucchinisar, såna har de minsann inte på min fruktaffär fastän de har nästan allt :/

    och vad slumpvist nästan exakt likadant vi har bloggat idag, great minds think alike, eller vad är det nu man säger? ;)

  8. Jag är helt och hållet med på att äta mer vegetariskt och det behöver sannerligen inte vara tråkigt! Jättekul grej för Amy och nog inspirerar det mig också!

    Din fyllda squash ser gudomligt god ut och med stekt halloumi till och knapriga hasselnötter. Vem behöver kött då?

    Ha en bra vecka!

  9. Vi ska absolut återgå till vegetariskt en gång i veckan nu i höst, det har blivit lite si och så under sommaren då det varit lite lösare tyglar i matplanerandet... Amy är absolut en härlig inspirationskälla och hon har klart sällskap av en viss Emmy där:)

  10. Jag äter mycket vegetarisk mat och tycker detta är ett väldigt bra initiativ! Din rätt ser så god ut, fina bilder!

  11. Jag är riktigt riktigt dålig på att ta mig för och laga veggo-mat, trots att jag älskar att äta det! Jag måste bättra mig. Det här lät ju supergott! :-)

  12. Lite vegetarisk mat då och då är absolut inte fel, men däremellan behöver jag mitt kött! Detta ser jättegott ut!

    Men hade jag fått välja en veggomentor, så hade jag valt Amy!

    Kram Malin

  13. Älskar vegetariskt men är dålig på att laga med variation.
    Vilka små söta knubbisar!

  14. Gud så snyggt, Emmy!

  15. Det här måste jag göra. Ser och låter helt sjukt gott. Mer vegetariskt till folket!!

    http://oliveochhummer.blogspot.com/

  16. Vad gott! Vad tjusigt! Vad mycket det gör när mat är estetiskt upplagt :) Har du något bra alternativ istället för hasselnötter? Kanske rostade solrosfrön eller pumpafrön?

  17. Det går nog bra med vilka nötter som. Det bara föll sig så att jag valde hasselnötter. Rostade pumpakärnor, så de poppar upp, är en stor favorit.

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.